неделя, 21 юли 2019 г.

Балсамов ягодов/малинов оцет




Често правя различни видове плодов оцет, но никога не съм постигала такъв съвършен резултат! Рецептата ми я каза моя съседка, за което благодаря действително от сърце! Анете, жива и здрава да си! Този оцет покори вкусовите възприятия на всеки, който го опита. Толкова ароматен и вкусен, че ти идва да си го пиеш направо от шишето. Оцетът може да е от ягоди, както и от малини. Пропорциите и начинът на приготвяне си остават същите. Ето рецептата, препоръчвам да го приготвите и вие. Чудесна добавка към листни салати с плодове, а ако след това направите от него балсамов крем не се колебайте да го сервирате към сирене или прошуто, сладолед и различни свежи салати.

Продукти:

300 г ягоди или малини
100 г захар
500 мл бял балсамов оцет

Приготвяне:

* Пасирайте плодовете и ги кипнете заедно със захарта и оцета. Махнете от котлона и след като изстине изсипете в бутилка. Оставете оцета да отлежи 2-3 седмици, след което го прецедете. Използвайте кърпа или тензух на няколко ката, за да може течността да се прецеди максимално фино. Оцетът е готов!

* Нека пак повторя, че се получи изключително вкусен оцет и реших да се опитам да направя от него балсамов крем, като този, който купуваме готов от магазина. За целта прочетох съдържанието на етикета на балсамов крем, който имам у дома. Сгъстителят, който се ползва е 3% нишесте. И така, кипнах наново оцета и го редуцирах до 1/2, след което го уплътних с 1 ч.л. нишесте, разтворено в малко студена вода. И това е всичко. Още същата вечер половината от балсамовия ягодов крем изчезна с праскови, пъпеш и прошуто. Ще се радвам да опитате и вие, знам, че ще му се насладите максимално!




*** Ще си позволя към тази рецепта  да ви предложа идеята на моя читателка и последователка в кулинарната ми страница във Фейсбук. В коментар към рецептата ми за ягодовия оцет тя каза, че прави домашен ябълков оцет с латинки. Това толкова ми хареса, че веднага си представих великолепния цвят, който би се получил, както и интересния аромат. По съвет на Мариана Иринчева, напълних едно шише с латинки и ги залях с домашен ябълков оцет. Сега оцетът отлежава, но след няколко седмици ще споделя с вас резултата, какво всъщност се е получила. Марианка, здрава ми бъди и благодаря от сърце!

сряда, 17 юли 2019 г.

Лавандулови кексчета с крем-сирене и боровинки




Лавандулово и боровинково време е. Дъх на лято, свежи цветове и много вкус. Кексчетата, които ви предлагам са много ароматни и вкусни, тъй като съчетават в себе си крехко маслено тесто, аромат на лавандула и свежест от боровинките. Леката соленост на крем-сиренето отлично обединява и балансира всички вкусове. Точно по тази причина не го подслаждам, но ако обичате по-сладко добавете малко мед или пудра захар. И още нещо, за разлика от повечето кексчета тестото се сипва във формите до горе, дори с връх. Стават невероятно сочни, непременно ги опитайте!

Продукти за 6 кексчета:

60 г меко масло
60 г захар
1 разбито яйце
ванилия
1 с.л. пресни лавандулови цветове или 1 ч.л. сушени
50 мл течна пълномаслена сметана
110 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
150 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
100 г пресни или замразени боровинки

Приготвяне:

* Разбъркайте на гладък крем маслото и захарта. Добавете яйцето, ванилията и лавандулата. Налейте сметаната и отново разбъркайте. Миксер не е нужен. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера.

* В хартиени капсули за мъфини сипете по 1 пълна супена лъжица от сместа. Отгоре сложете 1/2 с.л. крем-сирене и няколко боровинки. Покрийте с тесто и отново сложете крем-сирене и боровинки. Напълнете формите до горе с връх.

* Изпечете кексчетата за около 30 минути в загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!





понеделник, 15 юли 2019 г.

Хонконгски кокосови тарталети





Наричат тези сладки "Хонконгски кокосов тарт". Изключително популярни и обичани навсякъде по света, тези ароматни тарталети са най-вкусни леко топли, докато златния кокосов пълнеж е още хрупкав.

Продукти за около 20-24 тарталети:

тесто:

65 г меко масло
30 г пудра захар
1 леко разбито яйце
ванилия
130 г брашно

пълнеж:

1 яйце
70 г пудра захар
30 г стопено масло
80 г кокосови стърготини
20 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
ванилия

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте добре маслото с пудрата захар. Добавете яйцето и ванилията. С брашното омесете тесто. Може да направите това с миксер. Тестото е лепкаво, но не добавяйте повече брашно. Охладете го за 1 час и ще престане да лепне.

* За пълнежа разбийте яйцето и пудрата захар. Налейте маслото и добавете останалите продукти. Разбъркайте.

* Направете маслена основа във форми за тарталети, като облепите с тънък пласт тесто дъното и стените на всяка форма. Бройката на сладкишите зависи от големината на формичките, с които разполагате. Напълнете ги с кокосовия пълнеж и изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 25-30 минути. Да ви е сладко!


сряда, 10 юли 2019 г.

Пиле табакá/тапакá




Това невероятно вкусно пиле е традиционно блюдо за грузинската, руската и арменската кухня. Не знам какви са корените на гозбата, но самата дума идва от арабски „tabbaq“, което означава плосък. А името на самото ястие идва от съда, в който се приготвя. Това е специален тиган с капак, който се нарича "тапак". Правилно е и името на ястието да се казва "Пиле тапакá", но е по-разпространено като табакá. Тиганът представлява тежък съд със специален капак, който служи като преса. Това позволява месото буквално да се сплеска, да се изтъни максимално и след като се изпържи в масло и чесън да получи най-вкусната хрупкава коричка, възможна за ястие с пиле. Ето снимка, как изглежда тиганът.




Всеки лесно може да приготви Пила табакá у дома, независимо, че малко хора имат този специален съд. В кратко видео ви представям начин на приготвяне, като затиснете месото с голяма тенджера с вода.

А иначе в рецептата няма нищо сложно. Нужно ви е едно малко пиле, което да разполовите през гърдите. Добре го изтънете с домакинско чукче, като се стараете да стане възможно най-плоско. След това подправете по ваш избор. Черен и червен пипер, кориандър и чесън са изключително подходящи за ястието. Разбира се, добре е чесънът да се сложи в края на готвенето, за да не изгори и вгорчи месото.
Сложете пилето в толям тиган, в който сте стопили поне 50 г масло. Не гответе в никаква друга мазнина, защото накрая няма да получите този фантастичен резултат. В Русия често добавят към маслото каймак или гъста сметана.
Затиснете месото с голяма тенджера, пълна с вода и пържете на бавен огън. Няколко пъти обърнете пилето, за да се изпържи добре отвсякъде. Пържете около 30-35 минути, докато получите хрускава коричка и златист цвят. Ами това е. Лесно и изключително вкусно. Да ви е сладко и на вас!







вторник, 9 юли 2019 г.

Фин крем с манго и рикота





Пюрето, което служи за глазура не е напълно желирано. Умишлено съм го оставила така, тъй като не исках да се получи твърдо желе, а само стегната оранжева обвивка около сферата. Ако желаете може да го желирате, като увеличите количеството желатин. За тази рецепта препоръчвам да не заменяте рикотата с извара.

Продукти за 8 крема:

1 добре узряло манго
1-2 с.л. кристална захар
сок от 1/2 лимон
200 г рикота
100 г пудра захар
ванилия
200 мл течна пълномаслена сметана
7 г желатин за муса 
3 г желатин за глазурата 





Приготвяне:

* Обелете мангото, нарежете го на парченца и го пасирайте до гладкост заедно с кристалната захар и лимоновия сок.

* В купа разбийте рикотата заедно с пудрата захар и ванилията. Към нея добавете половината от манговото пюре. Разбъркайте.

* В друга купа разбийте на сняг сметаната без никаква захар. С внимателно бъркане я прибавете към основния крем.

* Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го в микровълнова фурна или на слаб котлон за да се разтвори. Прибавете 1/3 от него към манговото пюре. Останалият желатин сипете в крема. Разбъркайте.

* Начинът на оформяне на крема е въпрос на лично предпочитание. Ако желаете да направите топки ви е нужна подходяща силиконова форма с полусфери. Напълнете ги с крем и сложете във фризера да замръзнат. След това ги извадете от формите и слепете половинките, за да образувате сфери. Замръзнали ги потопете във все още течното желе от мангово пюре. От разликата в температурата желето веднага полепва по крема и се стяга.

* Може да оформите крема в чаши или купички. Гарнирайте по ваше желание и сервирайте. Да ви е сладко!



четвъртък, 27 юни 2019 г.

Добре дошли




Скъпи мои приятели, бих искала да ви представя моя нов сайт "Вкусно с Йоли":
 
www.yoli-bg.com

За съжаление се наложи да прекратя стария, тъй като възникнаха множество проблеми. Няма да ви занимавам с тях, но най-лошото беше, че читателите ми често имаха затруднения с отварянето на рецептите. А това е най-важно за мен. Съставих нов сайт, в който вече са прехвърлени всички рецепти. Надявам се, че ще ме последвате и тук, ще продължите да готвите по моите идеи и да се забавлявате. Също се надявам новият сайт да ви бъде удобен, лесно да намирате рецептите и да оставяте коментарите и въпросите си. Ще се радвам на вашето мнение, как намирате новото ми местенце. Ще приема препоръките ви, за да може във времето сайтът да се усъвършенства. Искам да се извиня на всички за причинените неудобства, но понякога се налага да промениш нещата. Имам още работа, нужно е и тук да сменя линковете към рецептите с новите им адреси, но това ще стане постепенно. Добре сте ми дошли, скъпи приятели. "Вкусно с Йоли" ще продължава да ви предлага вкусни гозби и изкусителни десерти.