четвъртък, 17 май 2018 г.

Омлетът на Майка Пуляр

сряда, 16 май 2018 г.

Панакота с крем сирене и лимоново желе





Един от най-харесваните кремове е северноиталианският десерт Панакота (Panna cotta ), което буквално преведено означава варена сметана. Това е може би най-лесния крем на света и всеки може да го приготви. Вариациите, както и вкусовете са много и зависят от различните добавки, но основата винаги си остава една и съща: сметана, прясно мляко, захар, ванилия и желатин. Според някои източници десертът произхожда от Пиемонте и в началото се е сервирал топъл. Съдържал е жълтъци, пекли са го в слаба фурна и много е наподобявал на крем брюле. Когато са започнали да го приготвят студен са смесвали сметаната с рибен колаген, извличан от варени рибешки кости и ванилия за по-добър вкус. След време рибният колаген е изместен от желатина, който е използван и до днес. Други източници твърдят, че десертът е измислен от дама от унгарски произход, живееща в Ланге. А може би кремът е леко видоизменена версия на баварския крем? Има дори мнение, че панакота е един вид желе от мляко и нишесте (biancomangiare), сицилиански десерт от миналото, когато островът е бил под арабско владение. Кой знае... Като повечето велики открития в кулинарния свят и този крем търси своето авторство. Но най-хубавото е, че за нас това няма никакво значение. Важен е само вкусът и насладата, която ни носи.
Панакота е толкова популярен крем, че действително може да се срещне в най-различни варианти. Карамелен, шоколадов, с прясно или кисело мляко, с плодове, вегетариански с бадемово мляко и пектин, чисто плодов, солен, лют .... Една от хилядите вариации на този вкусен десерт е и моята панакота, приготвена с натурално крем-сирене Philadelphia, прясно мляко и лимоново желе. Ще се радвам да го опитате! И още нещо, касаещо правилното изписване на български. Преведено от италиански Panna cotta би трябвало да се изпише като две отделни думи.  Потърсих в Интернет как други кулинари са написали името, но навсякъде го срещнах слято като една дума. Така ще го напиша и аз, но ако някой знае как би било правилно, моля да сподели.

Продукти за 4 крема:

желе:

200 мл вода
30 г захар
1-2 с.л. лимонов сок
кора от 1/2 лимон
4 г желатин (1/2 пакетче)
жълта хранителна боя по желание

крем:

200 мл прясно мляко
100 г натрошен бял шоколад
200 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
7 г желатин, стопен на водна баня

Приготвяне:

* За желето злейте желатина с 2 с.л. вода и го оставете да набъбне. След това го стопете на водна баня. Сварете за 1-2 минути сироп от водата, захарта, лимоновия сок и кора. Прецедете през фина цедка и докато е още горещ прибавете желатина и боята. Разбъркайте, докато желатинът напълно се стопи и охладете до стайна температура. Разлейте сиропа в 4 купички и ги оставте в хладилник, докато се желират. Ако желаете сложете в желето дребни ядливи цветчета и листа мента.

* За крема загрейте заедно млякото и шоколада. Разбъркайте, докато шоколадът се стопи. Към топлата течност прибавете сиренето, а след това и желатина. Разбъркайте с телена бъркалка, а не с миксер, за да не влиза въздух в сместа и да не се образуват мехурчета. Охладете.

* Разпределете крема върху лимоновото желе и отново приберете в хладилника докато всичко се стегне добре. Сервирайте десерта обърнат в чиния. Да ви е сладко!




вторник, 15 май 2018 г.

Лимонено-сметанов сос с каперси




Този изключително фин сос е подходящ за задушени зеленчуци, риба или птиче месо. За мен най-вкусно е с аспержи, броколи или малки пресни картофчета. Честно казано, харесва ми повече от сос Холандес. Добре е лукът да е от по-нежните на вкус сортове като "Шалот", но ако нямате спокойно може да ползвате обикновен бял лук. Намалете количеството му до 1 с.л. ситно нарязан и ще получите великолепен резултат. Ако опитате соса с аспержи, непременно ползвайте за разреждане бульона в който са се варили.

