понеделник, 13 май 2019 г.

Свинско контрафиле с хлебно-лучен пълнеж




Сушеният лук е идеален за всякакви пълнежи. Той е сладък, с много активен аромат и без никаква острота, за разлика от пресните видове лук. Хлебно-лученият пълнеж е подходящ за пиле, пуешко или телешко месо. Най-вкусен става със сушен пържен лук. Все пак, ако не разполагате със сушен лук задушете на бавен огън 1 глава ситно нарязан кромид-лук. Задушавайте само в масло действително на слаб огън дълго време. Лукът трябва да се карамелизира, да стане сладък на вкус, но в никакъв случай да не прегаря. След това може да го ползвате за пълнеж или ароматно масло.

Продукти за 2 порции:

400 г свинско контрафиле
сол и черен пипер на вкус
2 филии сух бял хляб
2 с.л. сушен лук
1 стрък зелен лук
1/2 ч.л. сух чесън
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. смлян сух кориандър
2 жълтъка
30 г масло
1 с.л. олио




Приготвяне:

* Оформете месото на два дебели котлета. С остър нож направете дълбок джоб, като разрежете всяко парче отстрани, без да го прерязвате до края. Посолете и поръсете с черен пипер.

* За плънката натрошете на едри трохи само средата на хляба. Добавете сушения лук, ситно нарязаната зелена част от пресния лук, чесъна, зехтина и кориандъра. Посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте всичко с жълтъците.

* Напълнете котлетите и затворете разрязаната част с клечки за зъби. Загрейте маслото и олиото. Изпържете месото на среден огън за по 2 минути от всяка страна до зачервяване. Намалете котлона до слабо и похлупете съда. Задушете още 2-3 минути и сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!







събота, 4 май 2019 г.

Солени охлювчета






Соленките са много крехки и вуксни. Ако желаете може да сложите ким в тестото или да ги поръсите отгоре.

Продукти за около 50 - 60 броя:

125 г меко масло
1 яйце
100 г настъргано сирене
230-250 г брашно
сол на вкус

пълнеж:

1 белтък
100 г настъргано сирене
1-2 с.л. прясно мляко

Приготвяне:

* За тестото заедно разбъркайте на гладък крем маслото, яйцето и сиренето. С брашното омесете меко и еластично тесто. Ако сиренето е много солено не слагайте сол в тестото.

* За пълнежа смесете всички продукти, докато получите гладка смес. Ако сместа е много гъста добавете още малко мляко. Консистенцията трябва да е подходяща да се маже леко.

* Разделете тестото на 4 части. Всяка по отделно разточете на много тънка кора, като за юфка. Намажете с тънък слой плънка и завийте на руло. Увийте рулата стегнато в найлоново фолио и ги оставете за 20 минути във фризер. След като тестото добре се е стегнало го нарежете на кръгчета. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете до златисто в загрята на 180* фурна за около 20-25 минути. Да ви е сладко!



неделя, 21 април 2019 г.

Морковена торта без брашно




Продукти за торта 20 см:

блат:

200 г едро настъргани моркови
50 г кокосови стърготини
30 мл прясно мляко или кокосово мляко
сок от 1 портокал
3 яйца
100 г захар
180 г фино смлени бадеми
20 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 пакетче шоколадов пудинг
50 г стопено масло
ванилия
1-2 ч.л. настъргана кора от портокал и лимон
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон на прах

крем:

200 г натрошен бял шоколад
200 г гореща течна пълномаслена сметана
300 г натурално крем-сирене
ванилия






Приготвяне:

* Започнете с приготвянето на крема. Залейте шоколада със сметаната и оставете 1-2 минути без да бъркате. След това разбийте добре с пасатор, а не с миксер. Покрийте сместа с найлоново фолио и оставете в хладилник поне 6-8 часа. Може да направите това от предния ден.
Разбийте за кратко крем-сиренето с миксер. Добавете шоколадовата смес и разбийте до получаване на плътен крем, подходящ за шприцоване. Ако желаете може да го оцветите със сладкарска боя.

* За блата на тортата първо подгответе морковите. Смесете ги заедно с кокосовите стърготини и залейте с портокаловия сок и млякото. Оставете ги да престоят 30-40 минути за да омекнат.

* Разбийте яйцата зъз захарта докато получите гъст крем. Яйчената смес трябва да е плътна, с бял цвят и да утрои обема си. Отделно смесете и разбъркайте бадемите, какаото, пудинга, бакпулвера и подправките. Прибавете ги към разбитите яйца и внимателно разбъркайте с лопатка. Накрая сипете морковите и стопеното масло. Отново внимателно разбъркайте. Изпечете тестото на три отделни части в загрята на 170* фурна за около 25-30 минути.

* Сглобете тортата, като редувате блат-крем. Измажете я цялата отстрани и отгоре с крем и украсете по желание. Да ви е сладко!

*** Няколко думи за блата. Тъй като в тестото няма брашно, консистенцията на изпечения блат е изключително крехка и нежна. Това го прави неподходящ за изпичане наведнъж и след това разрязване на три части. Затова препоръчвам да изпечете по отделно три тънки блата с диаметър 20 см. Ако искате по-голяма торта изпечете тестото на два пъти в по-голяма форма.
Не сиропирайте блатовете. Морковите дават достатъчно влага, както и отсъствието на брашно. Тортата е много фина и вкусна. Ще се радвам да опитате!




петък, 19 април 2019 г.

Руло с мак




Маковото руло е популярно из цяла Европа. В Русия и Украйна му казват "Маковый рулет.", в Полша "Makowiec zawijany ", в Германия и Австрия "Маков щрицел или щрудел". Както и да го наречем, за това руло винаги има специално отредено място на Коледната или Великденската трапеза. Празничното печиво е обреден хляб, чието тесто е подобно на нашето козуначено. Леко, въздушно и сладко. Не става на конци, тъй като мазнината не се прибавя по време на месене, но действително е много вкусно. Разбира се, цялата тайна се крие в богатата макова плънка, ухаеща на ром, ванилия и цитрусови кори. С този пълнеж може да се приготви и класически козунак или кифлички. Маковият пълнеж може да приготвите сами, както и да купите готов смлян мак.

Другото, което мога да кажа е, че и маковата плънка, и тестото са идеални за замразяване. Това доста улеснява работещите домакини, които не разполагат с много свободно време. Заслужава си да направите повече тесто и пълнеж и да ги замразите. Така винаги ще имате възможност набързо да завъртите вкусни кифлички или нещо друго.
Бих искала да споделя с вас моят вариант на руло с мак. Казвам го, тъй като рецептите са стотици. Докато човек открие точната, която му допада ще трябва да направи доста рула. За мен това е съвършеното тесто за подобен вид печива. Много е качествено и горещо го препоръчвам. А пълнежът винаги е по избор, знаете. Надявам се да го опитате, да останете доволни и да разнообразите Великденската си трапеза.

Продукти за 1 голямо или 2 по-малки рула:

тесто:

200 мл затоплено прясно мляко
30 г свежа мая
1 яйце
50 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
100 мл течна сметана
1/2 ч.л. сол
50 г стопено масло
около 500 г брашно

пълнеж:

250 г мак
150 мл прясно мляко
1 белтък
1 с.л. мед
80 г захар
2 с.л. захаросани цитрусови кори
50 г стафиди
2-3 с.л. ром
50 г накълцани орехи

друго:

разбито яйце за намазване
ядки по избор за поръсване

Приготвяне:

* Разтворете маята в млякото и добавете 100 г от брашното. Разбъркайте на гладка каша и оставете на топло за 20 минути.

* В купа разбийте с миксер яйцето, захарта и ванилията. Налейте сметаната и добавете солта, лимоновата кора и шупналия квас. Разбъркайте и започнете да прибавяте брашното на части. След като сместа стане гъста като кексово тесто, сипете маслото. Разбийте добре и прибавете още малко брашно. Махнете миксера и с ръце доизмесете тестото с останалото брашно. Сложете го в купа, покрийте с найлоново фолио и оставете да се надигне, докато удвои обема си.

* За пълнежа сложете мака и млякото в тенджерка. Варете на слаб огън без капак, като разбърквате периодично. След като макът поеме млякото го оставете да се охлади, прибавете белтъка и разбийте с пасатор, докато зърната се разпукат. Добавете останалите продукти за пълнежа и разбъркайте.

* (Ако искате да направите две рула разделете тестото и плънката на половина). Разточете на правоъгълник тестото най-добре върху незалепваща повърхност . Аз ползват тефлоновото килимче на Fino. В случая то е изключително подходящо, тъй като тестото не залепва по него и не се изисква ползване на допълнително брашно. Разнесете маковата плънка на тънък слой, като оставите по 1 с.л. от краищата свободни и завийте на стегнато руло. Оставете го да втаса още 20 минути, след което намажете с разбито яйце и поръсете с ядки. Пренесете рулото заедно с тефлоновото килимче в тава. Загрейте фурната на 180* и изпечете за около 40 минути. По време на печене може да покриете рулото с алуминиево фолио за да не прегаря. Да ви е сладко!


събота, 13 април 2019 г.

Великденски бисквити без яйца






Великденските бисквити за подаръци са вече готови и тази година са с покритие от марципан и фондан. Ако ви харесват, тук може да прочетете повече за украсата.
Тестото за сладките, което искам да ви предложа е медено, но без яйца. Това прави консистенцията на изпечените курабийки крехка и хрупкава. В никакъв случай не ги препичайте, за да не станат твърди. Освен това, тестото се приготвя невероятно лесно. Не се меси, а се бърка само с лъжица. Бисквитите са много трайни, спокойно може да ги направите месец преди празниците и да ги съхранявате затворени в кутия. Ароматите, с които ще подправите тестото са изцяло ваш избор. Може да сложите ванилия, ром, есенция горчив бадем,канела, кардамон, карамфил, плодови есенции....всичко, което обичате. Разточвайте тестото на части върху незалепваща повърхност. Силиконово или тефлоново килимче, както и хартия за печене вършат чудесна работа. Така няма да се налага да ръсите допълнително брашно при разточването, което би направило сладките по-твърди от нужното. Не мога да посоча точен брой на бисквитите, тъй като всеки има различни по големина форми. Ето и самата рецепта:





Продукти:

300 г брашно
1 ч.л. микс сухи подправки по избор
1/2 ч.л. сода бикарбонат
2-3 щипки сол
110 г мед
110 г захар
110 г масло
40 мл прясно мляко





Приготвяне:

* Смесете брашното със сухите подправки, содата и солта. В тенджерка кипнете на бавен огън меда, захарта и маслото. Разбъркайте няколко пъти, докато захарта се стопи. Махнете от огъня и охладете до стайна температура.

* Излейте медената смес при брашното и разбъркайте с лъжица. Накрая сипете млякото и отново разбъркайте добре до хомогенна лепкава маса. Не слагайте повече брашно и не месете.

* Сложете тестото в найлонов плик и оставете в хладилника за 1 ден. Разточете тестото с дебелина 3-4 мм и изрежете фигурки с формички за сладки. Изпечете ги за 12-15 минути в загрята на 170* фурна. Украсете по желание. Да ви е сладко!





вторник, 9 април 2019 г.

Мохито торта




Продукти за торта 22 см:

блат:

130 г пудра захар
3 яйца
60 г меко масло
130 г брашно
ванилия

крем:

1 консерва кондензирано карамелизирано мляко
400 мл студена течна пълномаслена сметана
1 пакетче желатин (9-10г)

сироп:

1 връзка прясна мента-листа
50 г кафява захар
40 мл вода
настъргана кора и сок от 2 лайма
80 мл бял ром





Приготвяне:

* За блата разбийте много добре захарта и яйцата. След като получите гъст побелял крем добавете мекото масло и отново разбийте. Накрай сипете брашното и ванилията. Разбъркайте с лопатка до хомогенност. Изпечете тестото на три части в малка кръгла форма.

* За крема разбийте сметаната до полутвърдо. Не трябва да е на  сняг, а само пухкава. Желатинът стопете на водна баня в 40-50 мл вода. В голяма купа разбийте за кратко с миксер карамеленото мляко. Добавете сметаната, налейте желатина и разбийте отново. Накрая разбъркайте с лопатка.

* За сиропа кипнете за кратко всички съставки. Оставете го да изстине и прецедете.

* Сглобете тортата, като на дъното на равна чиния поставите единия блат. Стегнете го с подвижен тортен ринг. Сиропирайте и нанесете част от крема. Поставете втория блат, сиропирайте и намажете с крем. Направете същото и с третия блат. Завършете тортата с крем и загладете. Ако искате отстрани на тортата също да има крем, оставете 1 см разстояние между нея и пристягащия ринг. За да се нанесе кремът равномерно навсякъде трябва да е леко течен. Ако се стегне не се тревожете. Сложете го за няколко секунди в микровълнова фурна или на водна баня и разбъркайте до еднородност. Пристигнете добре ринга около тортата и я приберете в хладилника за няколко часа, докато се стегне напълно.

* Украсете по желание и поднесете. Наздраве и да ви е сладко!