неделя, 4 януари 2015 г.

Бисквитен меден венец





Това не е нито кекс, нито сладкиш, а една голяма бисквита, намазана с крем. Тъй като във венеца няма захар, а само мед, консистенцията на тестото е суха и ронлива. Като всички меденки, колкото повече престоява, толкова по-крехък и нежен става и този сладкиш. Нарязвайки го на тънки парчета получавате една нестандартна вкусна бисквита, намазана с шоколадов крем. Подберете подправките според вашия вкус. Може да ползвате и портокалова кора, както и есенция ром. Колкото и да е сухо тестото не го сиропирайте, защото ще получите попара с бисквити. Просто оставете сладкиша да престои 2-3 дена и тогава го сервирайте. Не е нужно да е в хладилник, тъй като кремът е ганаш. Знаете, бонбоните-трюфели, които се правят от същия крем се съхраняват на стайна температура.

Продукти:

250 г мед
150 г масло
2 яйца
375 г брашно
2 равни ч.л. бакпулвер
20 г какао
1 ч.л. микс подправки за меденки
ванилия

пълнеж:

200 мл сметана за разбиване
200 г натурален шоколад






Приготвяне:

* Загрейте меда заедно с маслото на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Охладете сместа и разбийте с миксер на пяна. Добавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате.

* В купа смесете брашното, какаото, бакпулвера и всички подправки. Прибавете сухата смес към медената и разбъркайте добре.

* Намажете кексова форма с масло и я поръсете с брашно. Сипете тестото вътре, загладете с мокра лъжица и изпечете в загрята на 170* фурна за около 35-40 минути. След като венецът изстине го разрежете хоризонтално на три части.




* За крема загрейте заедно сметаната и шоколада. Разбъркайте на гладка смес. Много добре охладете крема преди да го разбиете. Най-добре е да престои в хладилник поне 3-4 часа, след което го разбийте с миксер на пухкав крем.


* Слепете с крем частите на венеца, намажете го отстрани и отгоре, и гарнирайте по желание. Да ви е сладко!




4 коментара:

  1. Страхотен е ,Йоли! И Честита и успешна Нова 2015 година! Бъди все така усмихната и креативна!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова година, Йоли! Пожелавам ти здраве, радост, светлина и сияйни дни! Венецът е приказен!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления и прекрасни нови рецепти, Йоли
    и пилето с авокадо е страхотно, но този меден венец е разкошен...
    Благодаря за удоволствието - прегръдка за теб и
    пожелания за една здрава, вдъхновена, усмихната и ползотворна година!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви приятели. Да сте ми живи и здрави и вие.

    Много ви моля да не ми оставяте повече коментари в блога, а в сайта yoli.bg. Трудно ми е да поддържам и двете места. Благодаря за разбирането.

    ОтговорИзтриване