Наближава един от най-хубавите празници, обичан и почитан от всички хора по света. Разнообразието от кулинарни идеи е огромно и аз тази година съм се спряла на шоколадовите яйца. Те също могат да бъдат в различни варианти ... големина, украса, пълнеж.... Представям ви яйчицата, които направих за да зарадвам близките си приятели за предстоящите празници. Това не е толкова рецепта, колкото идея. Дано ви се хареса. Весели празници на всички.
За да направите шоколадови яйца са ви необходими пластмасови или силиконови форми и стопен на водна баня шоколад. За работа с шоколад съм писала и друг път. Може да прочетете това тук. Ползвайте бял,черен и млечен шоколад за по-разнообразни яйца. Белият шоколад можете да оцветите в различни цветове със сладкарски бои.
Стопете шоколада и намажете с него формичките като ползвате четка. Направете достатъчно дебел пласт шоколад за да може да се извади лесно без да се счупи. Оставете ги в хладилника докато шоколада се втвърди добре.
Извадете половинките яйца от формичките и ги поставете върху някаква купичка или чашка. Ако желаете напълнете ги с нещо .... шоколадови трюфели, дребни бонбони, захаросани ядки, сушени плодове .... и т.н. Използвайте въображението си.
След това намажете краищата с малко стопен шоколад. Не се притеснявайте, ако той леко потече навън.
Похлупете намазаната половинка с другата такава и притиснете внимателно. Отстранете излишния шоколад с пръст и загладете. Оставете сглобеното яйце за няколко минути в хладилника за да се стегне.
Това е всичко. От тук нататък украсата е във ваши ръце. Можете да изрисувате яйцата, да ги гланцирате с бои, да ги направите мраморни или релефни като използвате цветен шоколад, който да положите върху вече твърдите яйца с тънък шприц....вариантите са много. Когато рисувате върху яйцата винаги слагайте гумени ръкавици. В противен случай шоколада ще се размекне от топлината на ръцете ви и боите ще се размажат по него.
Дано ви допадне идеята. Тези яйчица са дребен, но фин подарък за близките ви хора.
.