неделя, 21 април 2019 г.

Морковена торта без брашно




Продукти за торта 20 см:

блат:

200 г едро настъргани моркови
50 г кокосови стърготини
30 мл прясно мляко или кокосово мляко
сок от 1 портокал
3 яйца
100 г захар
180 г фино смлени бадеми
20 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 пакетче шоколадов пудинг
50 г стопено масло
ванилия
1-2 ч.л. настъргана кора от портокал и лимон
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон на прах

крем:

200 г натрошен бял шоколад
200 г гореща течна пълномаслена сметана
300 г натурално крем-сирене
ванилия






Приготвяне:

* Започнете с приготвянето на крема. Залейте шоколада със сметаната и оставете 1-2 минути без да бъркате. След това разбийте добре с пасатор, а не с миксер. Покрийте сместа с найлоново фолио и оставете в хладилник поне 6-8 часа. Може да направите това от предния ден.
Разбийте за кратко крем-сиренето с миксер. Добавете шоколадовата смес и разбийте до получаване на плътен крем, подходящ за шприцоване. Ако желаете може да го оцветите със сладкарска боя.

* За блата на тортата първо подгответе морковите. Смесете ги заедно с кокосовите стърготини и залейте с портокаловия сок и млякото. Оставете ги да престоят 30-40 минути за да омекнат.

* Разбийте яйцата зъз захарта докато получите гъст крем. Яйчената смес трябва да е плътна, с бял цвят и да утрои обема си. Отделно смесете и разбъркайте бадемите, какаото, пудинга, бакпулвера и подправките. Прибавете ги към разбитите яйца и внимателно разбъркайте с лопатка. Накрая сипете морковите и стопеното масло. Отново внимателно разбъркайте. Изпечете тестото на три отделни части в загрята на 170* фурна за около 25-30 минути.

* Сглобете тортата, като редувате блат-крем. Измажете я цялата отстрани и отгоре с крем и украсете по желание. Да ви е сладко!

*** Няколко думи за блата. Тъй като в тестото няма брашно, консистенцията на изпечения блат е изключително крехка и нежна. Това го прави неподходящ за изпичане наведнъж и след това разрязване на три части. Затова препоръчвам да изпечете по отделно три тънки блата с диаметър 20 см. Ако искате по-голяма торта изпечете тестото на два пъти в по-голяма форма.
Не сиропирайте блатовете. Морковите дават достатъчно влага, както и отсъствието на брашно. Тортата е много фина и вкусна. Ще се радвам да опитате!




8 коментара:

  1. Здравейте! Много обещаваща рецепта!Бихте ли споделили маковото руло отново, защото не се отваря. Хубава празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че ми обърна внимание, Ина. Може би бях прикачила грешно линка. Мисля, че сега няма проблем. Светли празници ти желаа!

      Изтриване
  2. Здравей Йоли! Искам да направя тортичката за неделя. Въпросът ми е за грамажа на пудинга. Едно пакетче е 37 гр. Половината ли да сложа или може и цялото?
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Кате. Цялото го сложи, това е малко количество. В случая не е от кай знае какво значение. Тази рецепта търпи всякакви изменения. Може и повече да сложиш, и по-малко. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти.

      Изтриване
  3. Йоли, тортата е уникална. На всички много им хареса. Влиза в графа ”любими”. Само да кажа, че направх с орехи,зощото умам много. Сложих 250гр маскарпоне и 150гр крема сирене. Направих два блата, защото формата ми е 22см.
    Благодаря за поредната вкусна рецепта.
    Поздрави Катя


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, Кате! И ти благодаря от сърце! Чудесно е хрумването ти за орехите и маскарпонето! Браво, и аз ще опитам.

      Изтриване
  4. Добро утро Йоли.Пробвах морковената торта страхотна е.И искам да я повторя но не мога да отворя рецептата. Моля за съдействие.Благодаря,слънчев ден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много съжалявам за затруднението. Чоля те да ме извиниш. Сайтът ми беше спрян поради проблеми с доставчикана хостинга, но сега е вече действащ. Спокойно може да погледнеш рецептата. Благодаря ти! Много се радвам, че тортата ти харесва.

      Изтриване