вторник, 23 септември 2008 г.

Тортички Снежко







Продукти за блата

5 яйца
150 г захар
130 г брашно
50 гр.какао
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

За сиропиране

1/2 ч.ч.прясно мляко
2 с.л.коняк

4-5 с.л. конфитюр от кайсии

Продукти за крема

300 мл подсладена течна сметана
200 г бял шоколад
1 ч.ч. кокосови стърготини

За украса

бял шоколад
черен шоколад
захарни перли
бонбонки и др .

Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем, докато сместа удвои обема си. Пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера. Добавете и ванилията. С внимателно бъркане започнете да прибавяте брашното към яйчната смес докато го поеме цялото. Изсипете тестото в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене и внимателно го изравнете. Печете в предварително загрята на 170*фурна.

* Загрейте сметаната до завиране и прибавете начупения шоколад. Разбъркайте добре до пълното му стопяване и отнемете от огъня. Оставете балият ганаш да изстине и след това го до охладете в хладилника за 1-2 часа. Докато е още течен, преди да се втвърди напълно, разбийте добре с миксер до получаване на пухкав крем. Добавете кокоса и разбъркайте.

* Изрежете от картон шаблон с формата на снежен човек. Разрежете изстиналия пандишпан на квадрати малко по-големи от големината на шаблона. Ако блатът е по-дебел го разрежете на два тънки блата. Сложете шаблона отгоре и с помощта на остър нож и ножици дооформете блата докато получите желаната форма.

* Смесете прясното мляко с коняка и сиропирайте леко блатовете. Слепете ги с крема, загладете отстрани и поръсете с кокос. Отгоре намажете тънък пласт от конфитюра. Ако желаете, направете за украса шоколадов трансфер. Ако не, очертайте контурите с някаква глазура и запълнете фигурката с разноцветно оцветен целувчен крем или бяла ледена глазура. Доукрасете по ваша фантазия с перлички, дребни бонбони, захаросани плодове и др. Д ви е сладко!



.

3 коментара:

  1. Йоли, в тавата на фурната ли се пече блатът? От тази доза ли са двата снежни човека? А, ако направя трансфер, нужно ли е да слагам друг крем или сладкото е достатъчно да изолира?

    ОтговорИзтриване
  2. Да,блатът се пече в тавата на фурната. От дозата можеш да направиш колкото ти си искаш снежни човечета. Просто зависи какъв ще ти е шаблона.Дори може да направиш голяма торта - снежко. Аз моите ги направих около ... 15/10см приблизително. И наистина , ако блатът е дебел е добре парчетата хоризонтално да се разрежат на две. Да, за трансфера с шоколад сладкото е напълно достатъчно. Идеално става, стига да не е водно. Но,ако се притесняваш намажи повърхността с маслен крем. Успех и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за бързия отговор! Весели и вкусни празници и на теб!

    ОтговорИзтриване