петък, 21 ноември 2014 г.

Ананасово кокосова торта





Продукти за блата

2 яйца
100 г захар
ванилия
100 г кисело мляко
40 г олио
40 г кокосови стърготини
160 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

Продукти за карамела

150 г захар
80 г масло
100 мл гореща течна сметана
1/2 пресен ананас, нарязан на парченца

Продукти за крема

300 мл течна сметана за разбиване
50 г кокосови стърготини
ванилия
1 пакетче венилов пудинг без варене Д-р Йоткер
1/2 пакетче желатин Д-р Йоткер






Приготвяне

* За блата разбийте яйцата заедно със захарта и ванилията. Добавете киселото мляко и олиото. Смесете брашното, кокосовите стърготини и бакпулвера. Сипете ги в тестото и разбъркайте добре.

* Покрийте тортена форма с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 30 - 35 минути. Оставете го да изстине и го разрежете хоризонтално на две.

* За карамела сложете в съд с незалепващо покритие маслото и захарта. Карамелизирайте до приятен кафяв цвят. Отстранете карамела от котлона и внимателно и постепенно налейте сметаната. Разбъркайте до хомогенност. Прибавете ананаса и върнете на котлона. От сока на плода карамела се втечнява. Оставете го да поври 10 - 15 минути докато отново се сгъсти. Консистенцията му трябва да е като гъст сос и по повърхността да образува мехурчета. Оставете карамела добре да се охлади.

* Подгответе сметаната за крема от предишния ден. Загрейте я почти до кипване и сипете в нея кокоса. Оставете я да престои в хладилника поне няколко часа за да е студена за разбиването. След това я прецедете.

* Пригответе ваниловия пудинг само с половината прясно мляко от указаното количество на опаковката. Нужен  е концентриран вкус, а не пухкав и лек крем. Отделно разбийте сметаната на сняг. Разтворете в малко вода желатина на водна баня.

* Като бъркате с миксер прибавете желатина към гъстия пудинг, а след това и сметаната.

* Сглобете тортата като на дъното на равна чиния поставите едната половина от блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта или ползвайте пръстена от тортената форма. Сипете крема, а върху него излейте карамелизирания ананас. Разбъркайте внимателно с вилица за да може плодовете да потънат тук там неравномерно.

* Върху крема сложете втория блат  и притиснете добре за да получите добра спойка и форма. Приберете тортата в хладилника поне за 6- 8 часа. При сервиране отстранете ринга и украсете по желание. Да ви е сладка!








* Тортата е с размер 26 см. Изпекох тестото на два отделни блата, а не наведнъж, но това е въпрос на ваш избор. Количеството на желатина за крема е малко, но не исках да има консистенция на желе, а само да е стегнат. Вие може да увеличите желатина на 1 пакетче, т.е. на 7 г. Ако нямате пресен ананас може да използвате плод от консерва, но добре отцеден. В противен случай ще трябва да варите карамела по-дълго време за да се сгъсти добре. Покрила съм тортата с разточен бадемов марципан, а украсата е от иизсушен ананас. Вие украсете както на вас ви харесва.




.

37 коментара:

  1. Нямаше да цъкам на линка, ама какво да направя?! Умирам си да я опитам! Тип пиня колада... Охх!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, Зорничке! Знаеш ли каква си ми скица ти? Благодаря ти миличка! Много ме радваш!

      Изтриване
  2. Йоли, не е честно, да знаеш! Такива вкусотии продължаваш да публикуваш, а някой от нас кротко си бременеят все пак... :)
    Ананас, кокос, карамел - ще трябва да запретна ръкави съвсем скоро! Иначе ще я сънувам тази торта! :)
    А уж се хвалех как не ми се прияжда нищо... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ананас, карамел и самоправещо се ванилово кремче... Само дотук да беше спряла, пак щях да скимуцам жално при мисълта за тази спойка от любими вкусове! Но и с твоя финес и естетически допир в добавка, положението е подобно :) Как ми идва да потопя вилица в този разрез...

    ОтговорИзтриване
  4. Чак при мен замириса на кокос, ананас, карамел и още, мммм...., прелест! Блата е толкова крехък и пухкав, че се топи в устата и как е попил от карамела..., а вкусния, крехък бадемов марципан, който е обгърнал цялата тази сочна, вкусна и ароматна бомба, о нее, ще спра до тук, не мога повече...

