събота, 25 април 2020 г.

Капучино крем-супа от леща





Изключително нежна, фина и вкусна. Това я прави идеална за предястие, а поднесена в чаши е чудесна и за парти.

Продукти за 4-6 порции:

1 шалот или 1/2 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 малък морков
50 г глава целина
2 с.л. олио
125 г тъмна леща
400 мл зеленчуков или пилешки бульон
4-6 слайса сурово-пушен бекон
50 г масло
3-4 с.л. балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус
200 мл пълномаслено прясно мляко

Приготвяне:

* Нарежете на ситно лука, чесъна, моркова и целината. Задушете ги в олиото. Добавете лещата, залейте с бульона и варете на тих огън, докато лещата се свари.

* През това време запечете в сух тиган бекона до хрупкавост. Извадете го върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина. След като изстине напълно го натрошете на парченца.

* Към сварената леща прибавете маслото и оцета. Овкусете със сол и черен пипер. Пюрирайте фино. Гъстотата определете сами, винаги може да добавите още малко бульон, ако ви се стори много плътна.  

* Посолете млякото на вкус и го загрейте. Направете го на пяна с пасатор, но най-плътно и пухкаво става, ако ползвате уред за фрапе или приставката на кафемашината за млечна пяна.

* Разпределете супата в чаши. Отгоре сложете 2-3 с.л. млечна пяна и поръсете с бекона. Да ви е сладко!




четвъртък, 16 април 2020 г.

Кокосови целувки





Продукти:

2 белтъка
140 г захар
ванилия
2 щипки сол
настъргана кора от 1 лайм
200 г кокосови стърготини

Приготвяне:

* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължите да разбивате до получаване на плътен крем. Овкусете с ванилия, сол и кора на лайм (може да я замените с лимонова). Прибавете кокоса и разбъркайте с лъжица на гъсто тесто.

* Постелете тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170*. С лъжица сипете купчинки от тестото (броят на сладките зависи от големината им). Ако искате целувките да имат равна повърхност гребвайте от сместа с малка лъжица за сладолед или с мокри ръце оформете топчета. Изпечете ги до златисто за около 15-20 минути (не ги препичайте, за да останат сочни отвътре. Поради тази причина също е по-добре да ги направите по-големи). След като изстинат по желание топнете дъната им в стопен шоколад. Да ви е сладко!

вторник, 14 април 2020 г.

Козунак без месене





Тестото се бърка само с миксер. Може да го направите в кухненски робот, а ако ползвате обикновен миксер, сложете спираловидните бъркалки за тежко тесто. Тестото може да изпечете в кексова, тортена или венец-форма.

Придукти за 1 голям козунак:

4 яйца
100 г захар
50 мл прясно мляко
20 г свежа мая или пакетче суха
1/2 ч.л. сол
5 жълтъка
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
190 г меко масло на кубчета
около 500 г брашно

 



Приготвяне:

* В голяма купа с миксер разбийте добре яйцата със захарта. Разтворете маята в млякото и я налейте при яйцата. Добавете солта и един по един жълтъците, като продължите да разбивате. Подправете с лимонова кора и ванилия. Сипете постепенно половината от брашното(или 1/3),и след като тестото стане на гладка гъста каша започнете да прибавяте бучка по бучка маслото. След като цялото масло добре се усвои от тестото сипете останалото брашно. Бъркайте с миксера още 4-5 минути. Трябва да получите много гъсто, еластично, но лепкаво тесто.

* Покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото за 2-3 часа да втаса. Изсипете го във форма, отвсякъде покрита с хартия за печене и го оставете още 30 минути. Намажете с разбито яйце, по желание поръсете с бадеми и захар и изпечете за 20 минути в загрята на 180* фурна. Намалете фурната на 120* и доизпечете козунака за още 30-40 минути. Проверявайте готовността на тестото с дървена клечка. Козунакът е с малко брашно, с повече влага и изисква по-дълго печене. Но поради това, както и многото яйца в тестото водят до опасност от преизсушаване. Затова, проверявайте с клечка.






*  Ако желаете да обогатите козунака с някакъв пълнеж има два начина. Пригответе пълнеж по избор-орехи, цитрусови корички, стафиди, локум, сладко от зелени смокити и др. Първият начин е да сложите плънката в цялото тесто. Добавете я по време на бъркане, когато прибавяте последното брашно. Вторият е да изсипете тестото върху плота и да го разделите на две части. Тъй като е много лепкаво е необходимо добре да намажете плота и ръцете си с олио. Всяка част разстелете с ръце и поръсете с плънка. Завийте на руло и сплетете двете части. Пренесете ги във формата и довършете козунака по описания по-горе начин. Бих искала пак да напомня, че тестото е много меко и лепкаво. Трудно се обработва, затова препоръчвам първия вариант. Да ви е сладко!





понеделник, 13 април 2020 г.

Великденски яйца, багрени в каркаде






Хибискусът (Китайска роза, Каркаде) е красиво растение с великолепни цветове. Запарката от тях е позната като чай каркаде. Цветът е наситено червен, а вкусът леко тръпчив. Предпочитан като напитка заради високото съдържание на витамин С и липса на кофеин и калории. Яйцата, багрени в каркаде са моето предложение към вас за предстоящия Великден. Интересно е, че независимо от активния червен цвят на чая, яйцата стават сиви. Лично на мен много ми харесват, намирам ги за невероятно стилни. Шарките и цветовете, които се получават ги правят да изглеждат досущ като каменни, мраморни. Ще опиша с няколко думи начина на багрене и ще се радвам, ако решите да пробвате и вие.
 





* Нужни са ви измити бели яйца, чай каркаде и малко оцет. Чаят може да купите като сушени едро стрити цветове или фино стрити в пакетчета. Ако е по-едър сипете съдържанието на пакета в тенджера. Отгоре наредете яйцата (за да не се пукат по време на варене аз увивам всяко яйце в парче кухненска салфетка. Тя служи като изолиращ пласт помежду им.) Налейте вода, колкото яйцата да се покрият. Цветовете каркаде са много, яйцата ще се варят в гъста отвара.

* Сварете яйцата на съвсем слаб огън до желана от вас твърдост на жълтъка. Водата не трябва да ври, а съвсем леко да къкри. Това също предотвратява напукването на яйцата. След като се сварят махнете тенджерата ог огъня, сипете 2-3 с.л. оцет и я оставете настрана за няколко часа. Проверявайте периодично до каква степен са се боядисали яйцата. Колкото по-дълго престояват в отварата, толкова по-наситено сиви ще станат. Изваждайте ги едно по едно, когато решите, че цветовете ви харесват. За светло сиво яйцата са готови за около 30-40 минути и т.н. Листенцата хибискус, между които се варят образуват по черупките различни шарки, наподобяващи мрамор или други камъни.

* Ако чаят е на пакетчета, процедурата е същата. Не е нужно да ги изпразвате от съдържанието. Сложете ги цели в тенджерата и сварете яйцата, както описах по-горе.






* За да има повече колорит между тези каменни яйца може да направите и няколко с лучени люспи. Комбинацията сиво с оранжево е великолепна! Накъсайте горните люспи на няколко глави лук на малки парценца. Намокрете яйцата с вода и ги оваляйте в люспите. Увийте ги стегнато в марля, тензух или дамски фин чорап. Завържете стегнато и поставете в каркадето. След това сварете по вече познатия начин. Оставете яйцата в отварата до светло сиво. Ако са много тъмни оранжевата шарка от лука няма да изпъкне.


* Това е всичко. Надявам се, че ви е харесала идеята. Желая на всички светъл и благословен Великден!





неделя, 12 април 2020 г.

Класическо маслено-бадемово тесто (Pâte Sablée)





Представям ви класическо базово бадемово тесто (Pâte Sablée) , подходящо за бисквити, тарт, пай, тарталети или основи за торти. Приготвя се само с миксер. Колкото по-малко се пипа с ръце, толкова е по-качествено. Подходящо е да се съхранява във фризер.
Броят на бисквитите зависи от големината им. Моите тази година са доста големи, заради мотивите с кокичета. Ако ви е интересно да видите как се правят, заповядайте линк към видеото на Julia Musher. Тази великолепна дама често ме вдъхновява и с удоволствие пробвам някои от идеите и́. Глазурата на бисквитите e айсинг, чиято рецепта може да видите тук.





Продукти:

360 г брашно
140 г пудра захар
50 г бадемово брашно
2-3 щипки сол
180 г студено масло на малки кубчета
1 капсула бадемова есенция
ванилия
1 яйце, разбито с вилица






Приготвяне:

* В купа смесете брашното, захарта, бадемовото брашно, солта и кубчетата масло. С миксер разбийте разбийте всичко, докато получите еднородни фини маслени трохи. Сипете бадемовата есенция, ванилията и яйцето. Отново с миксер разбъркайте добре, докато тестото се събере на топка. Ползвайте бъркалките за тежко тесто. Сложете тестото в найлонов плик и го приберете в хладилника за 30 минути. След това го разточете на части между два листа хартия за печене. Изрежете бисквити и ги изпечете в загрята на 180* фурна за около 13-15 минути. Украсете по желание. Да ви е сладко!





 

събота, 11 април 2020 г.

Крем супа от левурда




Не пропускайте в сезона на дивия чесън (левурда, мечи лук) да опитате тази вкусна крем супа. Нежна текстура, фин аромат и свеж цвят.

Продукти:

1/2 глава лук
2 скилидки чесън
40 г масло
4 нарязани обелени картофа
250 г левурда
вода
250 г заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете ги до стъклено в маслото и добавете картофите. Залейте с 1 литър вода и сварете, докато картофите омекнат.

* Почистете левурдата от дръжките и я прибавете към картофите. Кипнете всичко за 2-3 минути. Не преварявайте левурдата. Тя трябва да запази свежия си зелен цвят и финия аромат на чесън. Махнете супата от огъня и я пасирайте до гладкост. Според предпочитаната от вас гъстота налейте още вода и кипнете отново.

* Застройте супата със сметаната и овкусете със сол и черен пипре. Поднесете я хладка или студена с лимонов сок. Да ви е сладко!