Продукти
300 г сварени и настъргани на ситно картофи
1 жълтък
50 г пшеничено нишесте
25 г течно масло
2 щипки сол
100 г черен шоколад
пудра захар за овалване
100 г масло
100 г галета
30 г захар
30 г маково семе
1 ч.л.настъргана лимонова и портокалова кора
щипка канела
Приготвяне
* Омесете меко тесто от картофите, жълтъка, нишестето, маслото и солта. Разточвайте го на малки части на плота, поръсен добре с брашно. Тестото е доста меко, но не добавяйте нишесте или брашно към него. Нарежете от тестото правоъгълници, намажете ги с разбито яйце и в средата сложете по блокче шоколад.
* Затворете правоъгълниците на пликчета.
* Сварете ги в кипяща вода докато изплуват на повърхността - 1-2 мин. Извадете ги от водата с решетъчна лъжица и ги "подсушете" като ги оваляте в пудра захар.
* Загрейте маслото до зачервяване. Добавете галетата, захарта и подправките. Бъркайте на тих огън 1-2 мин.
* Оваляйте картофените пликчета в маслените трохи и поднесете леко топли със сос по избор - шоколадов, ванилов, цитрусов....
Можете да приготвите десерта предварително. Поставете готовите пликчета в тава, покрита с хартия за печене и леко ги затоплете във фурната преди сервиране. Да ви е сладко!
Източник - Лафер
.
Интересно.
ОтговорИзтриванеПомня, че ги видях в едно списание и много се впечатлих. Никак не са лоши и все се каня да ги направя отново, че снимките са лоши. Добре ме подсещаш за тях, Стела. Ще се радвам да ги опиташ и да ти харесат. Благодаря ти!
Изтриване