вторник, 18 ноември 2008 г.

Хрупкави хапки качамак








Продукти

125 г царевично брашно за качамак
250 мл прясно мляко
100 г настърган кашкавал
30 г настърган Пармезан
1/2 ч.л.сушена салвия
30 г масло
сол и черен пипер на вкус

За панировката

брашно
яйце
галета

Приготвяне

* В тенджерка загрейте млякото и маслото до кипване. Изсипете царевичното брашно и салвията. Бъркайте енергично 1-2 минути. Свалете качамака от огъня и добавете сирената. Подправете със сол и пипер. Разбъркайте докато сирената се стопят.

* Постелете дъното на малка тавичка с фолио. Изсипете качамака, загладете го и оставете да се втвърди за 1 час.

* Нарежете качамака на кубчета. Всяко кубче оваляйте в брашно,след това в разбито яйце и накрая в галета. Изпържете хапките в маслена баня.





Идеята е от сп.Cucina moderna

.

6 коментара:

  1. Направо не мога да повярвам! :-) Правя абсолютно същото нещо и децата го обожават!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е вкусно .И на нас ни хареса. Тази рецепта с малки изменения от моя страна е от едно италианско списание. Но ти знаеш,че италианците ядат полента в хиляди варианти.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, сега се "разхождам" из блога ти и избирам ястия за рождения ден на съпруга ми. Спрях се на комбинация от следните ястия - Средиземноморска салата с маслинова паста, Запечени свински шницели с пикантна шапка и гарнитура, Хрупкави хапки качамак и за десерт Шоколадово малинова торта. Всичко от твоя блог. Според теб, добра комбинация ли са храните? Имам и конкретен въпрос за качамака - топли или студени трябва да са хапките при сервирани и колко по-рано могат да бъдат направени? Благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Веси, толкова си мила! Благодаря ти за доверието, което имаш към мен. Надявам се да ви харесат ястията. Добре си ги избрала рецептите, вкусни са. За хапките качамак бих казала, че по-скоро са за предястие, отколкото за гарнитура. Но както решиш, разбира се, че и за гарнитура може. Просто са по-тежки, да не им дойде много на гостите ви. Хубаво е да са топли за да останат наистина хрупкави. Ако ми позволиш бих ти предложила за гарнитура към шницела моето любимо картофено пюре. Сварени няколко картофа, голям резен целина, 1 кисела ябълка и 2-3 моркова. Това го пасираш грубо, просто го намачкваш и слагаш малко масло. Никакво мляко, никаква сметана. Просто едно грубо ароматно пюре. Става невероятно ароматно и леко. Весел празник ви желая и да ти е жив и здрав рожденика!

      Изтриване
  4. Здравей, Йоли, непростимо е, но забравих да споделя как мина рождения ден, все пак по-добре късно, отколкото никога. :) Всичко мина брилянтно, въпреки че някои от ястията се промениха, основното ястие с месото отпадна в последния момент, защото не беше задължително, но все пак реших да се съобразя с един от гостите и затова всичко стана вегетарианско. Направих картофените канапета със сирене и домати, защото не ми остана много време за реакция. Всичко друго си беше от предвиденото, тортата стана великолепна, направо не повярвах, че изглеждаше като твоите чудни и омайни снимки. Тук искам да вметна, че нямам ринг за торта, а нямах време да обикалям и търся и всъщност, пак благодарение на теб, измислих вариант. Един от съветите ти да не залепят нещата по ринга е да се сложи ацетатно фолио или възможността с папка, отидох до най-близкия магазин и си купих пластмасова подложка за хранене, но по-голяма, гладка, огъваща се, идеално за случая, изрязах на височина, малко тиксо и ....приказка, отлепи се от тортата като на магия:) Нямаше нужда от ринг. Другото, което направих е дип от червено цвекло и брускети, за да компенсирам отпадането на мезетата допълних с още салати, а хапките качамак не ги панирах, сложих малко повече от пармезана и кашкавала, изрязах на ромбчета и ги леко запържих в много малко мазнина, колкото да станат златисти, без панировка. Прекрасни, те свършиха най-бързо. Еми, това е, дълъг пост стана, изпускам доста неща, но беше перфектно, благодарение на прекрасните снимки, винаги много добре представени и всичко, поднесено с любов. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си прекрасна! Браво миличка! Впечатляващо меню. Много ти благодаря за доверието, толкова много ме зарадва! Надявам се да посещаваш и новият ми сайт.

      Изтриване