петък, 6 февруари 2009 г.

Голям волованПродукти

2 кори бутер тесто
яйце за намазване
семена за поръсване

пълнеж по избор.....Приготвяне

* Изрежете кръг от едното парче бутер тесто с диаметър 18-20 см. Надупчете го с вилица и го сложете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с разбито яйце по краищата като внимавате да не намажете ръбовете. В противен случай пластовете ще се слепят и тестото няма да се разлисти. Откъснете голям лист алуминиево фолио, смачкайте го на топка и го поставете в центъра на кората.


* От другото тесто изрежете втори кръг с 2 см по-голям от първия. Сложете го върху топката фолио и притиснете леко краищата му към долния кръг. Намажете с яйце. От останалото тесто изрежете фигурки и украсете волована. Поръсете със семената и набодете с нож на няколко места за да има откъде да излиза въздуха при печене.* Изпечете волована в предварително загрята на 180* фурна. След като изстине с остър нож отрежете капаче и внимателно извадете фолиото.* Напълнете волована с пълнеж по ваш избор - сладък или солен. Лично аз го напълних с хапки пилешко месо, задушени със сметана, шафран и гъби.Това по-скоро е идея, отколкото конкретна рецепта. Скоро видях подобно нещо по Фиеста TV и реших да ви го предложа и на вас. Да ви е сладко!.

2 коментара:

  1. Йоли, харесват ми предложенията! Особено голямия волован - много оригинално! Нали знаеш, че си 'падам' по бутер тесто..

    ОтговорИзтриване
  2. Знам ,че правиш невероятни неща от бутер тесто. Въображението ти е невероятно. Много се радвам , че ти допада големият волован. По-скоро е само идея,отколкото рецепта.

    ОтговорИзтриване