петък, 11 януари 2019 г.

Пълнозърнест селски хляб без месене





Това е един много любим хляб у дома. В общи линии го правя пред ден-два. Коричката е така хрупкава, а средата така мека и еластична, че всяка следваща хапка те кара да затваряш очи и да промърморваш "ммм ...". Хлябът се приготвя без никакво месене, но е нужно дълго втасване. Ако искате топъл хляб на сутринта, забъркайте тестото преди да си легнете вечерта и го оставете да си втаса спокойно през нощта. Ще ви отнеме точно 3 минути. За да се получи истински хрупкава коричка и еластична вътрешност е много важно да се спази технологията на печене, температурите и да не се подценява чугунената тенджера. Именно тя замества изцяло селските пещи, опалвани дълго време с много дърва. Благодарение на нея можем сами да си направим у дома истински селски френски хляб и направо да се пренесем в Прованса. Като последно искам да спомена, че ако решите да направите изцяло бял хляб, намалете количеството на водата с 50 мл.

Продукти:

300 г бяло брашно
200 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
350 мл топла вода
20 г прясна или 7 г суха мая





Приготвяне:

* В голяма купа смесете и разбъркайте двата вида брашно със солта и захарта.

* Отделно разтворете маята във водата. Налейте я при брашното и с лъжица или лопатка разбъркайте всичко. Нужно е продуктите добре да се смесят и да се получи лепкава топка тесто. Не месете с ръце и не добавяйте повече брашно.

* Покрийте купата с лист найлоново фолио и оставете тестото на стайна температура минимум 5 часа.

* Наръсете хартия за печене с брашно и изсипете отгоре втасалото тесто. Поръсете го и него с малко брашно и с ръце го намачкайте на питка. Прегънете го няколко пъти, като набрашнявате ръцете си и оформете кръгъл хляб. Захлупете го с купата, в която е втасвало тестото и оставете на стайна температура за още 1-2 часа.

* Включете фурната на 250* с вентилатор и сложете в средата чугунена тенджера с капак. След като фурната достигне нужните градуси извадете тенджерата и пренесете в нея втасалия хляб заедно с хартията за печене. Ако желаете направете с нож леки разрези по повърхността му и поръсете с малко брашно. Захлупете тенджерата с капака, върнете я във фурната и печете точно 30 минути. След половин час намалете температурата на 200*, махнете капака и печете още 20 минути. Охладете хляба върху решетка минимум 1 час преди да го разрежете. Да ви е сладко!









събота, 5 януари 2019 г.

Изварени топчета (Quarkbällchen)





Любимо лакомство на всички германци са тези мини изварени понички. Продават се във всяка пекарна и се приготвят във всеки дом. Не минава празник без тях и навсякъде из улиците се носи сладкото им ухание. Кваркът е вид много фина неовкусена извара, близка до италианската рикота. Quarkbällchen буквално означава "Изварени топченца". За разлика от останалите видове понички и най-вече от прословутите берлински, те са малки, тестото е без мая и не се пълнят. Това, което ги прави вкусни топли, както и студени е изварата. Точно тя е причината тестото да остане свежо, меко и леко влажно дори и ден-два след приготвянето им. Знаете, че повечето понички не са вкусни като престоят. А тези са наистина чудесни! Кваркът, който трудно се намира у нас може да замените с фина неовкусена извара (непременно я претрийте или пасирайте за да стане възможно най-гладка) или с рикота. За отличен резултат най-важно е пърженето. Поничките се пържат в много мазнина, но задължително на по-слаб огън за да не прегорят отвън и добре да се изпържат отвътре. Рецептата е класика от немската кухня и заслужава внимание, макар подобни изварени понички да се приготвят в Русия, Чехия, Полша, Италия и други страни.  Насладете им се!

Продукти за 4 порции:

250 г кварк или фина извара
2 яйца
100 г захар
ванилия
2-3 щипки сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
кристална захар за овалване
олио за дълбоко пържене

Приготвяне:

* Разбъркайте на крем изварата, яйцата и захарта. Добавете ванилията, солта и лимоновата кора. Сипете брашното, примесено с бакпулвера. Отново разбъркайте всичко до хомогенно гъсто тесто. Може да направите това с лъжица или миксер. Ползвайте спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* На среден огън загрейте олио за дълбоко пържене. Може да ползвате и фритюрник. Гребвайте по малко от тестото и с помощта две чаени лъжички (или с набрашнени ръце за перфектна форма)оформете топчета. Изпържете ги от всички страни до златисто. Извадете ги с решетъчна лъжица и отцедете от излишната мазнина върху кухненска салфетка. Още горещи оваляйте в кристална захар и поднесете. Да ви е сладко!





