понеделник, 27 март 2017 г.

Телешки рулади с червен лук




Помолете месаря да ви отреже големи телешки шницели. Така ще успеете да направите по-големи рулади с много пълнеж. Руладите трябва да се задушават в малко сос, а не да плуват като в супа. Следете количеството течност и съответно или добавяйте по малко вода или бульон, или изпарявайте без капак, ако е в повече. За да стане по-фин соса може да го прецедите през цедка. Ако харесвате по-плътни сосове, сгъстете с 1 ч.л. пшеничено или царевично нишесте, размито в малко студена вода. Ястието може да се приготви и във фурна.

Продукти за 4 порции:

600-800 г телешко месо за шницели
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. масло
1 с.л. свинска мас
100 мл телешки бульон
100 мл червено вино
1 гвоздейче карамфил
1/4 ч.л. канела
2 зърна бахар
1 ч.л. настъргана портокалова кора
бучка студено масло за монтиране на соса (около 20 г)

пълнеж:

500 г червен лук
2 с.л. масло
100 мл червено вино
1-2 с.л. кафява захар
2-3 с.л. балсамов оцет
сол на вкус



Приготвяне:


* Нарежете лука на полумесеци и го запържете в маслото. Налейте виното и задушете докато омекне. Подправете с кафява захар, балсамов оцет и сол. Балансирайте вкуса според вашите предпочитания. Ако харесвате по-кисело увеличете оцета и съответно за повече сладост сипете още малко захар. Махнете капака и гответе лука докато течността се изпари напълно и се карамелизира.

* Изтънете шницелите с домасинско чукче. Посолете и поръсете с черен пипер. Разпределете лука по тях и завийте на рулади. Прикрепете с клечки за зъби за да не се развият по време на готвене. Запържете руладите до златисто в маслото и маста. Извадете ги в чиния.

* В мазнината от пърженето налейте постепенно бульона, като бъркате с дървена лъжица и изстържете всички полепнали загорели частици от месото. Те ще дадат вкуса на соса. Редуцирайте бульона до 1/2 и налейте виното.  Прибавете подправките и портокаловата кора. Посолете и поръсете с черен пипер. Върнете руладите в соса и задушете ястието на бавен огън докато месото напълно омекне. Дръпнете съда от котлона и добавете бучката масло. Разбъркайте внимателно докато се стопи и сервирайте руладите със соса и гарнитура по ваш избор. Да ви е сладко!





събота, 18 март 2017 г.

Постна лютеница




Научих още една чудесна българска рецепта от монтанския край. Когато приятелката ми Нина ми каза как я приготвя, попитах: " Защо лютеница? Та тук има картофи! И защо постна? Всяка лютеница е постна!". Тя ми отговори, че я наричат лютеница, защото е бъркана, а постна, защото в нея няма дори и олио. Само сол. Никакви подправки, нищо. Бях силно впечатлена и така ми се дояде, когато Нина ми разказваше колко е вкусно да си топнеш топъл залък с препечена коричка в постната лютеница. Не се стърпях да предложа и на вас тази семпла и вкусна българска гозбица, особено по време на текущия Великденски пост. Надявам се да ви хареса, а на Нина благодаря от сърце!
   

Продукти:

1/2 стрък праз
4-5 картофа
6-7 сухи червени чушки за пълнене
сол




Приготвяне:

* Сварете сухите чушки докато омекнат. Отцедете ги и след като се охладят изстържете с нож меката вътрешност.

* Измийте добре картофите и ги сварете до омекване без да ги белите.

* Нарежете праза на ситно и го посолете. Стрийте го в хаванче за да омекне. Сипете чушките и също ги счукайте за кратко. Обелете горещите картофи и един по един ги прибавете към праза и чушките. Стрийте добре и тях докато получите сравнително гладка маса. Сервирайте лютеницата леко топла или студена. Да ви е сладко!






петък, 10 март 2017 г.

Полента-крекери





Продукти:

100 г инстантен грис за качамак (полента-грис)
100 г сусам
250 мл зеленчуков бульон
1-2 с.л. оцет
2 с.л. брашно
4 с.л. олио
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. къри
лют червен пипер по желание
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* В купа смесете качамака и сусама. Залейте с бульона и оставете на стайна температура 2 часа. Прибавете оцета и смелете всичко възможно най-фино в кухненски робот. Сипете брашното, олиото и подправките (подправките може да смените по ваш вкус). Разбъркайте.

* Намажете два листа хартия за печене с малко олио. Изсипете сместа върху единия лист и покрийте с втория. С точилка разточете на тънка кора с дебелина около 2-3 мм. Заедно с хартията пренесете тестото в тава. Махнете горния лист и с остър нож или с ножче за рязане на пица нарежете крекери.

* Изсушете крекерите в загрята на 80 до 100* фурна докато станат хрупкави. Да ви е сладко!





събота, 4 март 2017 г.

Моцарт-торта




Оригинална торта Моцарт, също както и Захер-торта може да се опита само във Виена. Това се отнася и за рецептите им, грижливо пазени от австрийските майстори-сладкари. За съжаление никой от нас не може да достигне до тях.  Въпреки това, всички искаме да  да направим сами вкусен вариант на известните сладкиши. Или поне да се опитаме.  Лично аз нямам никаква представа какво представлява оригиналната Моцарт-торта. В рецептата, която ви представям се ръководих от бонбоните "Моцарт", които са не по-малко известно и любимо лакомство навсякъде по света. Имайки предвид, че са направени от лешникова нуга, марципан, шамфъстък и черен шоколад, реших да се опитам да съставя торта. Категорично мога да кажа, че опитът ми беше повече от сполучлив. Това е една от най-вкусните, фини и стилни торти, които съм правила. Ще се радвам да я опитате и вие!

Продукти за торта 20 см:

Блат:

100 г меко масло
40 г пудра захар
60 г кристална захар
5 яйца
2 с.л. какао, размито в малко гореща вода
100 г стопен шоколад
ванилия

Нуга-крем:

200 мл течна пълномаслена сметана
100 г лешников нугат

Марципанов пласт:

200 г бадемов марципан
100 г смлян суров шамфъстък

Ганаш-крем:

300 мл течна пълномаслена сметана
200 г натурален шоколад






Приготвяне:

* За блата разбийте на пухкав крем маслото и пудрата захар. Добавете едно цяло яйце и 4 жълтъка. Разбийте още малко и сипете какаото, ванилията и шоколада. Разбъркайте. Отделно разбийте на сняг четирите белтъка с кристалната захар. Прибавете ги с внимателно бъркане към шоколадовата смес. Покрийте с хартия за печене дъното и стените на две кръгли форми или малки тавички. Разпределете тестото в тях и изпечете в загрята на 170* фурна за около 25 минути. Охладете шоколадовите платки, извадете ги от формите и отстранете хартията. Тестото не е подходящо да се изпече наведнъж и след това да се разреже хоризонтално на две, тъй като е много нежно и блатът лесно се чупи. Бъдете внимателни като изваждате платките от формите. Изпеченото тесто е изключително фино и вкусно, в него няма брашно и наподобява на вкус на моята "Торта без блат", както и на "Шоколадова лава".

* За нуга-крема загрейте сметаната до кипване. Отстранете я от огъня и добавете нугата, нарязана на парченца. Разбъркайте добре докато се получи гладък сос. Охладете и приберете за няколко часа в хладилника. След това разбийте с миксер на пухкав крем. Ако не разполагате с лешникова нуга може да я замените с Нутела. В този случай към крема  добавете малко желатин.

* За марципановия пласт омесете марципана заедно с шамфъстъка. В началото масата е лепкава, но от ядките се сгъстява и става плътна и пластична. Разточете марципана между два листа хартия за печене на тънък кръг с дебелина около 6-8 мм.

* За ганаша затоплете сметаната до кипване. Махнете я от огъня и добавете шоколада. Разбъркайте на гладък крем и охладете. Също като при нуга-крема приберете за няколко часа в хладилника, след което разбийте с миксер до пухкавост.

* Сглобете тортата, като на дъното на равна чиния поставите едната шоколадова платка. Върху нея нанесете половината от нуга-крема. Отгоре сложете пласта марципан, отново нуга-крем и завършете с втората шоколадова платка. Добре е да пристегните тортата с подвижен ринг за да получите правилна форма. Приберете я в хладилника за минимум 8 часа или замразете във фризер. Освободете добре охладената торта от ринга и я измажете отстрани и отгоре с дебел слой ганаш. Украсете по желание. Да ви е сладко!





четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Малък бананов кекс с орехова глазура





Този ароматен бананов кекс може да се сервира незабавно след заливането с глазурата. Много е вкусен съвсем леко топъл. Ако искате по-голям кекс увеличете двойно продуктите.

Продукти за форма 11X20 см:

1 яйце
50 г светла кафява захар
2 с.л. течен мед
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон
ванилия
1 намачкан добре узрял банан
3-4 с.л. накълцани на едро орехи
2 с.л. стафиди
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
90 г стопено масло

глазура:

4 с.л. мед
50 г масло
50 г цели орехови ядки



Приготвяне:


* Разбийте яйцето заедно със захарта на пухкав крем. Добавете меда, подправките, банановото пюре и разбъркайте.
Отделно смесете брашното заедно с орехите, стафидите и бакпулвера. Сипете го при банановата смес и разбъркайте. Накрая налейте маслото и разбийте добре. Може да направите всичко това с миксер.

* Покрийте малка форма за кекс с хартия за печене. Изсипете вътре тестото, загладете и изпечете в предварително загрята на 170* фурна за около 35-40  минути. След първите 20 минути може да покриете кекса с лист алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре. След 35-а минута проверявайте готовността с дървена клечка. Ако е нужно печете кекса малко повече от 40 минути.

* За глазурата кипнете меда и маслото. След като леко се сгъсти прибавете орехите. Залейте изстиналия кекс с топлата глазура. Да ви е сладко!






четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Мини авокадо-палачинки с извара и пушена сьомга




Как да познаем при покупка на авокадо дали плодът е добре узрял? Отстранете дръжката и ако под нея мястото е свежо и бледо зелено, авокадото е добро. Ако мястото е тъмно и набръчкано, това показва, че е престояло дълго време и по всяка вероятност вече е негодно. Освен това може да проверите с разклащане с ръка дали семката на авокадото леко се движи. При узрелите плодове това движение се усеща. Все пак, ако купите зелено авокадо го оставете за няколко дена да узрее на стайна температура.

Продукти за 16-20 хапки, в зависимост от големината:

1 авокадо
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. зехтин
1 яйце
50 мл газирана вода
25 мл прясно мляко
60 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. кайенски пипер
1/4 ч.л. индийско орехче
сол на вкус
150 г фина извара
100 г пушена сьомга

Приготвяне:

* Почистете авокадото и го пасирайте заедно с лимоновия сок, зехтина, яйцето, половината газирана вода и прясното мляко. Към полученото пюре добавете брашното, бакпулвера и подправките и солта. Разбъркайте. В малки силиконови форми-полусфери сипете по 1 ч.л. от сместа. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за 15-20 минути. Ако решите да направите палачинките в тиган, пропуснете бакпулвера. В загагрят и намаслен тиган сипете по 1 ч.л. от тестото и пържете от двете страни, както се правят класически палачинки, тип блини или пенкейкс.

* Посолете изварата и я пасирайте или претрийте през фина цедка. Внимателно я разбъркайте с останалата газирана вода за да стане гладка и пухкава.

* Накълцайте сьомгата много ситно за да наподобява червен хайвер.

* Гарнирайте палачинките с извара, риба и по желание украсете с каперси и зелен лук.

* Палачинките са подходящи за замразяване. Може да ги приготвите предварително и замразите. Преди да ги поднесете ги размразете и гарнирайте. Изварата може да замените с крем-сирене, заквасена сметана, маскарпоне или друг подходящ крем по ваш избор.