неделя, 30 ноември 2025 г.

Орехови бисквити с шоколад

 



Крехки маслени бисквити с много орехи и шоколад. Кой би им устоял? Орехите може да замените с ядки, които харесвате. Също може да добавите към тях настъргана портокалова или лимонова кора, канела, ванилия и др. подправки по избор. Бисквитите са много трайни. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до месец.

Продукти за около 35-40 бисквити:

Тесто:

110 г меко масло
50 г пудра захар
2 жълтъка
ванилия
200 г брашно
40 г царевично нишесте
1 равна ч.л. бакпулвер

Пълнеж:

200 г запечени и ситно накълцани орехи
50 г кафява захар
2 белтъка, леко разбити с вилица

Глазура:

200 г темпериран черен шоколад, смесен с 1 ч.л. кокосово масло

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото и захарта. Прибавете жълтъците, ванилията и отново разбъркайте. Накрая сипете брашното, предварително смесено с нишестето и бакпулвера. Размесете с лъжица, а след това за кратко съберете всичко на топка. Не месете дълго, за да не започне да се отделя водата от маслото, както и да се отделя глутен от брашното. Това ще направи сладките ронливи, твърди и същевременно жилави.
Увийте готовото тесто в стреч фолио и го охладете за час.

* За пълнежа смесете заедно всички продукти и разбъркайте.

* Разточете охладеното тесто с дебелина около 3-4 мм върху леко набрашнена повърхност. С ринг или малка чашка изрежете кръгчета и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Аз използвах формичка с диаметър 5 см. От големината на кръговете зависи и броя на бисквитите. Върху кръгчетата тесто разпределете ореховата плънка, като гребвате с лъжичка. Ако искате орехите да са по-равно оформени използвайте малка лъжица за сладолед.




* Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 175°C с вентилатор за около 15-17 минути. След като напълно изстинат топнете ореховата част в шоколада. Оставете бисквитите в тавата, докато глазурата се стегне и им се насладете!

неделя, 23 ноември 2025 г.

Дъвчащи бадемови бисквити без брашно

 


Много приятни бадемови бисквити с аромат на джинджифил и канела. Липсата на брашно ги прави меки и леко дъвчащи, но с хрупкави краища. Ако искате да са по-твърди ги оставете за ден върху решетка на стайна температура. Бисквитите са подходящи да се слепят две по две с пълнеж по избор: нутела, ганаш, карамел, маслен крем, конфитюр и др. Подправките може да замените с ваши любими, а кравето масло с кокосово. Яйцето е важно, не го пропускайте. То служи за спойка между всички компоненти. Ако използвате ванилова захар я сложете в сухите съставки, ако е екстрат или шушулка я прибавете към течните.
Бисквитите са много трайни. И колкото по-дълго престояват, толкова по-вкусни стават. Може да ги приготвите още сега и да ги съхраните в кутия до Коледа.

Продукти за около 28-30 бисквити:

Сухи съставки:

280 г бадемово брашно (фино смлени бадеми с люспи или бланширани)
60 г кафява захар-светла или тъмна
2 ч.л. сух джинджифил
½ ч.л. канела
2-3 щипки индийско орехче
ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
1-2 щипки сол

Течни съставки:

80 г много меко масло
50 г мед
1 яйце
25 г вода или портокалов сок

Друго:

2-3 с.л. кафява захар-тъмна или светла

Приготвяне:

* В купа смесете всички сухи съставки. В друга разбъркайте на гладък крем течните.

* Сипете сухата смес към крема и разбъркайте с лъжица на лепкаво тесто. Сложете го в хладилник за 1-2 часа, докато се стегне.

* Загрейте фурната на 170°C с вентилатор. Покрийте две тави с хартия за печене.

* Гребнете с лъжица от охладеното тесто. С ръце оформете топче с големина на орех. Леко го сплескайте с длани и топнете едната страна в кафява захар. Сложете го в тавата със захарта нагоре. По този начин направете бисквити от цялото тесто. Оставяйте помежду им поне 1 см разстояние, тъй като по време на печене леко се разливат и може да залепнат една в друга. Изпечете бисквитите за около 12-15 минути или докато получат приятен златист цвят. Оставете ги да изстинат напълно и след това ги подредете в чиния или кутия. За празничен вид може да ги поръсите с пудра захар, като използвате шаблон с коледен мотив. Да ви е сладко!

