петък, 19 април 2019 г.

Руло с мак




Маковото руло е популярно из цяла Европа. В Русия и Украйна му казват "Маковый рулет.", в Полша "Makowiec zawijany ", в Германия и Австрия "Маков щрицел или щрудел". Както и да го наречем, за това руло винаги има специално отредено място на Коледната или Великденската трапеза. Празничното печиво е обреден хляб, чието тесто е подобно на нашето козуначено. Леко, въздушно и сладко. Не става на конци, тъй като мазнината не се прибавя по време на месене, но действително е много вкусно. Разбира се, цялата тайна се крие в богатата макова плънка, ухаеща на ром, ванилия и цитрусови кори. С този пълнеж може да се приготви и класически козунак или кифлички. Маковият пълнеж може да приготвите сами, както и да купите готов смлян мак.

Другото, което мога да кажа е, че и маковата плънка, и тестото са идеални за замразяване. Това доста улеснява работещите домакини, които не разполагат с много свободно време. Заслужава си да направите повече тесто и пълнеж и да ги замразите. Така винаги ще имате възможност набързо да завъртите вкусни кифлички или нещо друго.
Бих искала да споделя с вас моят вариант на руло с мак. Казвам го, тъй като рецептите са стотици. Докато човек открие точната, която му допада ще трябва да направи доста рула. За мен това е съвършеното тесто за подобен вид печива. Много е качествено и горещо го препоръчвам. А пълнежът винаги е по избор, знаете. Надявам се да го опитате, да останете доволни и да разнообразите Великденската си трапеза.

Продукти за 1 голямо или 2 по-малки рула:

тесто:

200 мл затоплено прясно мляко
30 г свежа мая
1 яйце
50 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
100 мл течна сметана
1/2 ч.л. сол
50 г стопено масло
около 500 г брашно

пълнеж:

250 г мак
150 мл прясно мляко
1 белтък
1 с.л. мед
80 г захар
2 с.л. захаросани цитрусови кори
50 г стафиди
2-3 с.л. ром
50 г накълцани орехи

друго:

разбито яйце за намазване
ядки по избор за поръсване

Приготвяне:

* Разтворете маята в млякото и добавете 100 г от брашното. Разбъркайте на гладка каша и оставете на топло за 20 минути.

* В купа разбийте с миксер яйцето, захарта и ванилията. Налейте сметаната и добавете солта, лимоновата кора и шупналия квас. Разбъркайте и започнете да прибавяте брашното на части. След като сместа стане гъста като кексово тесто, сипете маслото. Разбийте добре и прибавете още малко брашно. Махнете миксера и с ръце доизмесете тестото с останалото брашно. Сложете го в купа, покрийте с найлоново фолио и оставете да се надигне, докато удвои обема си.

* За пълнежа сложете мака и млякото в тенджерка. Варете на слаб огън без капак, като разбърквате периодично. След като макът поеме млякото го оставете да се охлади, прибавете белтъка и разбийте с пасатор, докато зърната се разпукат. Добавете останалите продукти за пълнежа и разбъркайте.

* (Ако искате да направите две рула разделете тестото и плънката на половина). Разточете на правоъгълник тестото най-добре върху незалепваща повърхност . Аз ползват тефлоновото килимче на Fino. В случая то е изключително подходящо, тъй като тестото не залепва по него и не се изисква ползване на допълнително брашно. Разнесете маковата плънка на тънък слой, като оставите по 1 с.л. от краищата свободни и завийте на стегнато руло. Оставете го да втаса още 20 минути, след което намажете с разбито яйце и поръсете с ядки. Пренесете рулото заедно с тефлоновото килимче в тава. Загрейте фурната на 180* и изпечете за около 40 минути. По време на печене може да покриете рулото с алуминиево фолио за да не прегаря. Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар