tag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post8086552053855038124..comments2024-03-19T09:33:53.737+01:00Comments on Вкусно с Йоли: Лесни шоколадови украсиЙоланта Делибозоваhttp://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comBlogger112125tag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-43959882294621912902020-05-15T11:57:18.916+02:002020-05-15T11:57:18.916+02:00Съжалявам за закъснелия отговор, Ади. Не мога да с...Съжалявам за закъснелия отговор, Ади. Не мога да се оправя с Блогър. Не получавам никакви известия за коментари и често отговарям прекалено късно. Надявам се да са станали хубави панделките. Няма тайни, само шоколадът да е добре темпериран. Нищо повече. Извини ме още веднъж за забавянето. Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-66388200618326908852020-05-13T09:54:27.677+02:002020-05-13T09:54:27.677+02:00Здравейте, Йоли,
за пръв път се опитвам да направя...Здравейте, Йоли,<br />за пръв път се опитвам да направя шоколадова украса. Избрах панделките - доста амбициозно като за пръв път. Вече съм на етап втърдяване на шоколада. Дотук добре се получава. Много се притеснявам от етапа с отлепянето на фолиото. Някакви съвети? Андрианаhttps://www.blogger.com/profile/09369695402523874659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-6087735627625593012020-02-15T11:23:40.806+01:002020-02-15T11:23:40.806+01:00Благодаря ти за доверието, много е мило, че мислиш...Благодаря ти за доверието, много е мило, че мислиш така. Надявам се да съм в помощ и този път. Щом казваш, че избиват петна по шоколада това означава само едно-не е темпериран добре. Добре е да ползваш термометър. да, шоколадите не стават, повечето от тях. Знаеш, най-добре кувертюр. Белгийски или италиански са супер. Може да ги намериш само в специализираните магазини за сладкарство или по интернет да поръчаш. За да ти се отлепя добре формата от калъпа винаги го почиствай с памук или салфетка, натопени в спирт. Това е основно правило. И не е добре да охлаждаш рязко в хладилник или фризер. Най-добре е на стайна температура. Цяла обувка ще стегне по-бавно, но пък е сигурно. А в хладилника има опасност после бързо да се размекне и да се получи конденз по шоколада. Все пак, ако формата излиза добре, но въпреки това по нея има петна, лесно може да ги прикриеш с малко перлена боя, нанесена в сухо състояние с четка. Хем ще стане красиво, хем ще прикрие и дефектите. За друго не се сещам. Надявам се следващ път всичко да стане супер!Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-14532711235532286892020-02-09T21:25:45.456+01:002020-02-09T21:25:45.456+01:00Здравей,Йоли! Прекланям се пред желанието ти да по...Здравей,Йоли! Прекланям се пред желанието ти да помагащ на всички като мен и споделяш опита си!<br />И аз имам проблем, за който се надявам да ми помогнеш. Правих многобройни опити да изработя качествена шжколадова обувка в поликарбонатен колъп.Убедих се в ниското качество на шоколадите.Темперирам внимателно...но отлепянето ми е проблем.Пробвах във фризер, хладилник, на стайна температура..отнема доста време, а и не се отлепя навсякъде равномерно, а в сладкарншцата ги правят за една нощ.<br />Къде греша? А като я извадя цяла- на другия ден на места избиват жълтеникави петна..<br /><br /><br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02285468839392875758noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-85974122594770202972019-02-11T10:01:51.332+01:002019-02-11T10:01:51.332+01:00Няма нищо разбично, Поли. Давай смело. Темперирай ...Няма нищо разбично, Поли. Давай смело. Темперирай си двата вида шоколад по обичайния начин и това е всичко. Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-4338764621516193912019-02-09T22:38:23.062+01:002019-02-09T22:38:23.062+01:00Здравей Йоли искам да облека торта с фолио но идея...Здравей Йоли искам да облека торта с фолио но идеята ми е да използвам бял шоколад и кафяв (на половина) Питам се има ли нещо пп-специфично при работата с бял шоколад или е същото като при кафявия?Полиhttps://www.blogger.com/profile/17052932622080651192noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-57386040747342483682018-09-10T11:28:07.250+02:002018-09-10T11:28:07.250+02:00Мила Анелия, благодаря ти за хубавите думи и довер...Мила Анелия, благодаря ти за хубавите думи и доверието, но ме хващаш напълно неподготвена по темата. Честно, нямам никаква представа какво се получава с домашно приготвен шоколад. Нито съм опитвала вкуса му, нито съм правила, нито знам как се държи при темпериране. Много съжалявам мила, но не искам да те подвеждам с грешни съвети. Извини ме, моля те. Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-82671483243063334152018-09-09T13:30:10.461+02:002018-09-09T13:30:10.461+02:00Здравей Йоли, страхотна си с тези супер полезни съ...Здравей Йоли, страхотна си с тези супер полезни съвети. Искам да облека торта с домашен шоколад. Може ли съвет как да го направя и дали ще стане? Слагам какаово масло, кокосово олио, какао или рожков и подсласител. Трябва ли шоколадът първо да стегне в хладилник и после да темперирам или мога директно да го излея още топъл върху фолиото. Дали ще се получи въобще с такъв шоколад?<br />АнелияAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/01794810877794635727noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-79724751286260872102018-01-30T18:20:48.051+01:002018-01-30T18:20:48.051+01:00Много ти блеагодаря! Вече куража ми е на 1000% :)
...Много ти блеагодаря! Вече куража ми е на 1000% :)<br />Чудесен блог, често пробвам по нещо.<br />Поздрави Елица<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-80923661036589358512018-01-30T11:12:05.529+01:002018-01-30T11:12:05.529+01:00Мила, това е шоколад. Няма от какво да се разтопи,...Мила, това е шоколад. Няма от какво да се разтопи, освен от горещо. Цял живот може да стоят върху торта в хладилник, давай смело. Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-37557959073787617222018-01-29T16:35:54.719+01:002018-01-29T16:35:54.719+01:00Здравей Йоли! Искам да те попитам дали вече готови...Здравей Йоли! Искам да те попитам дали вече готовите фигурки залепени върху тортата ще се задържат, без да се разтопят, ако тя стои в хладилника за вечерта? Тъй като ще я правя от предния ден.<br />Страх ме е, че ще ги намеря разтопени, заради крема и конденза, въпреки стегнатия крем.<br />Ще се радвам за отговора ти :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-2244266181189996452017-12-04T09:51:04.599+01:002017-12-04T09:51:04.599+01:00Благодаря много! Пак ще опитам, този път без хлади...Благодаря много! Пак ще опитам, този път без хладилник :) Mitankahttps://www.blogger.com/profile/06559583463524500500noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-49127255679815499282017-12-04T09:48:29.813+01:002017-12-04T09:48:29.813+01:00Благодаря ти от сърце за топлите думи, Мите! Много...Благодаря ти от сърце за топлите думи, Мите! Много си мила! <br /><br />Трябва да ти кажа, че аз абсолютно никога не оставям шоколада да се стяга в хладилника. Винаги на стайна температура. Ако е добре темпериран той си стяга съвсем нормално доста бързо. В хладилника се получава конденз върху шоколада, винаги има влага по повърхността му. И след като го извадиш от хладилника веднага се отпуска и омеква. Трябва да е наистина много добре темпериран за да не се получи това. А розичките, които са си останали по фолиото ... проблемът е пак в хладилника. Там шоколадът се втвърдява веднага и човек си мисли, че е готов. Но не е точно така. Трансферът не залепва толкова бързо. Трябва му по-дълго време. Лесно може да провериш като отлепиш само крайчето на фолиото. Ако шарките остават по него значи, че му трябва още време. Но пак бих те посъветвала да забравиш за хладилника. Опитай на стайна температура, ако ти е останало още фолио, но му дай достатъчно време да стегне. Няколко часа поне. И нека напомня още веднъж: най-важно е шоколадовата маса да е правилно темперирана, в това е разковничето. Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-82557160275845254442017-12-04T09:36:58.202+01:002017-12-04T09:36:58.202+01:00Здравейте! Възхищавам се на всичко, което правите,...Здравейте! Възхищавам се на всичко, което правите, особено с шоколад, и затова бих искала да споделя един мой проблем с трансферното фолио, което си купих наскоро. Нанесох темперирания шоколад върху него, оставих го в хладилника, но когато опитах да го отлепя, красивите розички, които трябваше да са се залепили на шоколада си бяха останали на фолиото. Къде бъркам? Благодаря предварително!Mitankahttps://www.blogger.com/profile/06559583463524500500noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-92144611412491944432017-11-03T19:36:51.634+01:002017-11-03T19:36:51.634+01:00Благодаря ти от сърце за съветите, Йоли! Голямото ...Благодаря ти от сърце за съветите, Йоли! Голямото ошоколадяване тепърва предстои, като ги направя ще споделя:)alhttps://www.blogger.com/profile/09601843125822468102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-38756320916930290132017-10-20T22:35:12.765+02:002017-10-20T22:35:12.765+02:00Аааа, пак съм аз. Май не ти разбрах въпроса правил...Аааа, пак съм аз. Май не ти разбрах въпроса правило. Имаш предвид да напишеш текст върху ацетата и след като шоколадът се втрърви да го отлепиш и положиш върху сладките, така ли? Ако е така, да, може да стане. Единствената опасност е, ако буквите са много тънки. Лесно ще се счупят при трансфера и много ще се ядосваш. Иначе може да ги залепиш здраво с малко кошолад върху бисквитката. Но все пак мисля, че е по-лесно да рисуваш направо върху сладките. Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-1867951316153732502017-10-20T22:32:07.185+02:002017-10-20T22:32:07.185+02:00Ех, че хубаво! Но първо ме извини за късния отгово...Ех, че хубаво! Но първо ме извини за късния отговор. До днес имах страхотни проблеми с нета и нямах достъп до блога. Ако наистина не е прекалено късно бих те посъветвала да рисуваш направо върху бисквитите. Трансфер с ацетатно фолио е добро нещо, но не и в случая. Шоколадът ти ще се размаже и обезформи след като го залепиш върху сладките. Няма да имаш никакъв релеф, не мисля, че ще се получи добре. Затова давай направо върху сладките. Ще се залепи повече от идеално. Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-79418269379467316432017-10-14T16:47:28.906+02:002017-10-14T16:47:28.906+02:00Здравей, Йоли! Благодаря за хубавия и подробен пос...Здравей, Йоли! Благодаря за хубавия и подробен пост! Искам да направя подарък за скъп на сърцето ми човек: бисквити, надписани с темпериран шоколад. Как е по-добре: да напиша думите върху ацетатна хартия и след това да ги прехвърля върху бисквитите или да пиша дирктно върху бисквитата? Ако правя надписа първо върху хартия, как да го залепя за бисквитата, така че да не падне? Ако го правя директно върху сладката, дали ще остане здраво залепен за нея? Благодаря!alhttps://www.blogger.com/profile/09601843125822468102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-91741098753310277952017-05-31T09:37:14.219+02:002017-05-31T09:37:14.219+02:00О, това е толкова мило, Сико! Благодаря ти от сърц...О, това е толкова мило, Сико! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ти харесват тези идеи!Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-14083374434245151332017-05-30T10:46:20.329+02:002017-05-30T10:46:20.329+02:00Не мога да не изкажа възхищението си.. Просто уник...Не мога да не изкажа възхищението си.. Просто уникални изделия!Сикоhttps://siko.bgnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-61528972783537130442017-02-09T14:01:28.076+01:002017-02-09T14:01:28.076+01:00Здравей Виола. Ще се радвам, ако се получи красива...Здравей Виола. Ще се радвам, ако се получи красива и вкусна тортата. Да, точно това са прахообразните боички. Трябва да изглеждат буквално като грим за очи. Хубав цвят си избрала, на мес и старо злато, поне така ми се вижда от снимката. Ще стане чудесно, убедена съм! Успех!Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-55505507585745182502017-02-07T18:01:28.113+01:002017-02-07T18:01:28.113+01:00Здравейте!��Утре мисля да правя торта и да я облек...Здравейте!��Утре мисля да правя торта и да я облека с шоколад. Въпросът ми е относно прахообразните боички. Нямам идея каква трябва да бъде. Порових се малко и се спрях на "боя на прах с копринен блясък металик Ginger glow" на марката Painbow Dust( не съм сигурна дали така се казва марката От Сладката къща! Ако не ви е проблем,може да я погледнете,за да знам дали да си я поръчам!:)<br />Хубава и спокойна вечер!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04115663239050475421noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-28623163734626524202016-03-25T09:47:46.707+01:002016-03-25T09:47:46.707+01:00Здравей. Много ти благодаря за доверието. Ще се ра...Здравей. Много ти благодаря за доверието. Ще се радвам тортата да стане вкусна и красива. Забрави за сешоара. Нищо няма да стане. Ще си съсипеш и тортата, и шоколада. Той е много капризен продукт, трябва да работиш с него веднага след като е стопен и темпериран. Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-30103384527565756762016-03-24T09:56:01.585+01:002016-03-24T09:56:01.585+01:00Здравейте,
от доста време чета и все нямам повод д...Здравейте,<br />от доста време чета и все нямам повод да направя някоя вкусотия, защото без повод няма кой да я изяде :) Та имам една дилема искам да направя еклерова торта която да украся с борд от шоколад, но ми е интересно дали мога да направя шоколадовата украса предварително и когато дойде момента да духна със сешоар за да омекне малко шоколада и да го залепя около тортата?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-31449809410970860472016-02-29T16:01:40.981+01:002016-02-29T16:01:40.981+01:00Ех, че хубаво! Да ти е живо и здраво сладкото момч...Ех, че хубаво! Да ти е живо и здраво сладкото момченце! Много ме зарадва, благодаря ти! Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.com