събота, 13 декември 2008 г.

Шоколадови равиоли в портокалов сос






Продукти за тестото

150 г брашно
2 ч.л. какао
1 с.л. пудра захар
1 яйце
щипка сол

за крема

100 г течна подсладена сметана
100 г натурален шоколад

за соса

250 мл пресен портокалов сок
3 с.л. захар
1 ванилия
1/2 ч.л. настъргана портокалова кора
3 цели шушулки кардамон
1/2 звездичка звезден анасон
1/4 ч.л. канела
1 ч.л. нишесте
1 жълтък

Приготвяне

* Смесете брашното, какаото, пудрата захар и солта. Разбъркайте и в средата направете кладенче. Сипете яйцето и замесете твърдо, еластично тесто. Завийте го в полиетиленово фолио и го оставете за 1 час в хладилника.

* Загрейте сметаната до кипване. Дръпнете я от огъня и сипете шоколада. Разбъркайте докато получите гладък и лъскав крем. Оставете да се охлади.

* В малка тенджерка карамелизирайте захарта. Сипете портокаловият сок подправките. Редуцирайте да 1/3. Отстранете подправките. Накрая прибавете нишестето, разтворено в малко вода и разбитият жълтък. Кипнете отново соса и след това го оставете да се охлади. Ако желаете по-рядък сос, разредете с малко вода.

* Разточете тестото на колкото можете по-тънка кора. Разрежете го на ленти, а след това на квадратчета. Големината им е по желание. В средата на всеки квадрат сложете от шоколадовият ганаш и прищипете добре краищата в диагонал. Сварете равиолите в кипяща, леко подсолена вода.
 







* Сервирайте равиолите с портокаловият сос и резенчета филетиран пресен портокал.


Това е следващата рецепта на Лафер, която ви предлагам. Излишно е да казвам, че е великолепна, както всеки негов десерт. Сосът е уникален, препоръчвам го и за други десерти - кремове, желета, сладоледи и др. Да ви е сладко!







.

Няма коментари:

Публикуване на коментар