Продукти:

2 шалота
40 г меко масло
100 мл бяло вино
100 мл зеленчуков бульон
2 с.л. лимонов сок
настъргана кора от 1/2 лимон
1 равна с.л. брашно
1 жълтък
30 г каперси
100 г разбита до полутвърдо течна сметана
сол и бял пипер на вкус




Приготвяне:

* Нарежете лука фино и го задушете в половината от маслото на много бавен огън. Лукът трябва да остане светъл и прозрачен на цвят, но същевременно да омекне. Залейте с виното и усилете огъня. Кипнете за 2-3 минути без капак, колкото да се изпари остротата на алкохола. Добавете бульона, сока и кората на лимона. Гответе 2-3 минути.

* Разбъркайте на крем останалото масло с брашното. Сипете го в течността и разбъркайте за кратко, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол и бял пипер. Махнете соса от огъня и прибавете жълтъка. Разбъркайте. Накрая сипете сметаната и отново разбъркайте.

* Половината от каперсите нарежете на ситно и ги добавете в соса. С останалите гарнирайте и поднесете към зеленчуци, риба или месо. Да ви е сладко!




четвъртък, 10 май 2018 г.

Друга баница




Ровейки се из старите бабини тефтери попаднах на рецепта за тесто за баница, което ми се видя доста интересно. Приготвя се много бързо, не изисква точене и е много приятно за работа. Вкусът на масло на вече изпечената баница е великолепен, а консистенцията е пръхка и и нежна. Защо се казва "баница" така и не разбрах. Не прилича на традиционната ни баница с кори, не е и бюрек, нито пък тутманик. Но тъй като доверието ми в старите рецепти е безгранично, оставям името на това печиво като "Друга баница". Количествата на продуктите, които са по-долу са за половин доза и кръгла форма 22 см. За мен това е напълно достатъчно за четири порции, но ако желаете винаги може да ги удвоите. Другото, което мога да кажа е, че тестото е чудесно за солени кифлички с най-разнообразен пълнеж. Ще се радвам да опитате и вие!

Продукти за кръгла форма 22 см:

300 г брашно
75 г меко масло
50 г олио
150 г кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
3 яйца
200 г натрошено сирене

Приготвяне:

* Претрийте брашното и маслото с пръсти докато заприличат на равномерен жълт пясък. Добавете олиото, млякото с угасената в него сода и солта. Замесете меко тесто и го оставете да отпочине 5 мин.

* Покрийте тавата с хартия за печене и загрейте фурната на 170*.

* В купа разбъркайте яйцата и сиренето (отделете от яйцата 1 с.л. за намазване на баницата).

* Разделете тестото на две части. С ръце го разстелете и оформете на два кръга, като единия направите малко по-голям от другия.  Пренесете малкия кръг в тавата. Върху него разпределете цялата плънка и прихлупете с втория кръг тесто. Прищипете краищата и намажете с яйце. Изпечете баницата за около 40-45 минути. След двадесетата минута я покрийте с лист алуминиево фолио за да не прегаря. Сервирайте я леко топла с чаша айрян. Да ви е сладко!





понеделник, 30 април 2018 г.

Палачинково руло






Всички обичаме онази голяма мързелива палачинка, която се пече във фурната. Спестява време, усилия, а е и не по-малко вкусна от фините палачинки, приготвени в тиган. Реших да я приготвя като предястие под формата на руло. За палачинка с размер 30x20 см продуктите са много малко като количества, но напълно достатъчни за да се получат 15-16 фино нарязани кръгчета от рулото. Тъй като тестото е рядко и залепва по тавата или хартията за печене, винаги се налага добре да ги намаслим. Но аз не исках рулото да е мазно. Все пак е предястие, което се сервира студено, а не топла закуска. Замръзналото масло по него нямаше да е най-удачния вариант. За да предотвратя всякакво евентуално залепване изпекох палачинката върху тефлоново килимче, но спокойно може да се ползва хартия за печене. В малка правоъгълна тава краищата иму добре обгръщат борда на съда и не позволяват на тестото да изтече.

