четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Кралска ледена глазура (Royal Icing)






Коледа наближава, което ни напомня, че идва времето на малките сладки подаръци.  Няма нищо по-хубаво от това да направиш нещо сам, а не просто да притичаш до магазина и да го купиш. Вложил си любов, старание, търпение и лично творчество. А това наистина не се купува. Скъпоценен подарък е да получиш ръчно нарисувани бисквити. Често ми задавате въпрос, коя е най-подходящата глазура за тях и днес с удоволствие ви представям лесна и бърза рецепта за домашно приготвен айсинг (Royal Icing). Не напразно са нарекли глазурата "кралска". Торти, сладкиши и бисквити, украсени с нея имат изискан и елегантен вид. Глазурата идва от Англия и първите източници за направата и́ са от 1770 г. Терминът Icing е утвърден в началото на 19 век и бързо става популярен в цял свят.






Глазурата, която аз използвам има няколко преимущества пред готовия айсинг, който може да се купи в прахообразно състояние. На първо място и най-важно е, че се приготвя у дома без никакви стабилизатори и подобрители. Второто е, че излиза в пъти по-изгодно като цена. Себестойността на една доза глазура, достатъчна за 40-50 сладки е стотинки! Като трето бих отбелязала, че времето за приготвяне е същото като при приготвянето на сухия айсинг. Нужни са не-повече от 5 минути. Също така смело заявявам, че при домашната глазура не се получават мехурчета въздух или те са много малко. Докато при сухия айсинг, наливайки вода и разбивайки го с миксер, в сместа влиза много въздух и след това дълго време трябва да отлежава, докато спадне. С други думи, често създава ядове.







Ето какво ви е нужно:

1 белтък от голямо яйце
250 г пресята пудра захар
1 ч.л. натурално царевично нишесте
ванилия
1 ч.л. лимонов сок

Как да приготвите:

* В купа смесете белтъка, захарта, нишестето и ванилията. Разбийте с миксер за 3 минути на ниска скорост. Добавете лимоновия сок и отново разбийте за кратко. Ще получите крем с много гъста консистенция. В това състояние е подходящ за шприцоване на цветя и фигурки.






* Покрийте крема с влажна кърпа (аз покривам с две намокрени парчета кухненска хартия) и оставете на стайна температура 20-30 минути. Това е нужно, за да се споят добре съставките, въздухът в глазурата да спадне и да се стопят всички останали кристалчета захар. След 20 минути размажете малко крем между пръстите си. Не трябва да усещате грапави частици.

* Към готовата глазура налейте малко студена вода. Наливайте постепенно с чаена лъжичка. Разбърквайте с лопатка, а не с миксер, за да не влиза повече въздух. Разредете до консистенция като за целувки, която е подходяща за очертаване и фино рисуване.






* За да покриете изцяло бисквитите е нужно да разредите глазурата с още вода. Отново прибавяйте лъжичка по лъжичка. Глазурата трябва да е с такава гъстота, че капка от нея да може се разлива.






* Това е. Нищо сложно, бързо и качествено! Глазурата съхне много бързо, за няколко часа е напълно готова. Не сушете във фурна, а само на стайна температура. Ако има мехурчета въздух в глазурата, след като сте я нанесли върху бисквита, лесно може да ги отстраните с игла. А самата украса е изцяло в ръцете на вашето въображение. Експериментирайте с цветове и форми. Украсявайте заедно с децата си. Ще им доставите огромно удоволствие и ще се учудите колко креативни могат да бъдат. Приятно майсторене!










2 коментара:

  1. Здравей Йоли. Много навреме идва тази рецепта. От другата седмица започвам да правя коледните сладки. Но винаги и неизменно започвам с твоя кварк щолен. Така щеш нещеш си винаги с нас.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Кате! Благодаря ти от сърце за доверието и приятно майсторене! Весели празници на всички ви у дома!

      Изтриване