неделя, 24 април 2016 г.

Меки кокосови сладки с лайм





Сладките стават много ароматни. Отвън са хрупкави, а вътре остават меки заради кокосовото мляко. Не усилвайте фурната за да не прегори кокоса. След като изстинат може да ги намажете за блясък с малко хранителна перлена боя. Съхранявайте ги на открито за да не се овлажняват. Колкото по-дълко престояват, толкова по-сухи стават.

Продукти за около 18-20 сладки:

160 г кокосови стърготини
200 мл кокосово мляко
50 г белени фино смлени бадеми
2 с.л. течен мед
сок от 1/2 лайм
настъргана кора от 1 лайм
2 с.л. кандирани цитрусови корички
ванилия
2 белтъка
60 г захар

 


Приготвяне:


* Разбийте на сняг белтъците. След като станат на плътен крем прибавете на тънка струйка захарта, като продължите да разбивате, докато тя се усвои и разтвори напълно.

* В друга купа смесете всички останали продукти и разбъркайте. Прибавете разбитите белтъци, като ги смесвате внимателно, бъркайки с лъжица или бъркалка.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 100*. С две малки чаени лъжички оформете от сместа малки сладки. Подредете ги в тавата и ги изсушете за 1 час в загрятата фурна. Да ви е сладко!





събота, 23 април 2016 г.

Боядисване на Великденски яйца с ориз





Предлагам ви един по-различен начин за боядисване на Великденски яйца. Нужни са ви само топли сварени яйца, по-концентрирана течна боя, бял дребен ориз и пластмасови кутийки или купички с капачки.
Най-поджодящи за този начин на боядисване са малките пластмасови кутийки, в които се продават насипно различни видове салати. Идете в най-близкия до вас магазин, където има такъв щанд и купете толкова кутийки, колкото цвята яйца сте решили да направите.






В кутийката сложете дребен бял ориз. Върху него сипете около 1 ч.л. концентрирана боя. Колкото по-силна е боята, толкова по-наситени цветове ще получите. Затворете с капачката и раздрусайте за кратко за да може боята добре да се разпредели по целия ориз. Отворете капачката и сложете едно яйце. Отново затворете и раздрусайте. Готово! Имате великолепно боядисано яйце!






По същият начин боядисайте яйца в различни цветове. След като боядисате 1-2 яйца в един цвят боята отслабва. Добавете още малко боя и продължете. Всъщност, сами преценете колко интензивни искате да бъдат цветовете. За по-красиви и свежи цветове купете бели яйца. След като сте боядисали яйце в един цвят може да го прехвърлите в кутийка, в която има друг цвят. Това е всичко. Ще се радвам, ако харесате идеята.

И една симпатична идея, която ми я даде Ралица. Цитирам буквално думите и́: " И идея за хората с малки деца - цветният ориз е страхотен за сензорна игра след това".

Светли Великденски празници на всички!







сряда, 20 април 2016 г.

Панакота с пушена сьомга





Все още аспержите у нас се считат за бутиков зеленчук. А това е така жалко, имайки предвид, че България до началото на XX век е била сред най-големите производители на аспержи в Европа. Още по-жалко е, че след 9 септември 1944 година изчезват, като са обявени за буржоазен зеленчук. Все пак има светлина в тунела. Отново има български производители, чиято продукция е много качествена и е на европейско ниво. Какво е важно да знаем при купуване на аспержи - те трябва да са гладки, лъскави и със затворени пъпки. Когато потъркате две аспержи една в друга трябва да чуете скърцащ звук. У дома ги съхранявайте до 3 дена в хладилник, потопени във вода като букет. Рецепти с аспержи има много, но най-важното е да не се преваряват. Трябва да останат свежи и приятно хрупкави.

Продукти за 4 порции:

280 г течна сметана
120 г фина извара или рикота
60 г ситно нарязана пушена сьомга
2 с.л. ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
10 г желатин
по желание 1 с.л. червен хайвер
8 зелени аспержи
ябълков оцет и зехтин на вкус

Приготвяне:


* Залейте желатина с 3 - 4 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте сметаната до горещо, без да кипва. Отстранете я от котлона и сипете в нея набъбналия желатин. Разбъркайте за да се стопи.

* В купа разбъркайте на гладък дрем изварата. Смесете я със сметаната и добавете рибата и хайвера. Овкусете със сол, черен пипер и магданоз. Разбъркайте.

* Намажете купички за крем карамел с масло и разпределете крема. Сложете купичките в хладилника за няколко часа докато се желират добре.

* С ножче за белене на зеленчуци обелете долната 1/3 на аспержите. Подрежете краищата. Отново с белачката за зеленчуци по дължина нарежете аспержите на тънки ленти. Бланширайте ги само за 2 минути в кипяща подсолена вода. Трябва да станат пластични, но да останат твърди. Охладете ги веднага под течаща студена вода и ги подсушете с домакинска салфетка. Подправете аспержите с малко сол, оцет и зехтин.

* Извадете желирания крем в чинии. За да направите това по-лесно или потопете за няколко секунди чашките в гореща вода, или духнете по стените им със сешоар. Гарнирайте предястието с ленти аспержи и сервирайте. Да ви е сладко!

* Аспержите може да замените с леко бланширани броколи, овкусени по същия начин.





четвъртък, 14 април 2016 г.

Зелен пролетен венец




В рецептата количеството тесто е малко, но напълно достатъчно за 1 венец с диаметър около 28 см. Получава се чудесно предястие от 8 порции. Ако искате по-голям венец увеличете продуктите двойно. Непременно бланширайте зеленчуците в силно подсолена вода. Ако са безсолни венецът ще стане непоправимо блудкав на вкус. Сложете зеленчуци, които вие предпочитате. Зелен боб и грах също биха подхождали чудесно и на вкус, и на вид. Бялото сирене може да замените със синьо или друго ваше любимо.

Продукти:

тесто:

25 г стопено масло
30 г течна сметана
30 г вода
1 разбито яйце
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
160 г брашно

за гарниране:

2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
5-6 листа босилек
тиквичка
броколи
зелени аспержи
сирене





Приготвяне:

* За да направите тестото разбъркайте сметаната заедно с водата и разтворете в нея маята. Отделете 1 с.л. от разбитото яйце за намазване на венеца, а останалото излейте при сметаната. Разбъркайте и прибавете маслото. Смесете брашното със захарта и солта и омесете меко тесто. Прибавяйте брашното на части, като бъркате с бъркалка за да не се получат бучки. Сложете тестото в купа и го оставете да отпочине, докато приготвите зеленчуците.

* Точни количества на зеленчуците не са ви нужни. Сложете толкова, колкото прецените. Достатъчни са 1-2 розички броколи, 4-5 аспержи, 5-6 ленти тиквички и 100 г сирене.

* Обелете аспержите с ножче за белене на картофи, а броколито накъсайте на малки цветчета. Бланширайте ги само за 2 минути в кипяща подсолена вода и веднага охладете под студена течаща вода за да прекъснете процеса на варене. Отцедете добре. Отново с белачка за зеленчуци отрежете няколко ленти тиквичка. Посолете ги и ги оставете за 10 минути да омекнат и пуснат водата си. Изстискайте ги добре с ръце и ги подсушете с домакинска салфетка. Сиренето натрошете на едро. В хаванче счукайте чесъна, босилека и зехтина.

* Сложете тестото в средата на лист хартия за печене. Разточете го на кръг с дебелина около 4 мм. Тестото е меко и много податливо на обработка. Аз не използвам точилка, разстилам го с ръце. Пренесете тестото заедно с хартията в тава.

* Нарежете тестото на 8 части, като оставите в края непрерязани 5-6 см. Намажете с босилековия зехтин, а отгоре наредете зеленчуците и сиренето. Прегънете триъгълниците, които са се получили от разрязването отвътре навън. Надявам се от снимката да е ясен начина на оформяне.

 




* Загрейте фурната на 180*. Намажете венеца с разбито яйце и го изпечете за около 30-35 минути. Сервирайте топъл. Да ви е сладко!




понеделник, 11 април 2016 г.

Моята копривена чорба




Копривата има специфичен вкус и аромат. Съответно, не всеки я харесва. Въпреки това всички знаем, че е добре да присъства на трапезата ни, защото е много полезна. Да не говорм, че копривата е едно от първите растения, които показват свежите си листа след зимата. Всички сме зажаднели за пролет и слънце. Както се казва, "да се хванем за зелено". Копривената чорба, която ви предлагам е изключително богата на вкус и много ароматна. Дори тези, които недолюбват копривата ще я харесат, тъй като характерния  и́ вкус изобщо не се усеща. Опитайте!

Продукти:

300-400 г връхчета от млада коприва
2 стръка нарязан пресен лук
2 стръка нарязан пресен чесън
50 г масло
1 с.л. брашно
1 литър зеленчуков бульон
1/2 връзка нарязан магданоз
1/2 връзка нарязан копър
1/2 връзка листа нарязан пресен джоджен
сол на вкус
1 яйце
200 г кисело мляко
натрошено бяло сирене
счукани орехови ядки

Приготвяне:

* Измийте копривата и я бланширайте в кипяща вода. Отцедете я и нарежете на ситно.

* В маслото запържете лука и чесъна. Посипете с брашното и разбъркайте. Разредете с бульона и добавете копривата. Варете на тих огън 10 - 15 минути. Гъстотата преценете сами. Ако е нужно разредете с вода.

* Овкусете супата с магданоз, копър и джоджен. Гответе още 5 минути.

* Разбийте яйцето с киселото мляко и застройте супата. Посолете на вкус и я сервирайте поръсена с натрошено сирене и орехови ядки. Да ви е сладко!



неделя, 10 април 2016 г.

Вишнево-бананова торта




 Вишните от компот имат силно изразенкостилков аромат, което ги прави идеални за всякакви торти, кремове и сладкиши. Въпреки това, ако имате у дома вишновка не се колебайте да подправите с нея пълнежа или да сиропирате леко блатовете. Разбира се, ако имате малки деца, пропуснете алкохола.

Продукти за блата - 20 см:

2 яйца
125 г захар
1 пасиран банан
50 г заквасена сметана
100 мл олио
150 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия

Продукти за пълнежа:

отцедени вишни без костилки от 1 компот
2 с.л. захар
1 ч.л. нишесте
няколко супени лъжици сок от компота
1 банан

Продукти за крема:

200 мл разбита на сняг течна пълномаслена сметана
200 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
ванилия

За гарниране:

вишни от компот
смлени сурови тиквени семки


Приготвяне:

* За блата разбийте яйцата заедно със захарта на пухкав крем. Отделно смесете банановото пюре със сметаната и олиото. Сипете ги при яйчената смес и разбийте за кратко. Накрая добавете брашното, предварително пресято с бакпулвера и ванилията. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене, а стените намажете с малко масло. Сипете тестото и го изпечете за около 35-40 минути в предварително загрята на 170* фурна. След като блата се зачерви го покрийте с лист алуминиево фолио и доизпечете. Проверявайте готовността с дървена клечка. Тъй като брашното е малко, тестото е по-рядко от обикновеното кексово тесто и изисква по-дълго печене. Малкото количество брашно прави блата изключително мек, пухкав и го предпазва от изсушаване. Ако искате да направите по-голяма торта увеличете всички продукти с 1/3. След като блата добре изстине го разрежете хоризонтално на две.

* За пълнежа сложете вишните в малка тенджерка и ги посипете със захарта. Разтворете нишестето в сока и го налейте при вишните. Кипнете всичко за кратко. Трябва да получите желеобразна смес. Ако е нужно добавете още малко сок от компота. Охладете леко вишните, но още топли ги разпределете върху едната половина от блата, тъй като сиропът се стяга бързо. Между тях сложете резенчета банан и загладете с лъжица.

* За крема разбъркайте с лъжица маскарпонето със захарта и ванилията. Добавете разбитата сметана и смесете всичко на гладък крем. Изсипете 2/3 от крема върху вишневия пласт и загладете. Отгоре поставете втория блат. Притиснете с ръце за да се споят пластовете и да се изравни тортата. Това става най-добре, ако имате подвижен ринг. Препоръчвам винаги да го ползвате, когато правите торта. Оставете тортата за няколко часа в хладилника.

* Отстранете ринга и измажете тортата с останалия крем. Поръсете с тиквените семки и гарнирайте с вишни. Да ви е сладко!