събота, 20 декември 2014 г.

Кварк щолен ( Quarkstollen )





Ето това е щоленът, който обичам. Не харесвам тези, които се правят с мая. Колкото и да престояват, тестото винаги остава тежко, твърдо и сухо. Кварк щоленът се прави в Германия по време на Коледните празници наравно с този, който е с мая. Въпрос на вкус е кой ще ви хареса повече. Кравкът е фина неовкусена извара, подобна на рикота. Спокойно може да го замените с нея или друга фина извара. Най-хубавото при този обреден сладък хляб е, че колкото по-пресен е, толкова е по-вкусен. Леко топъл е повече от чудесен. Така че, няма никаква нужда да престоява дни наред като щолена с мая. Приготвя се много бързо и лесно.
Ще се опитам да ви разкажа за произхода на щолена, доколкото това е възможно. Първите писмени източници са от 1329 г. Бишофът на Наумбург разрешава с указ на пекарите да създадат своя собствена гилдия. Наред с данъчните задължения, пекарите е трябвало от сега нататък всяка година по Коледа да доставят на бишофа по два големи бели хляба, наречени щолени. Всеки един то тях е трябвало да съдържа по половин шефил пшеница (около 39 литра). Мерките са били само за обем, не за килограм. Щоленът е предсавлявал изпечена смес от брашно, мая, олио и захар. Не е бил особено вкусен, но в годините се е обогавявал все повече. Въпреки това, пшеницата по онова време е била лукс, до който са се докосвали само заможните. Щолен на старонемски означава стълб, подпора. Лично аз предполагам, че от там идва името на тези огромни хлябове. Доста по-късно при щолена се появява името Сhriststollen, което символизира и с формата си Христос в повой. До ден днешен в Германия по Коледа се правят огромни щолени. Един от  най-известните е Дрезденсикя, наситен с масло, стафиди и бадеми. През 2010 г Дрезденският щолен става запазена марка в Европейския съюз. Според този сертификат той трябва да съдържа на 100 г брашно най-малко 50 г масло, 65 г стафиди, 20 г кандирани корички и 15 г бадеми. Консервиращи вещества и аромати на се разрешени. Щоленът може да се оформя само ръчно. Вашият щолен може да е също толкова добър. Опитайте!

Продукти за 2 щолена:

500 г брашно
1 пълна ч.л. бакпулвер
200 г меко масло
125 г захар
2 яйца
настъргана кора от 2 лимона
250 г кварк или рикота
120 г цели небелени бадеми
120 г стафиди
ванилия
4 с.л. кандирани цитрусови кори
50 г масло за намазване
пудра захар за поръсване







Приготвяне:

* Смесете брашното заедно с бакпулвера и ванилията.

* В голяма купа разбийте на пяна яйцата и захарта. Не е нужен миксер, ползвайте домакинска телена бъркалка.

* Прибавете маслото и изварата. Разбъркайте на крем. Настържете лимоновата кора, прибавете бадемите, стафидите и кандираните кори.

* Сипете брашното и разбъркайте на тесто. Не месете дълго време и не прибавяйте повече брашно. В началото тестото ще ви се стори лепкаво.

* Разделете тестото на две части и леко омесете всяка по отделно на плота. С ръце разстелете на кора, след това прегънете едната половина така, че да заприлича на бебешки повой. Това е и смисълът на хляба, символизира Христос в пелени. Ако желаете може в средата на тестото да сложите бадемов марципан, оформен на тънка ролка.

* Поставете двата щолена в тава, покрита с партия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 35-40 минути.

* Извадете щолените от фурната и докато са горещи ги намажете обилно от всички страни с масло. Поръсете с пудра захар. След като щолените изстинат ги наръсете с още пудра захар и съхранявайте в кутия или найлонов плик до сервиране. Да ви е сладко! 





9 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря ти! Радвам се, че ти харесва щолена. Весели празници ти желая!

      Изтриване
  2. Прекрасен, коледен десерт - разкош от вкусове, аромати и представяне...,
    И моите щолен кексчета са също без мая,
    а и какво мога да добавя след препоръката на две майсторки - Йоли и Ели...
    Вълшебни снимки - сякаш е пред мен... Благодаря за удоволствието -
    Сърдечна прегръдка, честити и благословени празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен е! Ако имам време ще направя за любимите си хора...

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви. Радвам се, че харесахте щолена.

    Ще се радвам, ако пишете коментарите си и следите сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти, а и ми е много трудно да следя и отговарям и на двете места. Благодаря ти за разбирането!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Коледа, Йоли!
    С пожелания за здраве, щастие и много късмет!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа,Йоли!
    С пожелание за здраве и благополучие,мир и топлина!
    Щоленът ме плени и вече е в графа "предстоящи" ,със сигурност ще го опитаме.Особено ми харесва,че е с влажна текстура и ще е сочен и няма да присяда.
    Щастливо посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря момичета! Щастлива Коледа и на вас.

    Ще се радвам, ако вече пишете в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти, а и ми е трудно да се занимавам и с блога и сайта. Благодаря ти за разбирането и весели празници!

    ОтговорИзтриване