неделя, 29 декември 2019 г.

Шоколадов ликьор и захаросани канелени бадеми




За да е по-вкусно и весело на Нова година бих искала да споделя с вас две лесни рецепти. Шоколадов ликьор, специално приготвен от майстора-сладкар на Lindt - Johann Lafer и типичните за коледните базари в Германия канелени захаросани бадеми.
Ликьорът е изключително вкусен и ароматен, приготвя се лесно и е за директна консумация. Самите  съставки го правят гъст и не е подходящо да се държи в хладилник, тъй като се превръща в крем. Така че, направете го и го пийнете с приятели. На стайна температура може да го съхранявате до една седмица.  
Захаросаните бадеми са любимо лакомство на малки и големи по всички коледни базари в Германия. Навсякъде ухае на карамел и канела, ароматът наистина е неустоим. Съвсем лесно може да приготвите и тях у дома. Да започнем с ликьора.

Продукти за 700 мл готов ликьор:

150 мл течна сметана
100 мл прясно мляко
75 г пудра захар
ванилия
1 пръчка канела
1 зърно звезден анасон
1 ч.л. зърна черен пипер
2-3 зърна кардамон
2 жълтъка
150 г натрошен натурален шоколад
200 мл бренди, коняк или уиски
100 мл амарето

Приготвяне:

* В тенджерка кипнете заедно сметаната, млякото, пудрата захар и всички подправки. Махнете от огъня и оставете течността да се ароматизира за няколко часа. Ако искате повече аромат оставете за една нощ. След това отстранете подправките и прецедете.

* Затоплете наново прецедената сметана и сипете в нея двата жълтъка, предварително добре разбъркани. Варете на съвсем слаб огън, докато сместа леко се сгъсти и започне да оставя следи по лъжицата. Не варете до гъсто, за да не получите гъст яйчен крем. Нужно е само жълтъците да се темперират, за да не са сурови. Не усилвайте огъня, иначе жълтъците ще се пресекат и ще получите бъркани яйца. За да сте сигурни в крайния резултат може да направите всичко това на водна баня.

* Махнете сметаната от огъня и добавете шоколада. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Накрая налейте двата вида алкохол и разбъркайте отново. Налейте ликьора в бутилка и след като изстине може да сервирате.

За захаросаните бадеми са ви нужни 200 г сурови бадеми с люспи, 150 г захар, 80 мл вода, 2 ч.л. канела на прах и ¼ ч.л. сол.

Приготвяне:

* Препоръчвам да ползвате съд с незалепващо покритие, примерно тиган. И така, смесете в тигана захарта, канелата, солта и водата. Аз понякога добавям и малко кардамон, много е ароматно. Кипнете всичко, докато захарта се разтвори. Добавете бадемите и варете на среден до силен огън, като бъркате периодично с дървена лопатка. След като течността започне да се сгъстява и да образува плътни мехури намалете огъня до слаб. Като пример мога да дам моите котлони, които да с 9 степени. В началото варя бадемите на 7 или 8 степен, а след това намалям на 4 или 3. Това е най-важното при захаросването на бадемите. В началото захарта става на гъст сироп, който ще се превърне в течен карамел, ако огъня продължи да бъде силен. Целта е съвсем друга, а именно сиропът да кристализира отново и да облече бадемите в суха хрупкава обвивка. Сега е моментът да разбърквате бадемите енергично и постоянно, докато наистина целите се облепят в побеляла захарна обвивка. Трябва да станат напълно сухи и ядките да се отделят една от друга. Дори може вече да махнете тигана от котлона и да ги разбърквате, докато това стане. На дъното на тигана ще остане голяма част от захарта. Върнете го отново на котлона и на слаб огън бъркайте, докато захарта започне да се карамелизира и да полепва частично по бадемите. След като получат гланц са готови. Изсипете ги в тава върху хартия за печене и ги оставете да изстинат. Съхранявайте ги на стайна температура на сухо място.

Това е всичко. Може би обясненията ми са по-подробни от обикновено, но се надявам да са ясни. Желая на всички весело посрещане на 2020 година!


Няма коментари:

Публикуване на коментар