    ОтговорИзтриване
  5. Абсолютно великолепна, цял ден я гледам и ми е една такава ненаситна! Приказна! Леле-мале!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, от ФБ се захласнах!:) Тези снимки с парчетата, все едно ги сервираш на нас, така пък да са като истински, все едно тортата е пред мен;))) Вълшебница си ти, Йоли! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! От къде мога да си взема бадемов марципан?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Слава Богу, от доста време няма проблем с намирането на марципан в България. Ще го намериш в големите хранителни магазини. Има в Метро, в Хит, Пикадили. Може би във Фантастико и Билла, но там не съм проверявала. Лидл също го внесоха тази година. Категорично др Йоткер го внасят. Непременно потърси. Чудесен продукт е, от него стават изумително вкусни сладки.

      Изтриване
    2. От сладкарниците май, питай Йоли нали тя е направила тортата.

      Изтриване
  8. Благодаря от сърце. Тортата стана много вкусна, не е от конкретна рецепта, а просто съчетах различни вкусове ей така, с пропорции на око. Истината е, че в същи от доста време се подмяташе един ананас. И за да не се развали и да иде на боклука се наложи да го направя на нещо сладичко. Много се радвам, че ви хареса. А още повече ще се радвам, ако се решите да я опитате.

    ОтговорИзтриване
  9. Направо се захласвам по твоите торти Йоли!
    Миналата година в Новогодишната нощ на трапезата ми беше твоята шоколадова торта с подправки, а за тази, си заплювам тази :) Все любими вкусове ... убедена съм че ще ни хареса!
    Изглежда толкова празнично!
    Поздрави миличка!

    ОтговорИзтриване
  10. Изкушаваща и ароматна!
    Прегръдки, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  11. Йолиии! Отново прекрасна торта! Отново изкусителни снимки!
    Прегръдки с пожелания за слънчеви почивни дни, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Толкова вкусна и красива е, Йоли! Както е написала Павлинка ''Абсолютно великолепна''!
    Поздрави! Хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Още една приказна торта, Йоли!
    Това е слънцето в днешния мрачен и хладен ден -
    вълшебно съчетание, звучи и изглежда неустоимо.
    Голяма и топла прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря момичета. Много съм радостна, че ви хареса тортата.

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, звучи като.... абе не знам като какво звучи , щото ти си по музиката, но изглежда уникално. Ананас и кокос- трябва да опитам! Хубава неделя ти желая, момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Марте. Абе да ти кажа, всичко си звучи добре, стига да е вкусно. Ще се радвам да опиташ. Прекрасна неделя!

      Изтриване
  16. Йолинка, идва ми да хукна до магазина за марципан и ананас и да запретна ръкави! Толкова неустоима изглежда тази торта! В най-скоро време ще се пробва, ясно е:) Идват празници и както винаги ще приготвя много неща по твои рецепти, ще говорим за теб. Доставиха ми и двете ти книги, които са на почетно място в библиотеката ми и ги показвам на приятелите си, които опитват от твоите вкусотии. Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да я опиташ, Светле. Много ти благодаря за милите думи. Поздрави на далечна Америка.

      Изтриване
  17. Изглежда много вкусно :) Задължително ще я изпробвам в най-скоро време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петя. Ще се радвам да опиташ тортата. Мисля, че ще ти хареса.

      Ще се радвам, ако оставяш коментарите си в сайта ми www.yoli.bg. Туко няма да има повече нови рецепти, а и ми е доста по-трудно да отговарям и на двете места. Благодаря ти за разбирането.

      Изтриване
  18. Привет Йоли! Бих искала да направя тази твоя торта, но ми се струва , че върху последния блат си сложила някаква шоколадова глазура? И каква сметана използваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, не помня. Може би съм имала някакво сладко за довършване в хладилника. Не съм го правила с цел да залепя марципана. Напротив, по-добре е да се положи върху суха повърхност. Спокойно може нищо да не слагаш, но все пак, ако решиш ползвай маслен крем или гъсто сладко.

      Ще се радвам, ако оставяш коментарите си в сайта ми www.yoli.bg. Туко няма да има повече нови рецепти, а и ми е доста по-трудно да отгонарям и на двете места. Благодаря ти за разбирането и успех с торатата. Ще се радвам да я опиташ.

      Изтриване
  19. В тази торта най-много ми харесва шоколадовата обвивка на блатовете, защото имат лек златист оттенък,който им придава много хубав и сладък вит!:)

    ОтговорИзтриване
  20. Е,бадемов марципан де!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря. Радвам се, че ти харесва тортата. Марципан вече може да се намери без проблем в България. В големите вериги супермаркети го има. Ще се радвам да я опиташ.


      Ще се радвам, ако вече следиш и пишеш в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането. Весели празници!

      Изтриване
  21. Здравейте,
    опитах се да направя карамела от рецептата но без ананаса, но нещо обърках защото не ми се получи, следвах рецептата и начина на приготовление, но след като изстина заливката се втърди и стана като захарна кора върху обикновената торта която направих. Можете ли да ми обясните какво съм объркала.Предварително благодаря за отговора! И поздравления за чудесните рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Първо да ти благодаря, че опита рецептата, въпреки несполуката. Надявам се това да не те откаже.

      Да, разбира се, че ще ти кажа какво се е объркало. Добре си направила карамела, но пропорциите са за твърд карамел. Сокът, който отпуска ананаса го разрежда и превръща в мек сос. Ти не си сложила плода, няма какво да го разреди и съответно при охлаждане карамела е станал твърд. Ако искаш мек карамел без да слагаш ананаса трябва да увеличиш количеството на сметаната. Благодаря ти още веднъж.

      Ще се радвам, ако посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти.

      Изтриване
    2. Много благодаря за отговора! Да определено не съобразих това. С удоволствие ще посещавам сайта.
      Поздрави Милена.

      Изтриване
  22. Добра вечер.
    Цветница е.Имам празник.Направих ш.торта.Не съм доволна от блата.Стана сух.Рецептата за pan di spagnia e без масло или олио.
    Моля за мнение.Каква може да е причината?
    Написах цяло писмо.Благодаря за търпението.
    Моля за съвет.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първо да те поздравя с Цветница, Цвета, макар и един ден по-късно. Но няма значение, това е най-хубавият празник в годината и трябва да го празнуваме през цялата пролет!

      Благодаря ти, че опита тортата, макар и не ти е харесала. Това е най-обикновен пандишпан, съвсем класически. В него няма никаква мазнина. Има и такъв с масло или олио, но той е друг. Напълно си права, този блат е сух. Съвсем умишлено не съм писала нищо за сиропиране. Страхувам се, че точно този блат ще стане на каша, ако се намокри много. По моят вкус ананаса и крема дават достатъчно сочност, но може би ти обичаш по-сочни торти. Ако решиш някой път пак да опиташ може да го сиропираш леко със сока от компота.

      Благодаря ти още веднъж за доверието и светли Великденски празници!

      Изтриване
  23. Здравей Йоли! Бих искала малко разяснение относно крема. Когато се сложи сметаната с кокосовите стърготини стегна в хладилника и неможах да я преценя. Защо се получи така? Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Много ми е странно това, което се е получило. Да не би да не си ползвала млечна сметана, а растителна? Тя е чист маргарин и е напълно нормално да стегне. Истинската сметана не би трябвало да създаде проблем. Целта е само да се овкуси с кокоса и затова се загрява и после се оставя да престои с него. Остава си течна. Просто не знам какво да ти кажа, много съжалявам, че така се е получило, но наистина нямам адекватен отговор. Все пак, благодаря ти, че опита и ми писа, въпреки неудачите. Надявам се все пак да се е получила хубава торта.

      Изтриване
  24. Здравей Йоли. Правила съм твои торти и съм голям фен. Току що изпекох блата, в 2 тортени форми по 22см, сместа се получи доста гъста и се наложи да разстилам с лъжицата за да покрие дъното на формите. След 20мин. бяха изпечени но доста плътни и набоцках с клечка за зъби за да мога малко да напръскам с ром. Ухае страхотно, смятам да довърша тортата, но искам да те питам няма ли да е по добре да е леко по-течна сместа преди изпичането? Разбих яйцата на хубава пухкава плътна пяна, но не като за спондж, къде ли съм сбъркала? Благодаря ти предварително и благодаря за вдъхновението и усмивката която се долавя винаги от постовете и отговорите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, момиче с приказно име! Любима приказка ми е Рапунцел.
      Извини ме, късно ти отговарям, но нямах възможност тези дни да седна на компютъра. Със сигурност тортата е вече изядена. И много се надявам да ви е харесала, въпреки твоито опасения.
      Блатът си е такъв, нищо особено не е. Не е от най-качествените блатове за торти, като кекс е. Изобщо не си сбъркала никъде. Да, гъсто е тестото, и аз разстилам с лъжица. Кокосовите стърготини го сгъстяват допълнително. Все пак ми пиши как е била тортата. Наистина се надявам да ви е харесала.
      Много, много ти благодаря за доверието!

      Изтриване