четвъртък, 28 ноември 2019 г.

Салата с пържена тиква




Тиквата е чудесна леко топла, както и напълно студена. Много е вкусна дори след ден-два, но кой ще я остави дотогава…  

Продукти за 4 порции:

1 малка тиква Хокайдо
1-2 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
1-2 с.л. ситно нарязан лук
2 скилидки ситно нарязан чесън
1/2 ч.л. суха мащерка или 2 клончета прясна
1/2 ситно нарязана люта чушка
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1 лимон
3-4 с.л. зехтин
шепа орехи

Приготвяне:

* Измийте тиквата и я нарежете на тънки резени без да белите кората. При този сорт тикви тя се яде и е точно толкова нежна и вкусна, колкото е и самата вътрешност.

* Сложете резените в тиган и ги полейте с олиото. Посолете и поръсете с черен пипер. Запържете на среден огън до зачервяване и похлупете тигана. Гответе под капак около 5 минути. Махнете капака и обърнете резените от другата страна. След като се запекат добре махнете тигана от котлона. Тиквата трябва да остане плътна и леко твърда, не гответе прекомерно дълго.

* В купичка смесете лука, чесъна, мащерката, чушката, лимоновите кора и сок и зехтин. Залейте тиквата, поръсете с орехи и сервирайте със зелена салата по избор. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар