събота, 26 февруари 2022 г.

Млечна огледална глазура

 




Представям ви още една рецепта за огледална глазура, която е без кондензирано мляко и шоколад. Може да се използва веднага след като се охлади. Разбира се, може да я направите няколко дни предварително и да я съхранявате в хладилник, плътно покрита със стреч фолио. Преди да залеете тортата трябва само леко да я затоплите.
Глазурата се полага само върху напълно замразена торта или друг сладкиш. Добре е, ако тортата е максимално равна. Преди да я залеете с глазура минете с длани по повърхността. От топлината на ръцете ви тортата ще стане още по-гладка. Ето какво ви е нужно и как да направите млечна огледална глазура.

Продукти:

7 г желатин
80 г прясно мляко мляко
145 течна пълномаслена сметана сметана
190 г захар
50 г глюкоза
15 г царевично нишесте
сладкарски бои по избор

Приготвяне:

* Залейте желатина с малко вода и го оставете да набъбне.
В тенджерка разбъркайте млякото, сметаната, захарта, глюкозата и нишестето. Кипнете всичко на котлона, докато заври, като бъркате. Отстранете от огъня и прибавете желатина и боята. Разбъркайте, докато желатина се стопи и разбийте всичко с пасатор. Прецедете през фина цедко и оставете глазурата да изстине до около 26-28*С, като разбърквате от време на време. След това е готова за нанасяне.

Как да нанесете глазурата: Да припомня, че тортата трябва да е замразена. Извадете я от фризера и я извадете от силиконовата форма или я освободете от ринга, ако е пристегната с такъв. Отстранете фолиото и ацетатните ленти, ако сте сложили такива. Вземете кръгла тава и я покрийте с алуминиево или стреч фолио. Върху него, в средата на тавата сложете един буркан, например от компот. (Аз използвах голяма кофичка от кисело мляко). Върху буркана поставете тортата с долната част нагоре. Тя трябва да бъде поставена достатъчно високо, за да може след това лесно да подпъхнете под нея шпатула и да я пренесете в чиния. С топли длани минете по ръбовете на тортата, за да я доизгладите. След това я залейте с охладената до 26-28*С глазура. Излейте глазурата смело.





* Ако я наливате на тънка струйка ще останат неравни следи, тъй като от съприкосновението със замразената торта тя бързо се стяга. След като залеете тортата веднага оберете с шпатула капчитите, които се отцеждат по краищата.




* Пъхнете внимателно под тортата две лопатки или шпатули (може и с ръце) и пренесете в чиния за сервиране. Оставете тортата в хладилника поне за 6-8 часа преди сервиране, за да може да се размрази постепенно и равномерно.
Ако предпочитате огледална глазура с кондензирано мляко може да ползвате тази рецепта.

* Като заключение бих искала да обърна внимание на две неща. Първото е глюкозата в рецептата. Не я заменяйте с друго, тя е абсолютно необходима за еластичността на сместа. Ако се затрудните да намерите глюкоза в магазините, съвсем лесно може да си направите сами. Трайността е голяма и винаги ще имате под ръка глюкоза, когато ви потрябва. Тя е неизменна съставка в приготвяне на фини мусове и кремове, ганаш и различни видове трюфели и бонбони. Заповядайте рецепта.
Второто нещо са хранителните бои. Няма значение дали ще ползвате прахообразни, течни или гелови. Ако са сухи разтворете предварително боята в няколко капки боя, за да може да се усвои лесно и равномерно от глазурата. С гел и течни бои се работи директно.

Ако имате въпроси не се колебайте да ги зададете. С радост ще ви отговоря!

Приятно майсторене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар