понеделник, 29 юни 2020 г.

Ягодов сладкиш с маскарпоне





Продукти за сладкиш 22-24 см

Тесто:

300 г брашно
75 г фино смлени бадеми или лешници
70 г бяла кристална захар
50 г кафява захар
2-3 щипки сол
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 г студено масло, нарязано на кубчета
при необходимост 1-2 с.л. студена вода

Пълнеж:

500 г маскарпоне
ванилия
100 г захар
2 жълтъка
300 г ягоди

Приготвяне:

* В купа смесете брашното, бадемите, захарта, солта, ванилията и лимоновата кора. Добавете маслото и стрийте всичко на фини трохи. При нужда капнете малко вода и леко намачкайте с пръсти, докато получите едри и влажни трохи. Половината от трохите изсипете в кръгла форма, постлана с хартия за печене. Притиснете ги с ръка, за да прилепнат една в друга и оформете основа.






* Разбийте заедно маскарпонето, ванилията, захарта и жълтъците. Изсипете крема върху маслената основа. Върху него наредете ягодите, нарязани на едро. Поръсете с останалите трохи.




* Изпечете сладкиша за около 40 минути в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го да изстине напълно преди да го отрежете. Поръсете с малко пудра захар, гарнирайте с пресни ягоди и поднесете. Да ви е сладко!


*** Не печете сладкиша по-дълго, независимо, че кремът е още мек. Като изстине  ще се стегне напълно. След като го извадите от фурната сложете формата в друга тава, тъй като по време на охлаждане се оттича част от водата на маскарпонето.



четвъртък, 18 юни 2020 г.

Кокосова торта с ягоди




Тази торта се роди съвсем ненадейно. Бях започнала да правя тесто за кокосови бисквити. Исках да са хрупкави и много ароматни, затова предварително запекох кокосовите стърготини до златисто. Сместа за сладките се получи в голямо количество и си помислих, че сигурно ще ядем кокосови бисквити цял месец. Така ми хрумна да изпека част от тестото на основа за торта. Тъй като не бях сигурна в резултата, направих тънък блат за малка торта 20 см. Останах много доволна от вкуса, консистенцията и вида на тортата. Ще се радвам, ако и на вас ви хареса. Ще напиша пълната рецепта за тестото, а вие преценете дали да го направите на бисквити или малка част от него да ползвате като основа за торта. Може да направите половината и пак ще имате блат и достатъчно бисквити, с които да украсите тортата или просто да ги хапнете с чаша кафе. Тестото е подходящо за замразяване.

Продукти за торта 20 см:

тесто:

200 г запечени до златисто кокосови стърготини
220 г брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
170 г меко масло
100 г бяла кристална захар
50 г кафява захар
ванилия
1 яйце

крем:

400 г заквасена сметана
100 г захар
200 мл кокосово мляко
10 г желатин
ванилия
ягоди

Приготвяне:

* За тестото смесете в купа кокосовите стърготини, брашното, солта и содата. Отделно разбийте на крем маслото с двата вида захар и ванилията. Прибавете яйцето и разбийте отново. Накрая сипете сухата смес и разбъркайте на тесто. Не е нужно да го месите с ръце, може да ползвате миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто. В малка форма, покрита с хартия за печене направете основа от тестото с дебелина около 4-5 мм. Надупчете с вилица и изпечете за около 15-20 минути в загрята на 180* фурна. Останалото тесто изпечете на бисквити, като го оформите на топчета или замразете. Може да направите няколко съвсем мънички топчета, с които да украсите тортата.

* За крема разбийте сметаната със захарта и ванилията. (Ако не харесвате леката киселинност на заквасената сметана може да я замените с течна сметана, разбита на сняг. Горещо препоръчвам сметана от руските магазини. Всички видове са много добрри, великолепен млечен продукт!) Залейте желатина с 2-3 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна за около 30 секунди. Прибавете го към кокосовото мляко и добре разбъркайте. Налейте кокосовото мляко с желатин при сметаната и овкусете с ванилия. Разбийте всичко добре с миксер или бъркалка. Оставете крема на студено, докато започне съвсем леко да стяга, но все още е течен. (Ако кремът се стегне много и не може да се излее във формата не се опитвайте да го оправите с разбиване. Ще остане зърнист. Начинът е съвсем леко да го затоплите на водна баня или в микровълнова фурна. Ще се отпусне и след разбъркване отново ще стане перфектно гладък.)

* Поставете кокосовата основа в равна чиния. Пристегнете я с ринг за торта, като по вътрешната му страна сложите ленти ацетатно фолио. (Тук отново ще напомня, че ако нямате ацетат спокойно може да ползвате меки пластмасови папки за документи, от които да изрежете ленти). Излейте крема върху блата. На няколко места набодете цели ягоди така, че да потънат в крема. Приберете тортата в хладилника до пълно желиране.