Продукти за тестото:

1 яйце
250 мл прясно мляко
2-3 с.л. фино настъргано сурово червено цвекло
½ ч.л. сол
½ ч.л. захар
1 с.л. олио
112 г брашно

Продукти за крема:

250 г натурално крем-сирене
сол на вкус
1 скилидка счукан чесън
1 стрък нарязан на ситно зелен лук
2-3 клончета прясна мащерка – само листенцата
4-5 с.л. бланширано червено цвекло, нарязано на малки кубчета

За гарниране:

2 с.л. натурално крем-сирене
4-5 с.л. кисело мляко
червено цвекло
репички
свежи зелени подправки



 Приготвяне:


* Загрейте фурната на 180*. С телена бъркалка разбийте добре яйцето. Добавете солта, захарта, млякото, олиото и цвеклото. Изсипете брашното и енергично разбъркайте до гладка консистенция.

* Покрийте дъното и стените на правоъгълна тава с размер 30x20 см с тефлоновото килимче. Излейте тестото и изпечете за около 25-30 мин. След като палачинката се охлади я отлепете от килимчето.

* За крема разбъркайте сиренето, солта, чесъна, лука и мащерката. Посолете на вкус. Нанесете го върху палачинката и поръсете с кубчетата цвекло.

* Завийте палачинката на стегнато руло. Увийте я в тефлоновото килимче и я оставете в хладилника да се стегне за час-два.

* Направете глазура, като разбъркате крем-сиренето, киселото мляко и малко сол. Нанесете я върху рулото и украсете с цвекло, репички и свежи билки. Сервирайте рулото нарязано на фини кръгчета. Да ви е сладко!





четвъртък, 26 април 2018 г.

Понички (Разтегленки)





На немски тези вкусни понички-гевречета се казват Ausgezogene, което буквално преведено значи разтеглено. Сметнах, че името "Разтегленкинки"  не звучи добре на български, затова си позволявам да ти нарека "Понички". Те са толкова меки, пухкави и сочни, че не намирам по-подходящо име, независимо, че формата е на геврек. Да, донатите  също са с такава форма и са понички, но в Германия традиционната поничка е съвършено кръгла. Най-любими на всички са Берлините (Berliner - берлинчанин), пълнени с ягодов конфитюр. Тъй като днешната рецепта е немска не намирам, че е подходящо да бъде наречена "Донати". Разтегленки или понички все едно, важното е, че са изумително вкусни и лесни за приготвяне.

Продукти за 10 понички:

250 мл затоплено прясно мляко
20 г свежа мая или 1 пакетче суха
20 г захар
1/2 ч.л. сол
2 яйца
50 г меко масло
500 г брашно
олио за пържене




Приготвяне:

* Започвам с това, че половината доза е достатъчна за закуска на четиричленно семейство. И така, разтворете маята в млякото. Добавете захарта, солта, яйцата и маслото. Сипете половината от брашното и разбийте до гладкост с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. Добавете останалото брашно и омесете меко, леко лепнещо тесто. Цялото тесто може да приготвите с кухненски робот. Тъй като аз винаги правя само половината доза ползвам нормален миксер и не меся тестото с ръце. Но ако решите да направите цялата доза може би на обикновения миксер тежкото тесто ще му дойде в повече. Затова, ако имате робот не се колебайте да го използвате. След като тестото е готово го оставете да втаса в съвсем леко подгрята фурна.

* Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и го разделете на две, а всяка част нарежете на по пет. Оформете топчета и ги оставете да отпочинат за 20 мин.

* В тенджера или тиган загрейте олио. Налейте повече мазнина. Поничките трябва да плуват в нея и да не се опитат в дъното на съда. Най-важното в цялата рецепта е пърженето. Пържете на слаб огън! Поничките трябва леко да цвърчат, а не да се фритират като картофи, примерно. Ако огънят е силен те светкавично ще прегорят отвън, а вътре ще останат сурови.

* Непосредствено преди да сложите поничките в мазнината намаслете ръцете си. С палец направете дупка в средата на всяко топче тесто. Раздърпайте го с пръсти леко встрани и оформете на геврече. Изпържете поничките от двете страни до златисто. Сервирайте ги с пудра захар, мед, шоколад, сладко, сирене или с каквото обичате. Да ви е сладко!