вторник, 11 ноември 2025 г.

Лешникови сладки без печене

 


Лешници, карамел и шоколад-неустоима класика! Всичко това събрано във вкусни сладки без печене. Ядките може да замените с други, които харесвате. Вафлите и бисквитите също. Опитайте!

Продукти за около 20 сладки:

Бисквитено тесто:

100 г ситно натрошени печени лешници
50 г ситно натрошени пълнозърнести бисквити
75 г ситно нарязани шоколадови вафли
100 г нутела или друг течен шоколад по избор
3-4 с.л. течна пълномаслена сметана или прясно мляко

Карамел:

100 г захар
15 г масло
4 с.л. течна пълномаслена сметана

Глазура:

50 г стопен тъмен шоколад
2 с.л. гореща течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* В купа разбъркайте 50 г от лешниците, бисквитите, вафлите и течния шоколад. Постепенно добавете сметаната до получаване на гъста смес, подходяща за оформяне на кръгли бонбони.

* Оформете топчета, оваляйте ги в останалите лешници, леко ги сплескайте и направете вдлъбнатини в средата на всяко.



* За карамела на тих огън карамелизирайте до златисто захарта. Добавете маслото. След като се стопи налейте сметаната. Разбъркайте и гответе кратко, докато по повърхността се образуват големи мехури. Ако харесвате солен карамел сложете малко морска сол. Оставете карамела да изстине, но не да се втвърди напълно. Докато е още течен го разпределете във вдлъбнатините на сладките.

* За глазурата смесете шоколада и сметаната. Нанесете я върху карамела. Да ви е сладко!




неделя, 2 ноември 2025 г.

Чихиртма-грузинска пилешка супа

 


Представям ви една емблематична супа от грузинската кухня. В интернет намерих много варианти-едни добавят дафинов лист, други чесън и т.н. Аз се спрях на един по-изчистен вариант от канала „КУХНЯ С АКЦЕНТОМ“. Сготвих я по точните указания и мога да кажа, че супата се превърна в любима у дома. Единственото, което промених бе, че сварих пилето заедно с кожата, за да отпусне повече мазнина. След това я отстраних. Заповядайте рецептата, но не пропускайте да видите и оригинала. На въпроса може ли да се замени кориандъра с магданоз-отговорът е не. Това са два различни продукта на вкус и аромат. Също пресен кориандър не може да се замести със семената му. Ако не харесвате вкуса на свежия кориандър не гответе супата. Но както казва самия автор на рецептата, доверете се и опитайте. Няма как да разберете дали е вкусно, ако не пробвате. Като заключение мога да потвърдя, че съчетанието на продуктите е чудесно. Може би затова тази супа е така известна и обичана по целия свят.

Продукти:

едно пиле-около 1,5 кг
вода 2-2,5 литра, в зависимост от големината на пилето
4 средни глави лук, нарязани на ситно
30 г масло
2 пълни с.л. брашно
1 ч.л. сушена мента
4 яйца
2 с.л. винен оцет
15-20 г нарязан пресен кориандър
сол
черен пипер
лют пипер

Приготвяне:

* Сложете пилето в голяма тенджера и го залейте с вода, колкото да се покрие. Сварете го до пълна готовност за около 45-50 мин., като периодично отпенвате бульона. След 30 минути от варенето добавете малко сол. След като пилето се свари го извадете в чиния, изчакайте да поизстине и го накъсайте на едри парчета. Ако бульона не е достатъчно бистър може да го прецедите.

* В тиган сипете малко от горната част на бульона, където се е събрала мазнината, като я изгребете с лъжица. Добавете лука и задушете, докато леко омекне. Сложете маслото и налейте още малко от бульона. След като лука е напълно готов поръсете с мента, прибавете брашното и направете светла запръжка. Основните компоненти за супата са подготвени и може да я завършите.



* В купа разбийте яйцата заедно с оцета и застройте горещия бульон. След това прибавете запържения лук и добре разбъркайте, за да се разтворят всички бучки брашно. Накрая сложете пилето и кориандъра (аз използвах замразен). Посолете на вкус, подправете с черен пипер и върнете тенждерата на котлона. Загрейте супата почти до кипване. По желание сервирайте с малко лют пипер и резени лимон. Да ви е сладко!

събота, 25 октомври 2025 г.

Конфитюр от зелени домати с лайм и канела

 


Много хора правят конфитюр от зелени домати. Често казано, никога не съм го харесвала. До този момент. Подправен с кора от лайм и канела се превръща в нещо много вкусно. Странно е, но наподобява вкус на зелени смокини. Опитахме го с гофрети и палачинки, а за мен е разкошен към различни видове сирене. Поръсвам го с малко чили или кайен пипер и вкусът е съвършен! Ще се радвам да опитате, докато все още има зелени домати.

Канелата на пръчки не е така силна на аромат като смляната на прах. Ако харесвате по-силен канелен вкус сложете канела на прах. Може да използвате всякаква ванилия-инстантна, екстракт или шушулка. Лаймът може да се замени с лимон, но вкусът ще е съвсем различен и по-познат. Уверявам ви, че лайм и канела си подхождат повече от чудесно. Ако доматите са много кисели може да пропуснете сока от лайм. При условие, че искате да отстраните семките, непременно запазете сока, който ще се отдели и го използвайте при варенето. 


Продукти:


1 кг обелени зелени домати

400 г захар

едро настъргана кора от 2-3 лайма

сок от 1 лайм

2 пръчки канела

ванилия


Приготвяне:


* Подберете едри и здрави зелени домати. Обелете ги и ако желаете отстранете семките. Нарежете ги на парчета. (Снимка 1) Сложете ги в блендер и ги смелете на ситно. Изсипете ги в подходящ за варене съд. Добавете всички останали продукти. (Снимка 2) 



* Сварете конфитюра на умерен огън, като периодично разбърквате. В началото има много течност, но в рамките на 40-45 минути се изпарява. Сварете доматите до леко карамелизиране. Не е нужно да тествате гъстотата. Сместа ще се сгъсти и ще започне да залепва по дъното. Това е ярък признак, че конфитюра е сготвен. 


* Като всяко друго сладко, разсипете конфитюра в бурканчета, докато е съвсем горещ. Преди това отстранете пръчките канела и шушулката ванилия, ако сте използвали такива. Затворете с капачки и обърнете бурканите надолу, докато изстинат. От посочените количества излизат 2-3 бурканчета, в зависимост от големината им. Да ви е сладко! 




неделя, 5 октомври 2025 г.

Тиквена чийзкейк торта

 



Днешната рецепта е за чийзкейк с тиква. Заиграх се да рисувам по блата, но това изобщо не е задължително. Чийзкейкът може да се направи в най-обикновена тава под форма на сладкиш и да се нареже на квадрати. За основа е подходящ всякакъв блат, както и смлени бисквити, разбъркани с масло. Все пак, ако ви е интересно, заповядайте линк към рецептата за блата. Там по-подробно ще прочетете и видите начина на приготвяне и рисуване.

Няколко насоки от мен за приготвянето на крема. Той не съдържа желатин и се приготвя без печене. Съвсем лесно и бързо. За да стане плътен и да може да се реже без да се разпада е необходимо тиквеното пюре да е много добре изцедено. Колкото по-гъсто и сухо, толкова по-сигурно. Аз използвах тиква Хокайдо, тъй като само от нея пюрето е с идеалната консистенция за целта и не налага използване на желатин или агар-агар. Не варете тиквата във вода, а я изпечете във фурна. Може и в микровълнова фурна, отново без вода. След това пасирайте фино на пюре. Сложете пюрето в цедка и го оставете допълнително да се отцеди. Тази стъпка е важна, не я пропускайте. Как да си направите тиквено пюре може да прочетете тук.
Другото важно нещо е крем-сиренето. Твябва да е пълномаслено. Не използвайте сирене с нисък процент масленост, камо ли обезмаслено. Няма да се получи.
И последно-сметаната. Млечна, пълномаслена сметана за разбиване. Пълномаслена означава от 30% масленост нагоре. Гъсто разбита и добавена накрая към тиквения крем.
Това са трите насоки, които мога да ви дам. Няма никакъв проблем, ако тиквеното пюре е па-рядко или крем-сиренето обезмаслено. Просто в този случай ще трябва да използвате около 5-7 г желатин.

