неделя, 7 октомври 2018 г.

Салата с брюкселско зеле




Дали се нарича така, защото родината му е Белгия нямам представа. У нас брюкселското зеле не е особено предпочитан зеленчук и това е жалко. Малките зелчици са с много нежен вкус и единственото, което трябва да се направи е да се подходи правилно към тях. Брюкселското зеле не е особено приятно в сурово състояние, тъй като е доста твърдо. Трябва леко да се бланшира, задуши или запържи. Категорично мога да кажа, че не обичам замразено брюкселско зеле. То е коренно различно от прясното иникога не го купувам. Но с удоволствие приготвям свежо зеле, като изпробвам различни рецепти. Ето една салата, която изисква минимална термична обработка, а на вкус е великолепна!  

Продукти:

300 г брюкселско зеле
няколко стръка магданоз
1/2 ябълка
3-4 с.л. натрошени бадеми
2 с.л. олио
сол

Дресинг:

1 скилидка чесън
3 филета аншоа
1 с.л. люта горчица
2 с.л. майонеза
1 ч.л. мед
1 с.л. соев сос
сок от 1 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
5-6 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Почистете брюкселското зеле от външните листа. Нарежете го на тънки филийки. Загрейте олиото и запечете зелето за съвсем кратко. Трябва да остане сурово, но леко да се опърли и замирише приятно. Посолете и прехвърлете в купа.

* Запечете бадемите в същия тиган без да добавяте мазнина.

* Нарежете ябълката на кубчета, а магданоза на ситно. Смесете ги с брюкселското зеле.

* За дресинга счукайте в хаванче на гладка паста аншоата и чесъна. Прибавете горчицата, майонезата, меда и соевия сос. Разбъркайте и разредете с лимоновия сок и зехтина. Накрая овкусете с лимонова кора, сол и черен пипер.

* Залейте зелето с дресинга, поръсете с бадемите и поднесете. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар