вторник, 13 декември 2022 г.

Шоколад за моделиране

 



Моделирането с мек като пластелин шоколад е забавен и приятен процес. Всичко, което може да направите от шоколадово тесто придава елегантен завършек на всеки десерт. Шоколадовата маса е лесна за обработка, но освен това има и други предимства. Изключително вкусна е и се прави за няколко минути.

Нужни са само два продукта-шоколад и глюкоза. Ако искате тъмна шоколадова маса съотношението е 200 г натурален шоколад и 75 г глюкоза. За бяла белият шоколад трябва да е 225 г, а глюкозата остава отново 75 г.

Важно е да купите качествен шоколадов кувертюр. Така шоколадовото тесто ще стане гладко, еластично и лъскаво. В по-нискокачествените шоколади има различни примеси, които ще влошат качеството на тестото и ще го направят трошливо. Глюкозата тук е задължителен компонент. Тя не кристализира и придава еластичност. (Тук може да видите рецепта, как да си направите сами инвертиран сироп, който е заместител на глюкозата). Като алтернатива може да я замените с царевичен сироп.

Добре е и двата компонента да са затоплени. Шоколадът трябва да е стопен, но не е необходимо да е темпериран. Натрошете го, сипете го в купа и го сложете в съд с гореща вода, за да се отпусне бавно и постепенно. В друг съд с топла вода поставете купичка с глюкоза (снимка 1). След това просто ги смесете, като разбърквате с лопатка, докато получите еднородна гъста смес, която се отделя от стените на купата (снимка 2). Не разбърквайте прекалено дълго, за да не започне да се отделя какаовото масло от шоколада. Процесът отнема 30-40 секунди.





Изсипете шоколадовата маса върху лист стреч фолио. Завийте го и с длан придайте форма на тънка плочка. Оставете плочката на стайна температура минимум 6-8 часа, докато се втвърди като нормален шоколад.





Готовата моделираща маса се съхранява като обикновен шоколад, но увита в стреч фолио. При работа е нужно да се размекне до консистенцията на пластелин. Сложете я за няколко секунди в микровълнова фурна. Ако правите фигурки, за които са нужни малки части от тестото е достатъчно само да ги подържите в ръце и да ги поомесите като обикновено тесто. Какаовото масло ще се отпусне от топлината и ще направи шоколада мек и пластичен. Не ползвайте ръкавици. Маслото, което се отделя е изключително полезно за кожата на ръцете. Може да си сложите ръкавици при самото моделиране, за да не оставяте отпечатъци по готовите фигури.

Тестото с бял шоколад може да оцветите в различни цветове. Ползвайте гелови бои за шоколад, а не течни или прахообразни.

Ето няколко примера: Тънко разточено шоколадово тесто, върху което съм щампирала коледен мотив с формичка, както и няколко изрязани листа. 




Шишарки, направени в силиконов молд. След това с тях украсих шоколад. Шоколадът направих в поликарбонатна форма, която може да поръчате през Интернет или да купите от магазините за сладкарско оборудване. 








Ето и дантела, направена също в силиконов молд, както и една черешова торта, украсена с купичка от шоколадово тесто и шоколадови череши. Приятно творчество! 





Няма коментари:

Публикуване на коментар