неделя, 10 март 2019 г.

Франкфуртски венец




Този емблематичен за Германия сладкиш е създаден 1735 година, а първата описана рецепта е от началото на XX век. Символизира златна корона, а захаросаните череши-рубини. Създаден е да отбележи тържествената коронацията на германските кайзери във Франкфурт. До ден днешен сладкишът е считан за нещо специално, независимо, че е широко разпространен навсякъде по света, продава се във всяка сладкарница и често хората го приготвят сами у дома. За 20-та годишнина от падането на Берлинската стена пекарите са направили 200-килограмов венец с размери 2,60 х 2,20 м и е достатъчен за почти 2000 порции.
Днес има най-различни варианти на Франкфуртския венец. Тестото варира между бисквитено, виенско и пясъчно. Кремът е винаги на маслена основа, но и той има своите вариации. Конфитюрът трябва да е червен-ягодов или малинов. Единствено формата на венец, панирането с крокант и захаросаните череши остават непроменени. Точно те са символа на царствеността и величието.
Сладкишът е голям и е достатъчне поне за 16 порции. Тестото е такова, че колкото повече престоява, толкова по-вкусно става. Кремът е много стабилен и не е нужно да се съхранява в хладилник. Ако все пак държите венеца на студено, непременно го оставете за 2 или повече часа на стайна температура преди да го сервирате. Така текстурата ще стане крехка и нежна, а насладата ще е двойно по-голяма. Крокант може да направите сами или да ползвате готов. Аз панирах сладкиша само с печени бадеми, тъй като не исках да е твърде сладък.

Продукти за форма 22X12 см:
(Формата може да бъде по-голяма. В този случай венецът ще стане малко по-нисък)

блат:

200 г меко масло
200 г кристална захар
5 яйца
ванилия
200 г брашно
3 равни ч.л. бакпулвер

крем:

500 мл прясно мляко
100 г кристална захар
40 г царевично нишесте
2 жълтъка
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
200 г меко масло
50 г пудра захар
100 мл разбита на сняг течна пълномаслена сметана

друго:

170 г конфитюр или желе от ягоди/малини
100 г бадемов крокант или натрошени бадеми
захаросани череши

Приготвяне:

* Изсипете конфитюра в сладкарски пош и го сложете във фризера, докато изпечете блата и направите крема.

* За блата разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и ванилията. Добавете яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате. Пресейте заедно брашното и бакпулвера. Добавете го към маслено-яйчената смес и размесете добре. Намаслете формата и поръсете с брашно. Изсипете вътре тестото и изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 40 минути. Проверявайте готовността на блата с клечка. След първите 20 минути може да го покриете с алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре. Обърнете блата върху решетка и след като напълно изстине го разрежете хоризонтално на 3 части, за да получите 4 кръга.

* За крема смесете нишестето и кристалната захар. Добавете жълтъците и налейте малко от млякото. Разбъркайте на гъста каша и разредете с останалото мляко. Налейте сместа в тенджера и овкусете с ванилия и лимонова кора. На слаб огън или водна баня сварете гъст крем, като бъркате непрекъснато. След като кремът се сгъсти го махнете от котлона и прокарайте по повърхността му бучка масло. Така няма да образува кора след като изстине. Оставете го да се охлади напълно преди да продължите нататък.
Много добре разбийте маслото с пудрата захар. Ще ви отнеме няколко минути, но е важно да се получи гъста побеляла маса, подходяща за шприцоване. Ако маслото е добре разбито ще се съедини идеално с млечния крем. И така, прибавете го на малки части към добре изстиналия млечен крем, като разбивате с миксер. Накрая сипете и сметаната и отново разбъркайте. Сипете крема в пош.

* Сглобете сладкиша. Поставете най-големата част от блата на дъното на равна чиния. Шприцовайте 3 кръга крем, като оставите помежду им разстояние около 1-2 см. Празнините запълнете с конфитюр. Похлупете с второто по големина парче блат. Нанесете два кръга от крема, като отново оставите разстояние между тях. Запълнете с конфитюр и сложете третото парче блат. Върху него шприцовайте два кръга крем и конфитюр помежду, както предната стъпка. Накрая покрийте сладкиша с последното парче блат. Надявам се, че от снимката по-долу ще стане ясно, как точно се подрежда венеца. Понякога е трудно и объркващо да се обясни само с думи, моля да ме извините.





* С останалия крем измажете целия сладкиш. Ако желаете оставете няколко лъжици, за да направите отгоре розички. Панирайте венеца с крокант или бадеми и украсете с черешите. Оставете сладкиша поне 4-5 часа на студено за да се спои добре. След това, както вече споменах, не е необходимо да го държите в хладилник. Да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар