вторник, 30 декември 2008 г.

Еклерова елхичка







Продукти за еклерите

250 мл вода
75 г масло
150 г брашно
1/2 ч.л. захар
щипка сол
4 яйца

Продукти за крема

500 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
5 с.л. захар
2 жълтъка
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия

50 г черен шоколад
2 ч.л. какао
50 г бял шоколад
100 мл течна подсладена сметана

1 ч.ч.захар за карамелизиране

Украса

2 белтъка
100 г пудра захар
захаросани плодове
захарни перлички

Приготвяне

* Сложете в тенджерка водата , маслото , захарта и солта. Щом течността кипне я дръпнете от огъня и сипете наведнъж брашното. Бъркайте енергично докато получите гладко , еластично тесто , което се отделя от стените на съда. Върнете обратно на котлона и бъркайте за кратко докато на дъното на тенджерката се получи бял пласт. Оставете тестото да изстине , след което прибавете едно по едно яйцата като бъркате непрекъснато с миксер с бъркалките за тежко тесто.

* В тава , покрита с хартия за печене направете малки еклерчета (не по-големи от лешник). Сипвайте по малко тесто с чаена лъжичка. Ако искате да станат по-гладки , мокрете си дланите и с ръце правете малки топчета от тестото. Изпечете еклерите в предварително загрята на 200* фурна.




* Разбъркайте брашното , захарта , лимоновата кора и ванилията. Прибавете жълтъците и налейте малко мляко. С бъркалка разбъркайте на гладка каша. Разредете с останалото мляко и сварете крем. Горещият крем разпределете по равно в два съда. Към едната част прибавете белият шоколад , а към другата - черния и пресятото какао. Разбъркайте добре двата крема докато се стопи шоколадът. Оставете ги да се охладят добре. Разбийте на сняг сметаната. Прибавете я по равно към двата крема.

* Напълнете еклерчетата с кремовете. Можете да ги срежете по средата и да ги напълните с помощта на малка лъжичка или да шприцовате кремовете чрез пош с тънък и дълъг накрайник.

* Карамелизирайте захарта. Оформете кръгла основа от еклери на дъното на равна чиния. Слепвайте ги един за друг като ги топвате в горещият карамел. По същият начин оформете върху основата втори кръг еклери , по-малък от първия. И така....докато се оформи малка елха.

* Украсете елхичката с белтъците , разбити на сняг със захарта и я гарнирайте с плодовете и перлите.

Ако искате да поднесете този десерт след един или два дани , моят съвет е да слепите еклерите с разбит със захар белтък , тъй като карамела много бързо се овлажнява и има опасност цялата "конструкция" да се разпадне. Но...все пак....всички знаят , че еклерите са най-вкусни съвсем пресни , а не на следващият ден....


Ако желаете , направете шоколадови еклери или пък ги напълнете със солен пълнеж.









26 коментара:

  1. Ще пробвам твоята рецепта за еклери.
    Съпруга ми много обича ,но аз така и не успявам да направя-получава ми се много течно тестото и ми се разливат още преди да съм довършила оформянето им в тавата. Ще следвам строго инструкциите ти . Ще пиша за резултата . Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  2. Непременно опитай Нели! Ще чакам да споделиш после резултата.
    Да ви е сладко! Стискам ти палци!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, благодаря за точното отисание на рецепта. Опитвала съм многократно да правя еклери, но винаги неуспешно. Едва снощи разбрах грещката си - правила съм много рядко тесно и в това е проблема. Благодаря отново, ако нямаше снимка и описание за направата на топки нямаше дасе справя. Винаги са показвали че се правят с лъжица или пош и това води до заблуда за гъстотата на тестото.
    Пожелавам ти нови кулинарни успехи, за да се учим и ние!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно се радвам Гале.Да ви е сладко! Пробвай да направиш другият път от същото тесто и солени банички.Чудни стават,ще ти харесат.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Йоли, искам да те попита горе долу колко еклера излизат от това тесто?

    ОтговорИзтриване
  6. Ох,хич не съм ги броила.Зависи колко големи ще ги направиш.Аз ги правя малки и излизат не по-малко от 40 -50.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Йоли!Ама как ги печете тези еклери?Всичко вървеше много добре до момента з който изключих фурната и слезд две минути се върнах да ги извадя бяха спаднали .Можете ли да опишете как ги печете?Благодаря предварително.Вили

    ОтговорИзтриване
  8. Вили,предполагам,че са искали още малко печене.Трябва да са твърди отвън, хрупкави даже. Лично аз никога не ги държа в топла изключена фурна.Може така да пише по дебелите книги,но аз ги изваждам от фурната след като се изпекат и ги оставям да се охладят навън.Няма да се отказваш,нали?Благодаря ти,че опита.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Йоли!Оказване няма.Наистина после като се разрових трябва веднага да се отвори фурната иначе спадат .Сега правя нова доза .Ти си причина да започна да правя торти и после покрай твоя блог открих и захарното тесто ,с твоя помощ направих първите си рози от захарен фондан после направих и други декорирани торти но с готови блатове а сега ми се иска да опека и блатовете а тук всичко е много добре обяснено .Всичко започна от тук...много съм ти благодарна .Вили

    ОтговорИзтриване
  10. Вили,ето такъв отговор като твоя ме прави истински щастлива! Благодаря ти от сърце! И успех с еклерчетата!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей отново от Вили!Бързам да докладвам :този път ги изкарах веднага от фурната и няма проблем !R с масло стават по ароматни отколкото с олио!Оше веднъж благодаря за споделената рецепта и начин на приготвяне .Следващ ход-печене на блат и сгпобяване на еклеровата торта еклерова торта .Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Вили,една голяма съботна усмивка за теб!И още по-голяма прегръдка!Успех с тортата и ще чакам с нетърпение да кажеш как е станала.Благодаря ти отново!