* Преди сервиране отстранете ринга и ацетатните ленти. Поръсете с кокос, а отстрани наредете ягоди и малки бисквитки. Нарежете тортата със затоплен подсушен нож. Да ви е сладко!




понеделник, 15 юни 2020 г.

Балсамов крем от бял бъз




Цветовете на белия бъз са незаменима добавка към различни сладкиши, кремове, бонбони и напитки. Напролет си заслужава да си наберем бъз и да приготвим някое любимо сладко лакомство, както и да изсушим цветове за чай. Тази година моят експеримент беше с оцет от бъз. Получи се изключително ароматен, лесен за приготвяне и толкова вкусен, че направо ти идва да пиеш от бутилката. Сгъстих го, за да стане балсамов крем, но може да се остави и напълно бистър и течен. Ето как да го направите:

Продукти:

1 бутилка (750 мл) бял балсамов оцет
100 г захар
200 мл вода
10-15 цвята бял бъз
1 с.л. нишесте

Приготвяне:

* Кипнете на сироп захарта и водата. Добавете цветовете бъз и варете на тих огън без капак 4-5 минути. Налейте оцета и кипнете отново. Изключете котлона, захлупете и оставете всичко да престои един ден.

* Отстранете цветовете и добре ги изстискайте с ръце. Прецедете оцета през фина цедка или марля. Налейте го в тенджера и добавете нишестето. Кипнете за кратко, докато течността се уплътни и оставете да изстине. Съхранявайте в бутилка като всеки друг оцет.

*** Оцетът е с приятен жълт цвят и съвършено бистър. Може да го оставите така и да го използвате като подправка към различни листни салати, които са комбинирани с плодове, ядки и сирене. Ако харесвате балсамовите кремове го сгъстете с нишесте. Оцетът ще помътнее и ще се превърне в нежен крем. Фантастичен е не само към споменатите вече салати, а и към сладоледи, плодови салати, прошуто и др. Не бъркайте балсамовия крем с балсамова редукция. Този оцет не е редуциран, а само сгъстен. 





четвъртък, 11 юни 2020 г.

Тарт с ревен и марципан




Ревенът е древно растение, познато още на старите гърци с лечебните си и вкусови качества. Те търгували с него, а по-късно търговията достига до Римската империя. Хилядолетие след това е известен в Китай, а оттам през 1777 година е пренесен в кралския двор в Англия, където е култивиран.
Въпреки дългата си история ревенът не е много познат у нас. А това е жалко, той като с него се приготвят чудесни сладкиши, напитки и компоти. Тъй като е кисел, винаги се комбинира със захар, но точно в това се крие чарът му. Сладкишите с ревен са много свежи и фини. Да се похваля, че посадих ревен в двора, който тази година даде първа реколта. Ето и една съвсем лесна, но много вкусна рецепта.

Продукти за тарт 20-22 см:

100 г кафява захар
1 жълтък
125 г меко масло
ванилия
140 г брашно
75 г фино смлени орехи, лешници или бадеми
2-3 щипки бакпулвер
100 г бадемов марципан
3 с.л. ягодов конфитюр
250 г ревен
шамфъстък за поръсване

Приготвяне:

* Разбийте захарта с жълтъка. Прибавете маслото и ванилията. Онтово разбъркайте. Смесете заедно брашното, ядките и бакпулвера. Прибавете ги към маслената смес и с миксер разбийте за кратко до хомогенност. Охладете тестото за 30 минути в хладилник.

* Разточете марципана на кръг с големината на формата.

* Нарежете ревена на парчета около 4-5 см. Ако стеблата са много дебели е нужно да ги обелите от най-горните им влакна. Смесете нарязаните парчета с ягодовия конфитюр.

* Покрийте формата с хартия за печене. Направете основа от тестото, като направо го сложите на дъното и изравните с пръсти. Не е нужно да го разточвате предварително. Оформете и борд, за да не изтича сока по време на печене. Ако искате маслената подложка да е съвсем тънка не слагайте цялото тесто. Остатъкът може да изпечете на бисквити или да съхраните във фризер.

* Върху масленото тесто поставете разточения кръг марципан. Отгоре сипете ревена, поръсете с шамфъстък и изпечете за около 30 минути в загрята на 170* фурна. Сервирайте сладкиша добре охладен с топка ванилов сладолед или заквасена сметана. Да ви е сладко!

събота, 6 юни 2020 г.

