събота, 5 август 2017 г.

Бирен хляб




Реших да направя хляб с бира. Получи се фантастично, но преди да прочетете рецептата ще ви разкажа още няколко любопитни факта за бирата.
Бирата е една от най-старите напитки в света. В шумерските писания молитвата към богинята Ninkasi е служила едновременно като молитва и като метод за помнене на рецепта за бира. Върху един от най-старите исторически документи на шумерите – „Монумент Блау” (два релефа върху камък от около 4000-3500 г. пр. Хр.) също са изобразени хора, които почистват зърнени култури за приготвяне на пиво.
При египтяните се появяват специални работилници за производство на малц, големи пивоварници и прочути пивоварни градове, известни с търговията на пиво, като например град Пелусий (Суни) на устието на река Нил.
За мен бе много интересно да науча, че в периода, за който говорим, жените са майсторите на пивото. Приготвянето на кехлибарената напитка е било част от задълженията на стопанката на дома. При това питието е било толкова любимо, че  има своя богиня – да подчертаем – отново жена! Възможно е през този период бирата да е приготвяна от хляб. За аромат и вкус са добавяни треви, а може би и хмел.
Не случайно на вавилонците принадлежи поговорката: „Пивото е течен хляб”. Затова избрах днешната рецепта да не е ястие, а хляб с бира. Повечето от хлябовете с пиво са без мая, а с бакпулвер или малко сода бикарбонат. Приготвят се много бързо и могат допълнително да се овкусят с маслини и лук. Защо не е нужна мая? Защото дрождите в самата бира сами по себе си са достатъчни и им е нужна съвсем малко помощ, за да се активират. Лично аз обичам хляб с мая и днес ще ви предложа един ароматен хляб с ръжено-пшеничено брашно.
Иска ми се да спомена и нещо за историята на бирата в България. След Освобождението швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, които  работят по строежа и експлоатацията на Баронхиршовата железница се заемат и с фабрично производство на бира. Така в периода 1879 – 1881 г. е построена пивоварната фабрика в Пловдив. Една година по-късно в Шумен, а след това в Русе, София, Велико Търново, Лом, Стара Загора отварят врати все повече пивоварни. И така до ден днешен – производството се развива и радва българите с все повече и по-хубава бира, която неизменно присъства на нашата трапеза.
Време е за рецептата. Хлябът е така вкусен, че не му е нужно нищо повече от парче сирене, домат и чаша студена бира! Наздраве!
   

Продукти:

330 мл бира
20 г прясна мая
1 с.л. течен мед
500 г бяло брашно + 250 г ръжено брашно
1 ч.л. сол
50 г микс семена






Приготвяне:

* Затоплете леко бирата и разтворете в нея маята. Добавете меда и малко брашно. Разбъркайте на каша и покрийте съда с кърпа. Оставете го на топло докато маята се активира и шупне.

* Смесете двата вида брашно, половината от семената и солта. Прибавете ги към шупналата мая и омесете гладко тесто. Оформете го на продълговат или кръгъл хляб, отново го покрийте и го оставете да втаса за 1 час. Намажете го отгоре с малко вода и поръсете с останалите семена. Ако желаете го цепнете леко по дължина с остър нож.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 45 минути. Да ви е сладко!






2 коментара:

  1. Здравейте,

    Много искам да направя този хляб и мисля да опитам с тъмна домашна бира. Дали ще се получи?

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уау! А аз искам да опитам твоята домашна бира! Страхотно е това, поздравления! Ще стане, да, но на вкус и цвят ще е по-различно. Непременно опитай. Ще се радвам, ако после споделиш резултата. Благодаря ти!

      Изтриване