вторник, 27 януари 2009 г.

Спаначен киш със зелен чай







Продукти за тестото

70 г масло
200 г брашно
1 с.л. Matcha - зелен чай на прах
1/2 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.л.сол
1 яйце

Продукти за плънката

200 г пресен спанак
2 стръка пресен лук
1 скилидка пресован чесън
няколко стръка магданоз и копър
50 г синьо сирене
1 яйце
3 с.л. заквасена сметана
сол,черен пипер и индийско орехче на вкус


Приготвяне

* Пресейте брашното го разбъркайте със зеления чай, солта и бакпулвера. Прибавете студеното масло, нарязано на парченца. Стрийте бързо маслото и брашното на трохи. Накрая сипете яйцето и омесете тесто. Ако тестото е твърдо, капнете малко студена вода, а ако е меко - прибавете брашно. Докато приготвите пълнежа, оставете тестото в хладилника.

* Попарете за кратко спанака, колкото да намали обема си, но да не променя цвета си. Изцедете го добре и го нарежете на ситно. Смесете го с накълцаният пресен лук, магданоза и копъра, чесъна и подправките. Прибавете яйцето и сметаната и разбъркайте добре. Накрая сложете и натрошеното сирене.

* Разстелете по дъното и стените на формички за тарталети (мъфини или крем карамел) тънък пласт от тестото. Надупчете с вилица и сипете плънка до ръба на тестото. Изпечете кишовете в предварително загрята на 180* фурна.

* Сервирайте студени или топли като предястие със зелена салата. Да ви е сладко!




.



2 коментара:

  1. Здравей Йолия рецептата е страхотна, кишовете са уникално вкусни, но аз ги направих без зеленият чай защото не можах да намеря никаде. Ако не те затруднявам би ли ми казала от къде го намираш? Благодаря ти предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти балгодаря. Радвам се да чуя, че са станали хубави и са ви харесали. да ви е сладко!

      Зелен чай купувам от едно малко магазинче за подправки в София на ул Иван Асен 12, ако не се лъжа за номера. Имат страхотни неща, не само зелен чай. А иначе може да провериш в търсачката на Гугъл къде се продава. Със сигурност ще излязат и други места.

      Изтриване