четвъртък, 12 юли 2018 г.

Ветрила от кори за баница




Една супер симпатична сладка закачка, подходяща за парти. Мини-ветрила от фини кори за баница, малко масло, малко шоколад и малко ядки. Всичко е по малко, но това е още едно доказателство, как от няколко достъпни продукта човек може да направи нещо хубаво, с което да зарадва близки и приятели.  Ветрилата може да приготвите няколко дена предварително, но не ги съхранявайте затворени в съд, за да не омекнат. Наредете ги в чиния и приберете в шкафа. Ползвайте шоколад и ядки, каквито най-много харесвате. Бих казала, че тези симпатични ветрилца са чудесни за детско парти, особено за момиченцата. За случая използвайте бял шоколад и цветна захар за овалване. Убедена съм, че малките годпожици ще се почувстват като истински принцеси!

Не мога да кажа, че това е рецепта, а по-скоро идея. Точни количества не са ви нужни. Нека всеки направи толкова ветрила, колкото желае. Все пак ще се опитам да дам някакви мерки, както и да обясня начина на приготвяне.

* За 16 ветрила са ви нужни две фини кори за баница, 1 с.л. стопено масло, 20-30 г стопен шоколад и 2 с.л. счукани ядки по избор. Както и клечки за зъби, начупени на малки парченца.

* Намажете едната кора с малко масло я покрийте с втората. Отново намажете. Така слепените кори трябва да нарежете на 16 малки правоъгълни парчета. Това става най-лесно, като прегънете корите няколко пъти и нарежете с ножица.

* Получените правоъгълници сгънете на ветрило, като се стараете да правите тънки плисета. Сгъвайте откъм дългата страна. Получената хармоника прегънете на две и в основата на сгънатата част забодете малко парче клечка за зъби. Разлистете плисетата и подредете ветрилата в тава, покрита с хартия за печене. Печете 7-10 минути на 150*. Наблюдавайте ги по време на печене. Много са фини и бързо могат да прегорят.

* Потопете горната част на всяко ветрило в малко шоколад и оваляйте в ядки. Оставете шоколада да се стегне и поднесете. Идеята за ветрилата ми я даде моя близка туркиня. Благодаря от сърце, а на вас да ви е сладко!




5 коментара:

  1. Йоли,
    непрекъснато се изненадвам надничайки тук в твоя сайт.Толкова е красив боровинковият терин, манго - тортата, а подправката за грил с кафе - нямам думи.А сега интересни ветрила от кори за баница.Кое от кое по - красиви предложения.Иска ми се всичките да ги пробвам, ползвала съм за грил хвойна, но не и кафе.
    Поздрави, весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз съм толкова щастлива, че се отбиваш при мен, Ели! Много ти благодаря...за кой ли път! Прекрасно лято и на теб желая!

      Изтриване
  2. Congratulations on the recipe and the decor, it was wonderful!

    ОтговорИзтриване
  3. Hello, I went by to say hello, since I've been disconnected from everything for a long time. As always I love your work. That I still think that they are not chapucillas, but great works. A kiss.
    ดูหนัง

    ОтговорИзтриване