четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Доматени хлебчета






Продукти за 8 хлебчета

200 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
350 г брашно
6 - 7 мариновани сушени домата
босилек






Приготвяне

* Разтворете маята във водата, прибавете захарта и с малка част от брашното разбъркайте гладка каша. Оставете кваса на топло за 20 минути да втаса.

* Нарежете доматите на малки парченца и ги смесете с босилека и зехтина. Сипете ги в шупналия квас и с останалото брашно омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно.

* Нарежете тестото на 8 части и оформете малки кръгли хлебчета. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат за 30 минути.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете хлебчетата за около 25 - 30 минути. Да ви е сладко!







* Аз направих хлебчетата с домашно приготвени мариновани печени домати. Те са доста по-сочни и меки от сушените мариновани домати, които се продават по магазините. Затова хлебчетата стават доста активни на цвят  и вкус. Ако ползвате сушени домати ще се виждат по-ясно парченцата в хляба и цвета няма да е така оранжев. Подправете тестото с билки, които вие харесвате. Може да ползвате пресни или сушени. Ако предпочитате суха мая сложете нея, но спазвайте указанието на пакетчето за съотношението мая - брашно.





.

вторник, 14 октомври 2014 г.

Лютите чушки на Ася




    Благодаря от сърце на Ася, че сподели с мен един вкус, който помни от детството си. Мило и топло ти става да си припомниш бабините гозби. Тя така сладко ми описа как нейната баба е приготвяла тези чушлета, че нямаше начин да не ги опитам. Ето нейните думи. Самите те са достатъчни за да усетите вкуса. "Баба изпържваше чушлетата в тиган като ги пробождаше на няколко места, или ги опукваше направо на котлона, след това ги слагаше в купа и заливаше с кисело мляко, олиото в което ги е пържила, сол и захар на вкус, копър и чесън. Понякога слагаше и малко червен пипер. Много често соса изчезваше преди чушките и тя правеше нов. Може тази рецепта да не е нова за теб, но много исках да я споделя и току виж те зарадвам. Всичко най-хубаво от мен !!! Ася". 

   Да, зарадва ме! И аз правих сос два пъти. Чушките са наистина уникално вкусни, изядохме си пръстите. Не знам дали съм улучила рецептата на бабините чушки, но ще я представя на вас така, както аз я приготвих. Непременно ги опитайте! Да ви е апетитно!


Продукти за едно мезе - крайно недостатъчно

20 - 25 люти чушлета
3 - 4 с.л. олио
1 ч.л. захар
2 с.л. оцет
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. сол

заливка

1 ч.ч. кисело мляко
1 - 2 скилидки счукан чесън
копър, магданоз и сол на вкус

по желание

1 ч.л. червен пипер





Приготвяне

* Измийте чушките и ги подсушете. Прободете ги с нож за да не се пукат по време на пърженето. 

* Загрейте олиото и изпържете чушките до зачервяване. Към края на пърженето прибавете солта, захарта, оцета и чесъна. 

* С решетъчна лъжица извадете чушлетата в дълбока чиния. Разбъркайте киселото мляко със солта, копъра и магданоза и залейте чушките.

* Загрейте наново соса от пърженето на чушките, и ако желаете сложете малко червен пипер. Залейте с него киселото мляко и  ... си изяжте пръстите. Ами това е. Май друго няма. Да ви е вкусно и люто!

*  Препоръчвам да пържите чушките под капак, тъй като доста пръскат, независимо, че са прободени. Непременно опитайте соса, който се получава след пърженето. Овкусете го със захар, оцет  и сол така, че на вас да ви е апетитно. След това давайте нататък. Още веднъж благодаря на Ася за вкусната рецепта.





.

петък, 10 октомври 2014 г.

Царевички





Продукти за 12 хапки

2 сварени царевици
2 глави стар лук
2 с.л. брашно
3 - 4 с.л. олио
150 г бяло саламурено сирене
1 - 2 с.л. кисело мляко
1 скилидка счукан чесън
1 с.л. ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус





 Приготвяне

* Нарежете лука на полумесеци и го посипете с брашното. Размесете за да полепне навсякъде. Сложете лука в сито за да отстарите излишното брашно. Изпържете го в олиото до златисто и хрупкаво. Отцедете върху кухненска салфетка. Посолете и поръсете с черен пипер.

* Настържете сиренето на фино ренде. Подправете го с чесъна и магданоза. Разбъркайте го с млякото за да получите гладък гъст крем.

* Изпържете за кратко царевиците в мазнината, която е останала от пърженето на лука. Нарежете всяка на по 6 кръгчета.

* Подредете ги в плитка равна чиния или дъска. Върху всяко кръгче царевица сложете крем от сирене и гарнирайте с лук. Да ви е сладко!

* Ако не искате да пържите лука може да го изпечете на грил. Царевицата също. Но пърженият лук е много вкусен и ви го препоръчвам. Ако искате лука да е с по-нежна консистенция не слагайте брашно. Така ще стане задушен и мек. А ако го обичате по-хрупкав  може вместо брашно да го оваляте в царевичен грис, тоест в качамак. Овкусете сиренето с любимите си подправки. Чудесно би се получило с крем сирене или фина извара. Благодаря на Вики от Малко Дряново за чудесната идея за тези царевични хапки. Непременно се заредете със салфетки. Царевичките се хапват с ръка.





.