петък, 27 март 2015 г.

Бананово руло





Много интересно бананово руло с пласт от печена рикота, която придава както кремообразност и сочност, така и интересен вид на десерта.

Продукти:

блат:

рикота пласт:

250 г рикота
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

бананов пласт:

3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 пасиран банан
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/3 ч.ч брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

карамелен сос:

150 г захар
150 мл гореща течна пълномаслена сметана
20 г масло
2 банана

Приготвяне:

* Разбъркайте рикотата на фин крем заедно с яйцето, захарта, ванилия и лимонова кора. Намажете лист хартия за печене с масло и разнесете равномерно крема.

* За банановия пласт разбийте белтъците на сняг заедно с 2 с.л. от захарта. В отделен съд разбийте жълтъците и останалата захар на гъст крем. Към тях добавете банановото пюре и брашното, примесено с орехите, бакпулвера и ванилията. Накрая с внимателно бъркане прибавете и разбитите белтъци.

* Много внимателнно сипете и разнесете банановото тесто върху рикотата. Загладете с лъжица и изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 15 минути.

* След като блатът леко се охлади го обърнете върху кърпа и отстранете хартията. Завийте го на руло, като пластът с рикота трябва да остане от вътрешната страна.

* За соса карамелизирайте захарта, докато получите светъл карамел.  Отстранете от огъня и бавно налейте горещата сметана. Прибавете маслото и разбъркайте до гладкост. Оставете соса да се охлади.

* Сервирайте рулото с резенчета банани и карамелен сос. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар