вторник, 9 септември 2008 г.

Зеленчукови крокети в тестена кошничка





Продукти за крокетите

2 големи гъби - печурки
1 зелена пиперка
1 зелена люта чушка
1/4 стрък праз
1 тънък резен от глава целина
1 тънък резен тиква
1 скилидка ситно накълцан чесън
сол , черен пипер
мащерка
4 с.л. готов сварен ориз
1 разбито яйце

Панировка

брашно
разбито яйце
галета,смесена с накълцани кестени

Приготвяне

Една кафяна чашка ориз се слага в малка тенджерка и се залива с вода,която трябва да е един пръст над ориза.След като оризът заври,котлона се изключва и ориза се оставя на котлона докато поеме цялата вода и изстине.Оризът не се мие предварително за да може да пусне цялото си нишесте и крокетите да се споят добре.

Всички зеленчуци се нарязват на малки кубчета и се задушават в малко мазнина.Подправят се на вкус със солта,пипера и мащерката.Оставят се да изстинат напълно.

Зеленчуците се смесват с няколко лъжици сварен ориз,прибавя се част от разбитото яйце и с ръце се оформят овални крокети.Сами преценете количеството на ориза - той не трябва да преобладава,а да служи за спойка.Преценете и дали е необходимо да сложите цялото яйце.Ако сместа стане по-рядка,добавете малко галета.

Оваляйте крокетите в брашно,дооформете ги и ги оставете настрана да попие малко брашното.След това ги потопете в разбито яйце и накрая оваляйте в смес от галета и ситно накълцани кестени.Изпържете крокетите в маслена баня.

*Необходими са не-повече от 20 кестена.Цепнете им кората с нож и ги сложете в микровълнова фурна за 2 мин. на 600 вата.Обелете ги докато са още топли.Така кестените се белят по-лесно и са полусварени - идеални за панировки и пълнежи.Ако ги преварите ще станат на каша.

За кошничката

Огнеупорна купичка се намазва с мазнина и се поръсва с брашно от външната страна.Малка топка хлебно тесто се разточва на тънка кора.С къдраво ножче се нарязват тънки лентички,които се нареждат върху намаслената купичка като решетка или по ваша фантазия.Нарежете с формички цветенца или сърчица и украсете кошничката.Намажете с яйце и изпечете кошничката в предварително загрята на 180*фурна до порозовяване.

Сервирайте крокетите в хлебната кошничка.Подходящ е млечен сос с малко чесън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар