четвъртък, 26 ноември 2009 г.

Пай с карамелена тиква




За този ароматен пай бих препоръчала сорт тиква с по-плътнаи по-оранжева вътрешност. Хокайдо или тиква-цигулка са много подходящи, тъй като са по-сухи и захарни.

Продукти:

Продукти за пай 24 см:

маслено тесто:

300 г брашно
100 г фино смлени бадеми
80 г пудра захар
2-3 щипки сол
150 г студено масло на кубчета
1 яйце + 1 жълтък
ванилия

пълнеж:

400 г пюре от печена или варена тиква
100 г кафява захар
50 мл гореща течна пълномаслена сметана
1 яйце
200 г натурално крем сирене
1 ч.л. микс кардамон, канела, джинджифил
настъргана кора от 1 портокал
ванилия

Приготвяне:

* За масленото тесто смесете брашното, бадемите, захарта и солта. Прибавете студеното масло, нарязано на кубчета и с пръсти направете маслени трохи. Сложете яйцето, жълтъка, ванилията и бързо омесете тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.

* Разточете тестото на тънка кора около 3 мм и го поставете в кръгла тортена форма 24 см, покрита с хартия за печене или форма за пай. Направете отстрани борд и надупчете кората с вилица. Изпечете маслената основа до бледо розово в загрята на 170* фурна за около 15 минути. От останалото тесто направете бисквити, с които може да украсите сладкиша.

* За крема карамелизирайте захарта, докато получите светъл карамел. Сипете в него сметаната и разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете и тиквеното пюре. Сложете яйцето, крем сиренето и разбъркайте всичко на гладък крем. Овкусете с подправките, ванилия и портокалова кора.

* Сипете тиквената смес в маслената подложка и доизпечете пая още 20 минути във фурна загрята на 160*. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника преди да го сервирате. Украсете го с бисквити, кокос или пудра захар.




36 коментара:

  1. Страхотна идея за тиква.Поздравления:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Вече го правя за втори път и мога да кажа ,че се приготвя много лесно ,и всички вкъщи са влюбени в този сладкиш:)

    ОтговорИзтриване
  3. Много се радвам,че харесваш този пай.Благодаря ти за милите думи и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Йоли!
    Използвах крема от твоя каремелен тиквен пай, за да направя чийзкейк. Добавих само настъргана портокалова кора. Страхотен крем с много плътен вкус, а портокаловата кора чудесно се съчетава с тиквата. Благодаря ти за рецептата! Страхотна, както винаги.
    Поздрави! Валентина

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Вале.Много ти е хубава идеята за чийз кейк.Браво!Много хора ще се възползват от нея,както и аз.Радвам се,че ти хареса крема на този пай.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Йоли. Бих искала дда попитам откъде мога да купя форма за пай като тази от снимката? Но бих искала да е качествена и разбира се да не е китайска. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  7. Формата за пай си я купих от Италия преди няколко години,но и тук ги има.Няма значение каква е,важното е да е керамична.Потърси в магазините,на много места съм виждала.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей,Йоли.Благодаря за тиквенния пай всички много я харесаха.И по тоя начин изядахме зимните тикви.Наистина страхоте пай :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много,много се радвам,че ви е харесал сладкиша.Аз не съм особено голям любител на тиквата,но така на пай с тези аромати ми харесва и на мен.Благодаря ти много,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Мила Йоли,
    Миналия уикенд направих тази рецепта и сега щастливо си закусвам с пая всяка сутрин! Благодаря Ти! Аз замених лешниците с бадеми, което подчерта вкуса на маслото и това много ми допадна. Изполвах (по погрешка) посолено крема сирене, но пасна чудесно на тиквата, която варих без подправките (пак не нарочно, нямах ги под ръка). Има вкус малко на сладкишче от детската кухня сега, ама на мен си ми допада страшно много, а като гледам и околните се облизват. ;)
    Моят въпрос е относно карамела. 100 години не се научих как се прави, все става на твърда топка и край... :( Къде бъркам?
    Понеже бях сложила двойно количество захар, все пак се сдобих с малко течен карамел и стана паят. Ама много патагонска работа съм с тоя мой карамел. Помощ! :-)
    С най-прекрасни пожелания,
    Сиси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти хареса, Сиси. Да ви е сладък пая на всички! Благодаря ти за доверието!

      В случая е нормално нака да стане, защото става топлинен шок между студено и горещо. После на бавен огън всичко се разтапя, но наистина може да стане на буца. Опитай следващият път с течна сметана. Но непременно я загрей до кипване прееди да я сипеш в карамелизираната захар. Ще се получи добре, сигурна съм.

      Изтриване
    2. Здравей, Йоли!
      Много благодаря за съвета! Т.е. слагам захарта и чак след като започва да покафенява слагам горещата сметана ли? Или когато хапочва да се карамелизира вече? Сметаната има ли значение дали е растителна или животинска? Благодаря много за куража!
      Хубав уикенд,
      Сиси

      Изтриване
    3. Сиси, нямаш нужда от кураж ти. Справяш си се идеално с всичко и без него. Захарта трябва да е напълно разтопена и карамелизирана. Само я дебни да не прегори, че много бързо става тази беля. Отдръпни я от котлона и чак тогава налей горещата сметана. Наливай бавно и внимателно. Независимо, че наливаш горещо към горещо, температурата е ужасно висока и сместа започва да кипи. Ако налееш сметаната наведнъж има опасност да ти зкипи и недай Боже и ти да се изгориш лошо. След това разбъркай и отново върни на котлона. Намали силата на огъня и бъркайки вари сместа докато започнат да се обръзуват по повърхността плътни мехурчета. Това е. И да, винаги препоръчвам животинска сметана. Растителната е всъщност течен маргарин. Сама си направи извода какъв продукт е.

      Изтриване
    4. Голямо благодарско, мила Йоли! Скоро ще повторя пая за посрещането на скъпа гостенка, на която й се дояде като й споделих миналата садмица, че съм го правила. :))) Непременно ще ти споделя какво ще сътворя с карамела! Две неща ми се опъват в кухнята - той и яйцата на очи (ама като хората, де) хаха.
      Маргаринът си е гадна работа за мен, никога не помирисвам . Попитах заради химичнатв реакция, защото си помислих, че растителна и животинска ще реагират различно при смесването с карамела. :-)
      До скоро!
      И всичко най-най добро!!!
      Сиси

      Изтриване
    5. Ще ми се довериш ли още веднъж, Сиси? Сложи в тиган 1 с.л. олио или зехтин и , с.л. масло. Чукни в тигана яйцата. Намали силата на огъня до средна. Налей в тигана сало 1 с.л. вода и го захлупи с капак. След няколко минутки ще имаш перфектни яйца на очи. С идеално коагулиран белтък и течен жълтък. После си ги посоли или си сложи подправки, които обичаш. Това е. Опитай и ми пиши после, става ли? Прегръдки!

      Изтриване
    6. Ооо хаха! Еее, каква приятна изненада! Ура! Много благодаря! Непременно ще пробвам! От години съм катастрофа с яйцата. Нямам търпение!
      Да,да,да, доверявам се и пиша! Обещано! :) Прегръдки и успешна сряда!
      С.

      Изтриване
    7. Е, Йоли... Както и си знаех щом е от теб съветът - получи се! Може би ги изтървах 1 идея понеже не ми беше прозрачен капакът и стегнаха леееко повече, но инак съм много доволна - няма вече изгорял белтък и твърд жълтък (като в дюнерджийница...) Много ти благодаря! Знам си аз,че пърженето не е проста работа. Толкова сложни тестени, например умея да правя, а дойде ли до 1 просто пържене на яйца, картофи или тиквички е ужас. :-))) Това е една от причините, поради която почти никога не пържа
      Е, пак надобрях с теб! Благодаря! :-)
      Сиси

      Изтриване
    8. Ето това е! Много, много се радвам, Сиси! Благодаря ти отново за доверието!

      Изтриване
  11. П.С.Исках да попитам и каква е функцията на бобовите зърна за печенето? Аз нямах и пекох само с хартия... Как щеше да се получи със зърната?
    Благдаря!
    Сис

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сиси, това се нарича "сляпо печене". Прави се за да не се надига маслената основа по време на печенето. Но и без боб става, аз рядко ползвам. Просто рецептата е такава и затова съм го написала.

      Изтриване
    2. Ясно! Благодаря за отговора! Еми и без боб стана при мен и отдавна и се изяде даже без рекламации. :)))
      С.

      Изтриване
    3. Така де, нали ти казвам, и аз рядко го ползвам този боб. Ама като е по рецепта, ей на, написах го. Благодаря ти още веднъж!

      Изтриване
  12. Невероятен сладкиш, Йоли! Просто се пристрастихме... Единствено замених бялото брашно с кимецво и бялата захар с кафява. Божествен!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти Миглена. Много се радвам, че ти е харесал сладкиша. Весели празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  14. Пая е фантастичен,както и всички торти, които съм опитвала. Имам един въпрос в тестото кога се слага захарта, че не си написала. А само като коментар мога да кажа, че аз сложих орехи и в тиквата още малко захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гале. Много се радвам, че ти хареса този сладкиш. И благодаря, че ми обърна внимание за пропуска. Веднага ще добавя захарта. Ами кгога се слага ... докато правиш маслените трохи.

      Изтриване
  15. Здравей,Йоли!Понеже нямам форма за пай,искам да попитам посочените продукти стават ли за кръгла тава с диаметър 24 см или или ще трябва мъжът ми да ги изчислява по формула както стана с Лешниковия чийзкейк?:)Ще се радвам да получа отговор, поздрави!Таня

    ОтговорИзтриване
  16. Писах няколко коментара, но за съжаление не се публикуват:(...още веднъж искам да попитам: посочените продукти могат ли да се използват за тава с диаметър 24 см или трябва да се преизчислят?Благодаря и позрави!Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става идеално, Танче. 24 са си супер. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти. И страшно се радвам, че опита лешниковия чийзкейк!

      Изтриване
  17. Мила Йоли, още един фин, очарователен сладкиш!Получих много овации/малко на твой гръб, но аз винаги посочвам първоизточника!:)/Поздрави, благодарности и прегръдки!Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо не може да е на мой гръб щом ти го правиш, Танче. Овациите са само и единствено за теб!И днес ти благодаря от сърце!

      Изтриване
  18. Здравей, Йоли! Моля те, кажи ми какво крем сирене използваш, искам да направя пая. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и тук, Ели. Писахме си вчера във Фейсбук, но да кажа отново-всяко натурално става. С Филаделфия е най-вкусно, защото сиренето е наистина качествено. Ти прецени. Правила съм пая и с българско, но понякога е солено или пък мирише много на суроватка.

      Изтриване
  19. Йоли, направих пая и стана великолепен! Благодаря ти! Дали ще се публикува сега коментара ми - за втори път пиша?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели. Много се радвам, че ти хареса! Да, коментарите се публикуват след модериране от моя страна. За съжаление не винаги имам време да седна на компютъра и да прегледам нещата в блога. Извини ме за забавянето. Весели празници ти желая!

      Изтриване