Сладко от цели ягоди




Когато варим нежни плодове на сладко, често се превръщат в конфитюр. С удоволствие споделям с вас опита си, как да ги запазите напълно цели. Не е трудно, само трябва да спазите няколко важни неща. По този начин може да направите сладко от всякакви плодове, но конкретно за най-нежните този способ е незаменим. Представям ви сладко от ягоди с напълно запазени плодове, напоени в чудесен бистър сироп и разкошен вкус!

Продукти:

1 кг ягоди
600 г захар
100 мл вода
сок от 1/2 лимон или 1 равна ч.л. лимонтузу





Приготвяне:

* В тенджера смесете захарта, водата и лимоновия сок. Кипнете на сироп за около 2 минути, колкото захарта да се стопи. Прибавете ягодите и след като започнат да врат намалете котлона до слабо. Оставете плодовете да къкрят само 3-4 минути. Изключете го и оставете ягодите в сиропа за 6-8 часа. Не захлупвайте тенджерата. Може само да покриете с мрежа, докато плодовете престояват в сиропа.

* Отново загрейте сладкото до кипене и варете 2 минути на слаб огън. Изключете котлона и оставете ягодите за няколко часа. Повторете цялата процедура отново и отново, докато ви хареса гъстотата на сиропа. Това е всичко. Докато сладкото е горещо го насипете до горе в буркани и затворете.

* Това, което трябва да спазите е в никакъв случай да не бъркате сладкото. Забравете за всякакви лъжици. Разклащайте леко тенджерата, колкото плодовете да се облеят със сиропа. Не препенвайте, не е нужно. След всяко изстиване на сиропа пяната изчезва. Сложете лимоновия сок още в началото, а не в края на варенето, както обикновено се прави. Този начин на варене на сладко напоява плодовете бавно и ги озахарява. Буквално ги консервира, запазва целостта им и ги втвърдява. Обикновено кипвам плодовете четири-пет пъти, но може и повече, ако искате сиропът да е по-гъст. Това зависи изцяло от предпочитанията ви. Надявам се да ви е полезен този начин за правене на сладко. И както казва приятелката ми Дани Добрева: " Не пускайте аспиратора, докато варите сладкото. Уханието в цялата къща е неустоимо!" Приятно майсторене!



четвъртък, 4 юни 2020 г.

Шарени сладки с пълнеж от орехи и стафиди





Ако искате да опитате едни различни на вид и вкус сладки, направете тези. Шарени като черга, с вкусен пълнеж от стафиди и печени орехи.

Продукти за тестото:

2 яйца
180 г пудра захар
ванилия
150 г стопено охладено масло
500 г брашно, примесено с 1/2 ч.л. бакпулвер
 кафява и оранжева сладкарска боя

Пълнеж:

150 г печени накълцани орехи или други ядки по избор
250 г стафиди
2-3 с.л. бренди или ром
настъргана кора от 1 портокал, мандарина или лимон

Приготвяне:

* За плънежа залейте стафидите с алкохола и ги оставете да омекнат. След това ги смелете с блендер. Смесете ги с ядките и портокаловата кора.

* За тестото разбийте на пяна яйцата, пудрата захар и ванилията. Налейте маслото и разбъркайте. С брашното омесете тесто. Не месете дълго с ръце, достатъчно е само да го съберете на топка. Може да го направите с миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто.

* Разделете тестото на три равни части. Едната оцветете с кафява боя, другата с оранжева, а третата оставете с натуралния цвят. Ако използвате прахообразна боя я разтворете предварително в няколко капки вода, за да се усвои бързо и равномерно от тестото.

* Разточете трите части тесто по отделно на кори с дебелина около 3-4 мм. Изрежете ги на правоъгълници с приблизително еднакъв размер. Сложете ги едно върху друго, като подредите цветовете както решите. Ще получите трипластово тесто. Нарежете го на ленти около 1 см. Обърнете ги на 90* така, че да се видят пластовете и ги подредете плътно една до друга. След това разточете внимателно, за да получите райета. Надявам се, че снимката показва достатъчно ясно начина на напластяване и разточване.




*  За да оформите бисквитите може да ползвате малка форма за тарталети или купичка. Нарежете тестото със самата форма. Покрийте я с парче найлоново фолио и сложете върху него изрязано тесто. Напълнете с плънката и покрийте с още едно парче тесто.



* Прищипете краищата и извадете сладката от формичката, като я издърпате заедно с фолиото. Подредете сладките в тава. Броят им зависи от големината на формата, която ползвате.




* Загрейте фурната на 180* и ги изпечете за около 15-20 минути. Печете на долното ниво на фурната, за да не прегарят отгоре и цветовете да останат максимално свежи. Да ви е сладко!

*** Бих препоръчала да не разточвате цялото тесто наведнъж, а да го разделите на две части. С по-малки количества се работи винаги по-прецизно и лесно. Благодаря на Олга Тимофеевна за чудесната рецепта!