понеделник, 11 май 2009 г.

Мус от бял шоколад със сос от червени плодове


Продукти

50 г натурален шоколад

натрошени шоколадови бисквити
блат от тесто за скалички

2 жълтъка
250 мл прясно мляко
3 с.л.захар
2 с.л.нишесте
50 г бял шоколад
1 ванилия
1 ч.ч.бита сметана

2 ч.ч.червени плодове
5 с.л.захар
1 каф.ч.вода
1 ч.л.нишесте

Приготвяне

* Стопете шоколада на водна баня и намажете с него 4 пластични найлонови ленти с размери 20/3 см.





* Оставете шоколада леко да се стегне. Завийте лентите на рингове и закрепете краищата им с кламер. Сложете ги в хладилника и след 15 мин.внимателно отстранете кламерите и найлоновата лента.





* Натрошете бисквитите. От тестото за скалички направете малки подложки с диаметъра на ринговете.Оваляйте ги от двете страни с бисквитените трохи.Така получените блатове няма да лепнат.





* Поставете подложките в шоколадовите кръгове.





* От млякото,жълтъците,захарта и брашното сварете крем.Подправете с ванилията.Прибавете шоколада към горещия крем.Оставете добре да се охлади и след това го смесете с битата сметана.

* От водата и захарта сварете гъст сироп.Пуснете в него за 2 мин.плодовете.Разтворете нишестето с малко вода и сгъстете плодовия сок.Оставете да изстине.

* Напълнете ринговете с крем и залейте с плодовия сос. Гарнирайте с шоколад.


Това е един измислен десерт на принципа - "виж какво има в хладилника". Беше ми останало замразено тесто от скаличките,бисквитите пък са от една друга моя рецепта. Малко ги поизгорих,но ми дожаля да ги хвърля,толкова са вкусни и хрупкани. Натроших ги и ето... Боровинките са замразени,а ягодите вече са в изобилие на пазара. Всъщност,по-скоро ви предлагам идея за оформяне на индивидуален десерт,отколкото рецепта. Може да ползвате готов пандишпанен блат,от готовите кремове без варене,а плодовете са по избор. Импровизирайте.

8 коментара:

  1. Шоколад, ягоди и сметана -
    класика.
    Винаги вкусна, но всеки път различна!
    Страхотно e...!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, Vera , благодаря ви.Радвам се,че ви харесва.

    ОтговорИзтриване
  3. Моите аплодисменти, Йоли! Чудесно предложение!

    Как ти хрумват само такива интересни идеи?! Браво!

    Прегръдка от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря,Дими.Приемам прегръдката ти с радост,приеми и ти моята.

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,
    към прегръдките на Дими, ми се иска да се присъединя и да добавя:

    Тези дни получих и разбрах за нова,
    много стойностна, според мен награда в итернет:

    Този път за приятелство в междублоговото пространство!
    Щастлива съм, че те има и бих могла да ти я предложа.

    Предавам я с удоволствие и радост,
    предай я и ти на своите приятели!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли 100 пъти харесвам,уникални са (също като теб)! Искам и аз да се пробвам да направя шоколадови рингове,обаче върху какъв найлон ги правиш,от къде го вземаш?

    ОтговорИзтриване
  7. Много ще се радвам да опиташ.Не е трудно.Най-добре е да си купиш от книжарницата някаква папка от по-стегнат найлон.Нарежи го на ленти и го направи нва рингове или облечи с лентите метални рингове.По лентите първо изливаш стопения шоколад и като започне да се стяга и засъхва,но все още да е пластичен го оформяш като ринг.Дано съм успяла да ти обясня добре.Казвам ти това,защото като излееш шоколада върху полиетиленова повърхност после ще го отлепиш без проблеми.Най-добре е да ползваш ацетатна хартия,но и с попко от книжарницата става.Успех.

    ОтговорИзтриване