    ОтговорИзтриване
  13. Поздрави от Вили и много прегръдки от всички които опитахме от еклер тортата по рецептата споделена от теб!Беше много вкусна с препоръка пак да направя!Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
  14. Вили,аз ти благодаря мила!Да ви е сладко на всички.Много ме зарадва.Отново и отново!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравй, Йоли ! Направих еклерчетата, като промених формата-с шприц ги направих продълговати. Станаха много хубави, но станаха малко твърди отвън. Преди да направя шоколадова заливка отгоре искам да ги полея с нещо, за да омекнат. Посъветвай ме ! Благодаря предварително !

    ОтговорИзтриване
  16. Дано не съм закъсняла с отговора,че ме нямаше няколко дена.Няма с нищо да ги мокриш,ще се развалят категорично.Просто ги сложи в найлонов плик, ако толкова се тревожиш,че ще са корави.но аз мисля,че няма да има нужда.Като ги напълниш с крема,от неговата влага само след няколко часа ще са омекнали.Даже по-добре,че са станали твърди.Пиши после какво е станало все пак.Надявам се да са добре,вкусни и леки.Благодаря ти,че ги пробва.

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, мила, и тук имам въпрос :)
    Тъй като съм избрала хиляда и сто твои неща да приготвя за РД на детенце и няма как да успея в един ден, искам да направя тези еклерчета 2 дни предварително - на единия ден да ги направя следобяда, на другия вечерта да ги напълня, а ще се ядат на третия живот и здраве :) Та, ще се промени ли нещо по вида и вкуса им? Ще овлажнеят ли? Ще изсъхнат ли? Правила съм ги досега, но съм ги пълнила веднага и са се изяждали почти мигновено, та не знам как да ги съхраня изпечени и празни, за да не ги изхабя...
    И още нещо, мисля към крема, за който си дала рецепта да добавя карамелизирано мляко (онова руското). Как мислиш, ще се получи ли добре? А сметана да добавя ли в този случай?

    Благодаря ти пак :)

    Прегръщам те,
    Ема

    ОтговорИзтриване
  18. Емче,недей мила.Не прави така.Нищо няма да излезе от тридневни еклери.Виж какво ще те посъветвам.Направи си тестото и си го остави в хладилника.Можеш да го изпечеш на следващият ден.Кремчето също си го направи,може и 2 дена преди рождения ден.А за пълненето,колкото по-късно ги напълниш,толкова по-добре.За печенето - изпечи ги ден преди това,но два ще са много.Крем можеш да направиш какъвто обичате най-много.Хубаво ще е с карамеленото мляко,но го олекоти с малко бита сметана,че иначе е тежко.Успех и ако има още нещо,питай.

    ОтговорИзтриване
  19. Доверявам ти се напълно! Ще пренаредя програмата си, за да ги направя, изпека и напълня предния ден. Благодаря ти много за съвета и отделеното време!

    Поздрави,
    Ема

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, Йоли :) Смятам да направя твоята еклерова торта, обаче е за събота (след два дена) и понеже имам две торти да правя за този ден, смятам днес да направя блата и еклерите довечера след 21.00ч, а утре ще ги напълня и ще сглобя цялата торта и ще правя и другата торта, която е далеч по-лесна :D Та въпроса ми е нали няма да станат кофти, ако се ядат с тортата в събота а са изпечени тази вечер (четвъртък)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Права си да се опасяваш. Еклерите не са от най-трайните продукти, които запазват добре вкусовите си качества. Няма да са лоши, но няма и да са като пресни. Сама трябва да си решиш, аз не бих ги направила от четвъртък за събота. Ще се радвам да направиш елхичката. А за тортата ще чакам да кажеш дали ти харесва. Много ти благодаря за доверието.

      Изтриване
  21. значи еклерите утре през деня, дано да се справя, че никога не съм правила еклери :D Ще пиша обезателно, макар че почти не се съмнявам че ще ми се получи, и други твои торти съм пробвала,като карамелената мус торта - е наистина беше уникална и всичко се получи идеално

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей,Йоли,могат ли еклерите да се опекат предварително?Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Да, могат, но не и повече от един ден. След това изсъхват, а ако пък се сложат в найлонов плик се овлажняват. Фина работа са еклерите, няма какво да се лъжем, най-хубави са съвсем пресни. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  23. Защо спадат еклерите ,като се извадят от фурната.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам представа защо. Може би ще е добре да ги оставиш малко да изстинат в самата фурна и след това да ги извадиш. Може би малко по-дълго печене за да се изсуши тестото, което така и така е доста влажно. И по време на печене фурната не бива да се отваря. За друго не се сещам.

      Изтриване