Блат:

Последвайте линка, за да видите рецептата. Прилагам само снимки на мотивите с тиква.

Крем:

250 г гъсто пюре от печена тиква
350 г пълномаслено натурално крем-сирене тип Филаделфия
120 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
1 ч.л. от любимите ви подправки за тиква: напримен смес от канела, джинджифил, звезден анасон, кардамон, карамфил, малко бахар и индийско орехче. Моето предложение за подпривки към тиква може да видите тук.
260 г гъсто разбита пълномаслена течна сметана

Желе:

400 г изцеден и прецеден пресен портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал
2-3 с.л. захар, ако сокът не е достатъчно сладък
9 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. от портокаловия сок

Приготвяне:

* Ако решите да направите този блат, първо нарисувайте желани от вас мотиви върху лист хартия А4 и подгответе цветното тесто. (Снимка 1) След това изчислете дължината и височината на лентите, които ще сложите по вътрешната страна на тортената форма. Аз използвах форма 20 см, но може и по-голяма. Отрежете две ленти от хартия за печене, малко по-големи от тези, които сте изчислили. Само с една лента трудно се работи. А е и много е дълга, няма да влезе в нито една тава. С две ленти е идеално, след това се снаждат без проблем. Поставете ги върху нарисувания лист и запълнете контурите с цветната смес. (Снимка 2) Замразете за около 1 час. След това направете основното тесто и част от него нанесете внимателно върху рисунките. Останалото тесто изпечете на кръгъл блат във форма 20 см. Повече инструкции ще намерите в рецептата, посочена с линк по-горе. Прилагам още един линк към рисуван блат за торта. След като тестото се изпече и изстине, отстранете хартията от лентите и кръглия блат. (Снимка 3)




* Кръглият блат наръсете с малко кокос или смлени ядки и го поставете върху тортена чиния с поръската надолу. Това е необходимо, тъй като е малко лепкав. Кокосът му пречи да залепне по повърхността на чинията. Около него поставете подвижен пръстен за торта. От вътрешната страна сложете нарисуваните ленти, предварително подрязани и оразмерени. Рисунката трябва да гледа навън. (Снимка 1) За крема разбъркайте с миксер крем-сиренето, захарта и тиквеното пюре. Добавете подправките, портокаловата кора и ванилията. Накрая сипете сметаната и размесете с лопатка. Изсипете крема в подготвената форма и загладете. (Снимки 2 и 3)




* Оставете тортата в хладилник за няколко часа, преди да залеете с портокаловото желе.

* За портокаловото желе отделете от сока 100 мл и го кипнете с портокаловата кора. Оставете го да престои 20 минути, за да се овкуси. След това го прецедете и отново загрейте до кипване. Махнете от огъня и добавете набъбналия желатин. След като се разтвори го смесете с останалия портокалов сок, при нужда подсладен с малко захар. Оставете желето напълно да изстине и го излейте върху тиквения крем. Приберете тортата в хладилник и я оставете да престои минимум 12 часа преди да я разрежете.

*** Няколко думи за желето. Може изобщо да не го слагате, а да гарнирате с малко бита сметана или натрошени бисквити и ядки. Все пак, ако решите да го направите съобразете сами колко сок ще ви е нужен спрямо височината на лентите. Моите бяха около 9 см високи. След слагането и изравняването на крема се получи малък ранд от 1 см, който побра до капка 400 г сок. Вие може да подрежете лентите и да ги изравните с крема. Така желето няма да е нужно, но все пак искам да кажа, че портокалът много добре пасва с тиква, а и отлично освежава цялата торта. Приятно майсторене ви желая! Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете.