четвъртък, 18 декември 2014 г.

Яйчен ликьор




Като дете помня, че баба често приготвяше различни домашни ликьори. Един от най-любимите на всички бургаски госпожи беше "Айро-коняк". Винаги съм се чудила, откъде идва името на този яйчен ликьор. И се замислих, да не би да е нещо изкривено и недоразбрано от немския език? Ще ви кажа защо. Най-традиционния ликьор в Германия е яйчения. Също както и бирата, това е национално питие, но за дамите. От векове е заложен в немските традиции и не минава празник без яйчен ликьор. Рецептитите са същите като у нас. "Eier" на немски означава яйца и на мен побългарено ми звучи направо като "айро". Предлагам ви немска рецепта за това питие, което освен, че е вкусно, е и много подходящо за всякакви сладкиши. Тук може да видите една торта с яйчен ликьор, а ако знаете нещо по въпроса с името, моля да споделите. Наздраве!

Продукти:

8 жълтъка
ванилия
250 г захар
240 г кондензирано мляко
250 мл бял ром

Приготвяне:

* Разбийте жълтъците. Към тях постепенно прибавете захарта, млякото, ванилията и рома.

* Сложете цялата смес в тенждерка и варете на водна баня 5-6 минути, като разбивате непрекъснато с миксер на бавни обороти.

* Налейте ликьора в бутилка и съхранявайте на студено до 4 седмици.

2 коментара:

  1. I love this liquor and I will make it for us this year. Cheers and Happy Holidays!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Знаех си, че ме очакват още красоти и изкушения..., Йоли,
    и раираните сладки и яйченият ликьор са разкошни...
    Много слънчеви, фини и ароматни - вълшебни празнични предложения...
    Сърдечни поздрави и хубави предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване