сряда, 9 септември 2015 г.

Къпинов крем






Може да приготвите крема с всякакви червени плодове. Подходящи са и замразени. Кремът е много лек и пухкав и не е подходящ за пълнеж на торти и рула. Може да го ползвате с тази цел, ако му добавите желатин. Ако ползвате извара вместо рикота непременно я претрийте първо през цедка или сито за да стане максимално фина.

Продукти за 4 крема:

1 ч.ч. къпини
2 с.л. кристална захар
100 г рикота или фина неовкусена извара
100 г пудра захар
ванилия
200 мл течна сметана

Приготвяне:

* Кипнете за 2-3 минути къпините заедно с кристалната захар. Пасирайте ги на пюре и претрийте през цедка за да отстраните семките. Охладете.

* Разбийте сметаната на сняг без да слагате захар.

* С бъркалка разбъркайте рикотата с пудрата захар и ванилията. Сипете половината от къпиновото пюре и разбъркайте. Добавете половината от разбитата сметана и смесете всичко на хомогенен пухкав крем, като бъркате внимателно с бъркалка или лопатка.

* Разпределете останалото къпиново пюре в 4 чаши. Върху него внимателно изсипете крема. Най-отгоре шприцовайте по една розичка от останалата сметана. Охладете добре десерта преди да го сервирате. Да ви е сладко!





понеделник, 7 септември 2015 г.

Гостува ми Ива Дойчинова

сряда, 2 септември 2015 г.

Пиле с бадеми и лимонена трева




Ако лимонената трева е по-твърда я разрежете по дължина и извадете само сочната вътрешност. Твърдата обвивка сложете в маринатата и я отстранете преди да изпържите пилето. Опитайте предварително маринатата на вкус за да балансирате солеността.  Ако е нужно добавете соев или рибен сос. Ако по време на самото пържене ви се стори, че има нужда от допълнително мазнина, сложете 1-2 с.л. олио. Пилето става много вкусно, ако към маринатата прибавите и малко ситно нарязана люта чушка.

Продукти за 4 порции:

600 г бяло пилешко месо
2-3 стръка лимонена трева
2 скилидки чесън
1/2 главичка стар лук
парче джинджифил, колкото палец
2-3 с.л. натрошени бадеми или фъстъци
1 ч.л.захар
1 ч.л. лют пипер
1 ч.л. къри на прах
4 с.л. зехтин
2 с.л. соев сос
1 с.л. рибен сос

Приготвяне:

* Нарежете лимонената трева, чесъна, лука и джинджифила възможно ной-ситно. Смесете ги с бадемите, захарта, пипера, кърито, зехтина, соевия и рибения сос. Разбъркайте.

* Нарежете месото на парчета и го мариновайте в сместа за 30 минути. Изпържете го до златисто в сух тиган с незалепващо покритие. Сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!






четвъртък, 27 август 2015 г.

Локумено руло





Един бърз и лесен десерт, който ще искате да излапате скришно сами. От тестото съм направила две по-малки рула, но може да направите едно голямо. Препоръчвам да ползвате за намазване само белтък вместо цяло яйце или жълтък. По този начин коричката става невероятно хрупкава.

Продукти:

бутер тесто
локум
орехи
леко разбит белтък
кристална захар




Приготвяне:

* Няма кой знае какво за разказване, нито точни пропорции на продуктите. Трябва да нарежете локума на малки парченца, а орехите да начупите на едро. С тях поръсете обилно лист бутер тесто и го завийте на хлабаво руло. Подгънете краищата. Намажете с белтък и поръсете със захар. Загрейте фурната на 200* и изпечете рулото за около 25-30 минути. След като изстине го нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко!





неделя, 23 август 2015 г.

Агнешко в сено




Представям ви една неустоимо вкусна идея за приготвяне на агнешко месо. Нужно ви е само малко уханно лятно сено, агнешко и по желание пресни билки. Опитайте и ще останете приятно изненадани от аромата на гозбата.

Продукти:

2-3 шепи сено
цало парче агнешко месо
сол и черен пипер на вкус
40-50 г масло
по желание червен пипер и билки

Приготвяне:

* Измийте сеното под течаща студена вода. Сложете го в глинен съд и оформете легло.

* Подправете месото със сол и черен пипер. Поставете го върху сеното и ако желаете поръсете с различни свежи билки.





* Нарежете маслото на кубчета и ги сложете върху месото. Налейте малко вода и захлупете. Ако печете в глинена тава покрийте с лист алуминиево фолио.

* Печете месото за един час под капак във фурна, загрята на 180*. След това махнете фолиото и печете до готовност и зачервяване. Поливайте периодично агнешкото със соса и ако е нужно добавяйте по малко вода.

* След като месото се изпече го извадете в чиния. Прецедете соса и по желание го сгъстете с 1 ч.л. нишесте, разтворено в малко студена вода. Да ви е сладко!




петък, 21 август 2015 г.

Кокосово къри с черен групер





Може да срещнете тази риба под различни имена. Рофос, орфос, меру, групер, дори и като черен костур. Семейството на груперите е много голямо и рибите са изумително различни. Като се започне от големината им, та чак до окраска и вкус. Най-големите групери достигат внушителни размери. Тук може да разгледате тези морски "чудовища". Разбира се, груперът, който аз приготвих беше доста скромен представител на вида в сравнение с големите си роднини. Около 2-3 кг риба с отличен вкус. Стегнато бяло месо, сравнително постно и сладко на вкус. Казвам сладко, тъй като на моменти дори ми напомняше вкус на рачешко месо. Скоро гледах едно от пътешествията на Антъни Бурдейн в Хон Конг. Разхождаше се из една изумителна борса за риба и всякакви други морски обитатели. Оказа се, че груперът е най-предпочитаната риба там. Приготвят я по разнообразни начини, разбира се с преобладаващ азиатски вкус. И аз реших да разчупя стандарта "печена или пържена" риба. Приготвих вкусно къри с кокосов привкус. Вижте рецептата.




Продукти за 4 порции:

600 г филе от групер
1 супена лъжица брашно
2 с.л. олио
1/2 глава ситно нарязан лук
1 скилидка ситно нарязан чесън
2 стръка нарязана на ситно лимонова трева
1 домат
1 с.л.къри
1/2 консерва кокосова сметана
250 г спанак
сол и черен пипер на вкус




Приготвяне:

* Нарежете филето на хапки. Посолете, поръсете с черен пипер и оваляйте в брашно. Запържете ги в олиото и извадете в чиния.

* В същата мазнина задушете лука, чесъна и лимоновата трева. Добавете кокосовата сметана и кърито. Ако е нужно налейте малко вода. Подправете със сол и черен пипер. Сварете соса на тих огън за 2-3 минути.

* Нарежете домата на кубчета. Прибавете го към соса, сложете изпържената риба и гответе още 2 минути. Преди да сервирате посипете с цели листа спанак  и разбъркайте. По желание подправете със сок от лайм или лимон. Сервирайте с варен ориз.  Да ви е сладко!

* Може да приготвите ястието с костур или друга подходяща риба. Ако лимоновата трева е твърда, ообелете я и използвайте само сърцевината. Може да замените кокосовата сметана с кокосово мляко. В такъв случай уплътнете соса с малко млечна сметана.