неделя, 21 юли 2019 г.

Балсамов ягодов/малинов оцет




Често правя различни видове плодов оцет, но никога не съм постигала такъв съвършен резултат! Рецептата ми я каза моя съседка, за което благодаря действително от сърце! Анете, жива и здрава да си! Този оцет покори вкусовите възприятия на всеки, който го опита. Толкова ароматен и вкусен, че ти идва да си го пиеш направо от шишето. Оцетът може да е от ягоди, както и от малини. Пропорциите и начинът на приготвяне си остават същите. Ето рецептата, препоръчвам да го приготвите и вие. Чудесна добавка към листни салати с плодове, а ако след това направите от него балсамов крем не се колебайте да го сервирате към сирене или прошуто, сладолед и различни свежи салати.

Продукти:

300 г ягоди или малини
100 г захар
500 мл бял балсамов оцет

Приготвяне:

* Пасирайте плодовете и ги кипнете заедно със захарта и оцета. Махнете от котлона и след като изстине изсипете в бутилка. Оставете оцета да отлежи 2-3 седмици, след което го прецедете. Използвайте кърпа или тензух на няколко ката, за да може течността да се прецеди максимално фино. Оцетът е готов!

* Нека пак повторя, че се получи изключително вкусен оцет и реших да се опитам да направя от него балсамов крем, като този, който купуваме готов от магазина. За целта прочетох съдържанието на етикета на балсамов крем, който имам у дома. Сгъстителят, който се ползва е 3% нишесте. И така, кипнах наново оцета и го редуцирах до 1/2, след което го уплътних с 1 ч.л. нишесте, разтворено в малко студена вода. И това е всичко. Още същата вечер половината от балсамовия ягодов крем изчезна с праскови, пъпеш и прошуто. Ще се радвам да опитате и вие, знам, че ще му се насладите максимално!




*** Ще си позволя към тази рецепта  да ви предложа идеята на моя читателка и последователка в кулинарната ми страница във Фейсбук. В коментар към рецептата ми за ягодовия оцет тя каза, че прави домашен ябълков оцет с латинки. Това толкова ми хареса, че веднага си представих великолепния цвят, който би се получил, както и интересния аромат. По съвет на Мариана Иринчева, напълних едно шише с латинки и ги залях с домашен ябълков оцет. Сега оцетът отлежава, но след няколко седмици ще споделя с вас резултата, какво всъщност се е получила. Марианка, здрава ми бъди и благодаря от сърце!

Няма коментари:

Публикуване на коментар