събота, 29 декември 2018 г.

Bûche de Noël






В сладкишите с история винаги има нещо специално и магическо. Коледното пънче (Buch de Noël, fr. Bûche de Noël) е традиционна френска торта под форма на дърво, което обикновено се завива като руло. Най-често се изработва от пандишпан, крем и се украсява с фигурки от марципан, целувчени гъбки и пудра захар, която символизира снега. Глазурата на тортата трябва да е напукана и да наподобява дървесна кора.
Историята на коледното пънче ни връща далеч в средновековна Франция. Още в 12 век се появява традицията цялото семейство да се събере в двора на къщата около коледното дърво (по онова време най-вече черешово). Главата на семейството е поливал дървото с вино и масло, а девойките са го запалвали с останали от предната година полуизгорели клонки. Хората са вярвали, че запазвайки ги, както и част от пепелта, ще се предпазят от злото. Това е бил хитър измамен трик за дявола, да бъде държан далеч от къщи през цялата година. Всеки, който е участвал в запалването на дървото е трябвало да бъде с чисти ръце.
Другата страна на историята е, че в бедни и тежки времена най-добър подарък от съседа е било голямо парче дърво. Дарът е не само практичен, но и директно свързан с празника. Каква Коледа би била без топлина и светлина? Без уют? И у нас Бъдникът гори в огнището през цялата нощ на Бъдни вечер, символизирайки раждането на малкия Исус и новото Слънце. Първият къшей обреден хляб се нарича на Божията Майка и с чаша червено вино се оставя през цялата нощ за да могат душите на починалите ни близки да ни гостуват.
Да се върна към тортата. Разбира се, запалването на Коледното дърво във Франция в течение на времето вече не е така актуално, но традицията е запазена. От 19 век на трапезата на хората се появява сладък и вкусен символ, наподобяващ дървесно пънче. Тортата е празнична и е чудесна не само за Коледа, а и за посрещане на Новата година. Вариантите са много, рецептите стотици. Днес искам да ви представя един от тях. Начинът на приготвяне е много лесен, а вкусът великолепен! Точно този вид торта французите правят с изпечени на дълги пръчици целувчено, кроасаново или маслено тесто. Събрани заедно пръчиците наподобяват сноп сухи клонки. Аз избрах един руски вариант (торта Полено), който ми е любим. Ще се радвам да се хареса и на вас. Желая на всички светли, уютни и весели празници!






Продукти:

300 г бутер тесто
400 г меко масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко
ванилия
какао за поръсване
шоколадови или бадемови люспи за украса






Приготвяне:

* Загрейте фурната на 180* и покрийте тава с хартия за печене. Нарежете бутер тестото на ленти с желана от вас големина. Примерно 20X1,5см. Подредете ги в тавата и изпечете до златисто за около 20-25 минути.

* Разбийте добре маслото с миксер докато стане на пухкав побелял крем. Прибавете кондензираното мляко и ванилията. Разбийте отново за кратко, колкото да се смесят съставките.

* Върху работния плот поставете няколко ката найлоново фолио. Върху него намажете малко от крема и сложете няколко изпечени пръчици бутер тесто. Покрийте с крем и поръсете с какао. В същата последователност бутер тесто-крем-какао наредете тортата докато свършат продуктите. За край оставете малко крем за измазване на сладкиша. Сами изберете формата на тортата. Може да я направите като мен триъгълна, като редите пръчиците бутер тесто пирамидално. Може да я направите кръгла или дори съвдем квадратна.





* След като измажете тортата с крем я увийте във фолиото и загладете с ръце. Приберете в хладилника за 12 часа. Развийте я от фолиото и поставете в чиния. Покрийте с шоколад или бадеми. Поръсете с какао и сервирайте. Да ви е сладко!

*** Тортата е най-вкусна на стайна температура. Нарежете я докато е още студена. Така парчетата ще са равни и правилни, но ги оставете да отдъхнат за 15-20 минути преди да ги сервирате. Класическото подсладено кондензирано мляко може да замените с карамелизирано. Кремът може да овкусите с портокалова кора, кафе или канела. Препоръчвам точно този крем, тъй като не е влажен и дори след няколко дена бутер тестото остава хрупкаво и придава усещане за въздушност. Тортата става голяма и е достатъчна за поне 12 порции.

 


четвъртък, 27 декември 2018 г.

Маслени фунийки със солен пълнеж





   Любимите на всички фунийки лесно могат да се превърнат в симпатични елхички. Поднесени като предястие или като парти-хапки, елхичките допълнително ще придадат празничност на трапезата ви. Вариантите за тестото са много, но аз предпочитам маслени, и то само с жълтъци. Текстурата е изключително нежна и крехка, а вкусът великолепен! Пълнежите са също многобройни. Просто погледнете какво имате в хладилника и направете смес, която на вас да ви хареса.

Все пак ще ви кажа с какво са пълнени моите фунийки, точна рецепта не е нужна. Няколко лъжици крем-сирене, малко чесън, лимонова кора, сол и черен пипер, магданоз и ситно накълцани рулца от раци. Крем-сиренето може да замените с рикота или маскарпоне, както и да добавите 1-2 с.л. майонеза.

Ето и рецептата за тестото:

125 г меко масло
2 жълтъка
6 с.л. течна сметана
1 равна ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. синто нарязан розмарин
250 г брашно
1 разбито яйце
сусам за овалване

Приготвяне:

* С телена бъркалка разбъркайте до гладкост маслото и жълтъците. Налейте сметаната, сложете розмарина, солта и черния пипер. Сипете 2-3 с.л. от брашното и разбъркайте на крем. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още 1-2 с.л. брашно, тъй като големината на жълтъците, както и на супените лъжици е различна. Не месете дълго време, просто съберете всичко на топка. При продължителна обработка от топлината на ръцете има опасност да се отдели водата от маслото и тестото да се пресече. Тогава става ронливо и жилаво.

* Увийте тестото в лист найлоново фолио и го сложете в хладилника за 30 минути. Разточете го на кора с дебелина около 3 мм. Нарежете тънки ленти и ги увийте около метални фунийки за печене. Ако нямате готови форми лесно може да си направите сами. Завийте няколко ката алуминиево фолио като фунийка и ще получите чудеса форма!

* Големината на фунийките преценете сами, както ви харесва. Може да направите големи или малки, а най-симпатично е да са с различни големини. Като ги подредите на масата ще се получи истинска елхова гора с различни по големина дървета.

* Загрейте фурната на 180* с вентилатор. Намажете фунийките с яйце и ги оваляйте в сусам. Подредете ги изправени в тава и ги изпечете за около 20 минути.



* След като изстинат ги напълнете с избран от вас пълнеж и наредете върху кръгчета краставица. Да ви е сладко!

*** Масленото тесто е изключително подходящо да се приготви предварително. Съхранявайте го в хладилник до една седмица, а във фризер до няколко месеца. Самите фунийки също може да направите ден-два по-рано. Приберете ги в кутия и ги оставете в шкафа, а не в хладилника. Може да направите елхички и от сладко тесто. Напълнете с крем по желание и подредете върху кръгчета банан, ягоди или други плодове. Независимо какви фунийки ще предпочетете, напълнете ги час-два преди сервиране за да не се овлажни тестото.


петък, 21 декември 2018 г.

Нюрнбергски лебкухен (Nürnberger Lebkuchen)





Традиционен десерт в цяла Германия по време на Коледните празници е лебкухен (Lebkuchen) . Вариантите са най-различни, формите и украсите също, но на мен най-много ми харесва нюрнбергския. Историята му датира още от далечната 1470 година. По това време Нюрнберг е бил важен търговски кръстопът и градът изживява истински икономически бум. Ароматните подправки от далечни и екзотични земи, донесени от пътуващите търговци бързо стават любими и заемат почетно място в кулинарната история на града. Първите сведения за лебкухен гласят, че е приготвян от монаси. Съставът от ядки, сушени плодове и мед, както и голямата трайност на сладкишите ги правят спасителна лодка по време на бедни и гладни години. По-късно се създава гилдия на лебкухена. Обикновено тези вкусни сладки се пекат върху кръгли тънки оризови подложки, които се наричат облатен  (Oblaten). А историята на Oblatenlebkuchen започва в Нюрнберг под името Elisenlebkuchen и са наречени на името на дъщерята на производителя-Елиза. Днес може да откриете сладкишите и под това име. Нюрнбергският лебкухен става толкова известен, че намира своя път дори в илюстровани книги и картини. Днес тези сладки са защитени от търговската немска асоциация и трябва да съдържат най-малко 25% ядки, не-повече от 10% брашно и никаква мазнина. В повечето рецепти брашно няма. Освен ароматните подправки задължително се слага малко мед, различни цитрусови кори и по желание ром. Лебкухените са великолепни меки бисквити с невероятен аромат и вкус. Трайността им е много голяма и колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Ще се радвам да ги опитате и вие!

Продукти за около 50 сладки:

2 яйца
90 г кафява захар
1 с.л. мед
ванилия
125 г смлени запечени бадеми
125 г смлени лешници
200 г микс кандирани цитрусови корички
1/4 ч.л. бакпулвер
2 зърна карамфил
1/4 ч.л. кардамон
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. индийско орехче
2-3 щипки сол
200 г стопен натурален шоколад

Приготвяне:

* Всички подправки са сухи и фино смлени. Кандираните корички може да купите готови или да приготвите сами, като захаросате портокалови и лимонови кори. Не е задължително ползването на оризовите подложки, печете сладките върху хартия за печене. Аз обичам бадемите да са малко по-едро смлени, за да се усещат при хапване, а лешниците по-фино, за да сгъстят сместа. Лебкухенът се прави или с шоколадова глазура, или със захарна, която обикновено се приготвя от пудра захар и малко лимонов сок.

* И така, в купа разбийте на пяна яйцата, кафявата захар, меда и ванилията. Отделно смесете и разбъркайте заедно ядките, захаросаните корички, бакпулвера и подправките. Прибавете ги към яйцата и разбъркайте. Оставете сместа да престои 5 минути.

* Загрейте фурната на 150* и покрийте тава с хартия за печене. С малка сладоледена лъжица или с две супени лъжици гребнете малко от тестото и върху хартията оформете кръгли бисквити с желана от вас големина. Изпечете сладките за 20 минути. След като изстинат ги топнете в шоколада и ги оставете на стайна температура, докато глазурата засъхне. Съхранявайте лебкухените в кутия. Да ви е сладко!




вторник, 18 декември 2018 г.

Ябълково руло





Обичам в едно руло да има много крем. Обикновено рулата се завиват на охлюв и наистина не остава много място за пълнеж. Затова реших само да събера краищата на блата, колкото да обгърнат крема. А той е така вкусен-с пюре от печени ябълки и ухание на лимон. Ето как да го направите.

Продукти за блата:

4 яйца
80 г захар
ванилия
60 мл прясно мляко
40 мл олио
1 с.л. какао
1 ч.л. канела
какао за поръсване
75 г брашно

Продукти за крема:

2 печени ябълки
фино настъргана кора от 1/2 лимон
60 г захар
ванилия
400 г заквасена сметана
1 пакетче желатин 

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 180*. Разтворете в малко топла вода (около 20 мл) какаото и канелата. Разделете жълтъците от белтъците на яйцата.

* Белтъците разбийте на сняг заедно с 60 г от захарта. Разбъркайте жълтъците на крем с останалата захар и ванилията. Налейте млякото и олиото. Прибавете брашното и разбъркайте до гладкост. Миксер не е нужен, само бъркалка. Накрая на малки части сипете разбитите белтъци. Бъркайте леко и внимателно за да може в тестото да остане възможно повече въздух. Отделете 1/3 от него и също много внимателно го разбъркайте с какаото и канелата.

* Покрийте дъното и стените на малка правоъгълна тава (около 22/25см) с хартия за печене. Поръсете я с какао. Изсипете бялото тесто в сладкарски пош и го нанесете равномерно върху какаото. Така след изпичане по светлата част ще се получи красива тъмна шарка. Направете същото и с какаовото тесто, като го шприцовате внимателно върху бялото.  Изпечете блата за около 20 мин. По време на печене не отваряйте фурната, дори и блатът да се надуе и спука в средата. В тестото няма набухвател и лесно може да спадне от промяна в температурата.

* Изпеченият блат охладете върху решетка. Отделете хартията и го сложете върху чиста хартия за печене с бялата част нагоре. Завийте на руло и оставете да приеме форма за около час.

* За крема ползвайте само вътрешността на ябълките. Пасирайте ги или претрийте през фина цедка за да получите гладко пюре. Подправете с лимонова кора и ванилия. Разбъркайте със захарта и сметаната. Накрая сипете желатина, разтворен в малко вода на водна баня. Миксер отново не е нужен.

* Щом кремът започне да се желира развийте внимателно навития на руло блат. Не го разгръщайте напълно, а дръжте краищата му повдигнати. Напълнете го с крем. Около крема съберете страниците, като се стараете да придадете кръгла форма. Завийте го отново в хартията и приберете в хладилника за 2-3 часа.

* Ако ви е останал крем може да намаже рулото отгоре. Поръсете с какао и сервирайте. Да ви е сладко!