вторник, 14 юли 2015 г.

Калдо верде


b2ap3_thumbnail_Kale_-soup_2d.jpg

 
Кейлът, наричан още листно зеле е близък роднина на броколите и брюкселското зеле. Преди  няколко години зеленчукът стана доста модерен по света и макар, че по нашите ширини не се среща много често, може да го намерите  в онлайн фермерски пазар Farmhopping.

  Навсякъде ще прочетете, че кейлът е изключително полезен, но защо? Нека започнем от факта, че чаша сварен кейл е едва 36 калории, но за сметка на това е пълна с важни вещества като фибри, калциий, желязо, витамин К, витамин А, витамин С, каротеноиди, флавоноиди и изотиоцианати (за които е доказано, че намаляват риска от рак).
Към този впечатляващ списък може да се добави, че в кейла се съдържат повече антиоксиданти отколкото във всеки друг плод или зеленчук!

  Има множество разновидности кейл, но лесно се различава от другите зелении като лапад, спанак и киселец по дългите и доста твърди листа. Именно заради твърдостта на листата най-често се консумира сготвен. Доста популярно е да се приготвя и под формата на чипс. Кейлът може да се консумира и на салата, но е препоръчително листата да се натъркат със сол за да омекнат. Какво друго остана? На супа. И то не каква да е супа, ами традиционната португалска супа Калдо верде. Именно нея ще ви представя днес, приготвена с кейл от Farmhopping.  

  Вижте рецептата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар