неделя, 8 юли 2018 г.

Боровинков терин





Продукти за форма 24X10 см:

блат:

100 г пресни боровинки
120 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
3 яйца
щипка сол
ванилия
70 г брашно
30 г царевично нишесте
1/4 ч.л. бакпулвер

крем:

200 г пресни боровинки
100 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
9 г желатин
250 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
300 г пълномаслено кисело мляко
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

глазура:

100 г натрошен бял шоколад
20 г кокосово масло
по желание лилава хранителна боя

Приготвяне:

* Блат: пасирайте боровинките с 20 г от пудрата захар и лимоновия сок. Разбийте жълтъците на крем с останалата захар и ванилията. Отделно разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Пресейте заедно брашното, нишестето и бакпулвера. Към жълтъците прибавете боровинковото пюре, а след това белтъците и сухата смес, като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка, а не с миксер. Изсипете тестото в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете блата за около 10-15 минути в загрята на 180* фурна. След като изстине го отлепете от хартията и нарежете на части с размерите на формата, в която ще желирате терина. Нужни да ви дъно, стени и едно парче за похлупване. За да сте прецизни в мерките ползвайте линия. С отрязаните части облечете формата от вътрешната страна, като оставите парчето, с което трябва да покриете крема. Остатъците от блата замразете или ползвайте за друг десерт.

* Крем: пасирайте боровинките с 20 г от захарта и лимоновия сок. Затоплете ги леко.  Залейте желатина с малко студена вода и го оставете да набъбне. Втечнете го, като го загреете на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Прибавете го към боровинките и разбъркайте. В купа смесете крем-сиренето заедно с останалата захар, ванилията, киселото мляко и лимоновата кора. Налейте боровинковото пюре и разбийте на хомогенна смес с телена бъркалка. Излейте крема във формата и захлупете с останалото парче блат. Притиснете внимателно с длан, за да прилепне добре. Приберете формата в хладилника за няколо часа, докато кремът се желира напълно.

* Глазура: стопете шоколада на водна баня. Докато е горещ прибавете кокосовото масло и разбъркайте, докато се стопи и усвои от шоколада. Ако желаете оцветете част от глазурата с лилава сладкарска боя.

* Извадете формата от хладилника и я обърнете върху равна чиния. Отстранете я и залейте терина с глазурата. Гарнирайте с боровинки и върнете в хладилника докато шоколадът се стегне. Да ви е сладко!






3 коментара:

  1. Колко процента трябва да е киселото мляко и с какви размери е тавата в която се пече блата?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, може ли някъде да се види рецептата, понеже линка към нея не работи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се извинявам за причиненото неудобство. Сайтът ми не е активен вече, но всички рецепти са прехвърлени на нов адрес.

      www.yoli-bg.com

      Оправих линка на рецептата, но за останалите още не съм намерила време. Ще го направя постепенно, много се извинявам наистина.

      Изтриване