петък, 8 май 2009 г.

Калмари в кашкавалена кошничка




Продукти

100 г кашкавал

1 голям калмар
1 морков
1 с.л.нарязан на ситно пресен джинджифил
1 скилидка накълцан чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
2 с.л.зехтин

1 домат
1/2 краставица
стрък селъри (целина)
стрък пресен лук
сол на вкус

Приготвяне

* Настържете кашкавала на едро ренде.Загрейте тефлонов тиган и сипете малки купчинки от кашкавала.Когато започне да се разтапя и запича внимателно го обърнете и от другата страна.Получават се малки кръгове стопен и зачервен кашкавал.Докато са още топли поставете кръговете върху дъната на малки чашки за да се огънат и приемат формата на кошнички.

* Срежете калмара по дължина и напречно го нарежете на тънки ивички.Мариновайте го за 30 мин. заедно с чесъна,джинджифила и лимоновата кора.Загрейте зехтина и изпържете калмарите,но не повече от 2-3 мин.Оставете ги да изстинат и ги подправете с лимоновия сок,сол и черен пипер.

* Нарежете на ситни кубчета зеленчуците и ги посолете. Смесете ги с калмарите и напълнете кошничките.

6 коментара:

  1. Красиво,
    елегантно,
    изкушаващо...
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, искам да попитам калмара с маринатата ли се запържва?

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей и ти.Да,може да се запържат в маринатата стига тя да не е много за да не стане чорба,в която да се варят.Ако ти се види много ги отцеди.Можеш после да я добавиш и да стане като сосче.Принципно не съм дала големи количества за марината,а само колкото да се овкусят калмарите.Винаги можеш да увеличиш количествата или да ги намалиш.Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Колко стават от една доза? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Деси,да съм честна - изобщо не помня.Може би към 6.Зависи колко големи искаш да са ти кошничките.Може и само две да направиш,а може и 6.Ти прецени.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване