петък, 20 септември 2019 г.

Бадемов тарт със сини сливи





Този великолепен бадемов тарт е още по-вкусен, ако се поднесе с топка ванилов сладолед и полят с балсамова редукция. Ако харесвате аромата на горчив бадем добавете към пълнежа 1-2 капки бадемова есенция.

тесто:

250 г брашно
125 г меко масло
60 г пудра захар
1 яйце
ванилия

пълнеж:

120 г меко масло
80 г пудра захар
2 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
120 г фино смлени белени бадеми
40 г брашно

друго:

500 г сини сливи на половинки
3-4 с.л. кафява захар за поръсване

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте маслото със захарта. Прибавете яйцето и ванилията. С брашното омесете меко тесто. Оставете го в хладилник за 30 минути.

*  Намаслете и поръсете с брашно кръгла форма 28 см. Разточете тестото на по-голям кръг от диаметъра на формата. Пренесете го внимателно в нея и оформете борд. Надупчете дъното с вилица и загрейте фурната на 180*.

* За пълнежа разбийте маслото с пудрата захар. Добавете яйцата, ванилията и лимоновата кора. Онтово разбийте. Смесете бадемите с брашното. Сипете ги към маслената смес и разбъркайте. Изсипете крема върху тестото. Отгоре подредете сливите и поръсете с кафява захар. Изпечете сладкиша за около 40 минути и добре охладете перди да сервирате. Да ви е сладко!



4 коментара:

  1. Здравей, има проблем с връзката към сайта, не мога да отворя статията. Някой има ли същият проблем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Няма проблем с линка, работи идеално. Току що проверих два пъти. Не знам къде е причината, надявам се вече да няма такава. Иначе рецептата е в yoli-bg.com

      Изтриване
  2. Супер, изпробвах рецептата и е великолепна.

    ОтговорИзтриване