понеделник, 20 юли 2009 г.

Венецът на Горгона






Продукти за блата

1 яйце
60 г захар
сок от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
1 с.л. мак
60 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
50 г течно масло

Продукти за крема

200 мл прясно мляко
2 жълтъка
4 с.л.захар
2 с.л.нишесте
1 ванилия
100 г черен шоколад
1 ч.ч.бита сметана

750 г почистени вишни
1 каф.ч.захар
3 с.л. вишновка
1 ч.л.нишесте

Ганаш

200 мл течна неподсладена сметана
200 г черен шоколад
2 с.л. вишновка





Приготвяне

* С бъркалка разбийте леко яйцето и захарта. Добавете лимоновият сок,настърганата кора,ванилията и маковото семе. Сипете брашното,примесено с бакпулвера,а накрая сложете и маслото. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. В средата сложете купичка с отвора надолу. Сипете тестото и го загладете. Изпечете блата в предварително загрята на 170*фурна.

* Сварете крем от млякото,жълтъците,захарта и нишестето. Подправете с ванилията.Докато крема е още горещ добавете шоколада и разбъркайте докато се стопи.След като крема изстине напълно го разбъркайте внимателно с битата сметана.

* Сипете захарта и вишновката в малка тенджерка.Варете няколко минути за да получите гъст сироп.Прибавете вишните и ги кипнете в сиропа 2,3 мин. Преди да ги свалите от огъня сипете нишестето,разтворено в малко вода. Оставете ги за изстинат.

* Затоплете сметаната за ганаша до кипване.Отнемете я от огъня и сипете шоколада.Разбъркайте на гладък крем.

* Върху блата наредете един пласт вишни. Покрийте го с крем и наредете останалите вишни отгоре и отстрани. Покрийте с ганаш,но така,че част от вишните да се виждат. Най-отгоре с тънък шприц направете змийчета от ганаша все пак да си подхождат с името.Сервирайте сладкиша охладен.




След големи умувания относно името на този незнаен сладкиш,моят приятел Жоро Бордовски го измисли. Тъй като тези "изцвъканици",както сам ги нарече му приличали на змийчетата на Горгона реших да нарека сладкиша именно така.Абсолютно в негова чест.

19 коментара:

  1. Много хубава рецепта и оригинално изпълнение.За съжаление на нашия пазар имаше за много кратко време вишни/и аз като никога направих сладко?!!/Сигурно може да се замени с друг плод-Как мислиш /след като си го опитала /какво най много ще му "върви"

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,благодаря ти,мила.Ами давай с малини тогава или боровинки.Но трябва за ги обработиш топлинно съвсем за кратко.А като си помисля,...със сини сливи би станало чудно.А те тепърва предстоят.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Йоли,обичаме сливите и ще го опитам в този вариант.Дано се справя и с "изгъзиците"Слънчев ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Обърках "най-важната" дума за което се извинявам

    ОтговорИзтриване
  5. Ха,ха... Дани,наистина ме развесели.Благодаря ти за това.Чудесно беше.

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли,
    това че е с чудесен вкус
    и прекрасно изпълнен, го знаеш.
    Чудя се и възхищавам на неизчерпаемите ти творчески идеи.
    Моите поздравления и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Йолииии.. отново много красиво и оригинално! И, не се съмнявам, вкусно!

    Страхотна си, приятелко :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Диди,Дими,благодаря,момичета.Много сте ми милички,знаете го.

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятно!

    Само малко да те остави човек без надзор и веднага ще изпусне нещо! :)

    Браво Yoli! Получило се е едно истинско шоколадово изкушение!

    Как да не се омацаш до ушите със него! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Драго,ами ти къде се изгуби?И защо ме оставяш без надзор?Сега ще се омажа с кеф в твоя чест.

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, имам награди за теб! Би ли се отбила на блога ми за да си ги получиш :-)
    хохох

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря,Миленче.Пристигам веднага.

    ОтговорИзтриване
  13. Mnogo bih iskala da napravia tozi venec! Sega razgledah saita i e neveroiaten! Ima li niakakuv gotvarski kurs na koito da moga da se zapisha, za da usvoia niakoi tehniki??? Interesuvat me poveche sladkarskite i testeni izdelia. Ima fantastichni neshta tuk, no edva li shte uspeia da prigotvia povecheto ot tiah...

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря Диана.Много се радвам,че ти харесва блогчето ми.Нямам представа къде можеш да се запишеш на курс,най-добре е да потърсиш такава информация в интернет.Аз съм само любител кулинар.

    Но ако си решила да направиш някои от нещата ми не се колебай да ме питаш,ако нещо не е ясно. С радост ще ти отговоря и помогна доколкото мога.

    Нещата не са никак трудни,не се плаши.Просто ти е необходимо малко въображение и желание.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  15. Az samo na 20 godini, no obojavam da gotvia! Predi malko napravih plodovite banichki s vanilov sos! Az sam na dieta, no vsichki koito gi opitaha kazaha che sa fantastichni. Mislia tezi dni da spretna i edin orehov sladkish! Ot snimkite na tvoite tvorenia e ochevadno che sa mnogo vkusni, za tova az im se doveriavam napulno i bez da gi opitvam gi predlagam na moite gosti!!! Blagodaria za vkusotiikite i hitrunkite. Kogato si na dvaiset godini i niamash nikakva predstava koe kak stava e mnogo vajno da ima koi da te posavetva...

    ОтговорИзтриване
  16. Дианче,сега вече съвсем ме зарадва....Знаеш ли колко малко млади хора на твоята възраст се интересуват от домакинство,най-общо казано? Няма да коментирам това,защото е излишно,но наиситна много,много се радвам.

    Чудесно е,че са харесали баничките,а ти не се "халосвай",на 20г.човек от диета няма никаква нужда!

    Пробвай и нещо друго от нещата ми щом ти харесват. А аз съм насреща,не се колебяй да ме питаш каквото и да било. Наиситна ще ти отговоря с радост.

    Прегръщам те мило момиче и щастлива Нова година ти желая. На твоята възраст ... само любов.Нищо друго не ти е нужно!

    ОтговорИзтриване
  17. Lubovta veche ia namerih, no sega iskam da sam dobra domakinia. Daje sajaliavm che jiveem samo dvamata, zashtoto e mnogo hubavo da gotvish za mnogo hora... Kato probvam neshto drugo ot receptite shte pisha. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен12 юни 2013 г., 6:17

    Чудесен сладкиш! Много добра комбинация на вкусове и аромати! Моят се получи малко нисък и разлят (блатът излезе съвсем тъничък, а кремът и вишневата смес бяха по-течни) и не беше точно със змийчета отгоре, но божествено вкусен! Великолепна рецепта! Браво, Йоли!
    Мим

    ОтговорИзтриване
  19. Това е един позабравен сладкиш.Благодаря ти,че му обърна внимание и го пробва.Много се радвам,че ти е харесал,да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване