сряда, 24 септември 2008 г.

Коледни меденки




Продукти



250 г течен мед
130 г кафява захар
1 яйце
2 с.л. ром
100 г меко масло
250 г бяло брашно
250 г ръжено брашно
щипка сол
1 пак.бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
1 ч.л. микс подправки за меденки (индийско орехче, джинджифил на прах, кардамон, канела , карамфил. )
брашно за доизмесване и разточване








Приготвяне

* Медът и захарта леко се загряват в тенджера и се изсипват в купа. Добавят се яйцето, рома и маслото. Сместа се разбива с миксер докато стане на пяна. Двата типа брашно се смесват и се пресяват с бакпулвера, содата и подправките. Добавят се с бъркане към медената смес. Получава се лепкаво тесто, което се слага за няколко часа в хладилника за да се втвърди.

* Не слагайте повече брашно, независимо, че тестото лепне. Просто си намаслете ръцете с малко мазнина и го съберете на топка. Задължително го оставете в хладилника поне за 2 часа.

* На малки части тестото се разстила върху работния плот с точилка върху хартия за печене. Поръсва се с брашно и се разточва на кора, не по-дебела от 1 см. Изрязват се сладки с формички. Нареждат се в тава, покрита с хартия и се пекат в предварително загрята на 170* фурна за около 8 - 10 минути. Като се охладят се украсяват и се съхраняват в кутии.

* Направете от меденото тесто различни фигурки, венчета или къщички. Забавлявайте се, импровизирайте ... Да ви е сладко!







* Меденките могат да се направят и изцяло с бяло брашно и го препоръчвам. Аз не ползвам ръжено, но просто ви представих рецептата в оригиналния и вид както я знам. Оставям избора на вас. С ръжено брашно стават по-твърди, но пък много хора харесват вкуса му.








* Винаги разточвам меденото тесто върху хартия. Използвам брашно само за поръсване, колкото тестото да може да се разточи.Така меденките не поемат допълнително много количество брашно и остават меки. Разбира се, колкото по-дълго престоят, толкова по-вкусни стават.




.

152 коментара:

  1. Здравей, казвам се Даниела, днеска направих тези меденки, още не съм ги украсила. Получиха се 68 бройки, за сега са много твърди. Направих само едно изменение, сложих фъстъчено масло 50/50 с чистото масло. Изглеждат много добре, ако омекнат ще станат супер:), ще ти изпратя снимка катог и украся.
    Имаш много красив и полезен блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бих ви препоръчал да внимавате с фъстъченото масло. Много хора не биха го очаквали в меденки а вече се срещат често деца с алергия към ядки. А вие със сигурност бихте искали да споделите прекрасните неща които сътворявате.

      Изтриване
    2. Абсолютно сте прав, г-н Петков. За съжаление живеем във века на алергиите и трябва много да се внимава каква храна се дава на децата. Лично аз никога не съм ползвала фъстъчено масло в нито една от рецептите си. Не харесвам вкуса му. Но наистина много хора го ползват в сладкарството или си го мажат просто на филия хляб.

      Изтриване
  2. Даниела,много ти благодаря.Меденките със сигурност ще омекнат,ако не ги излапате докато ги чакате,разбира се.Те затова трябва да се направят доста преди Коледа.Прибери ги в кутия или плик и просто ги забрави за поне една седмица.И после ще чакам да кажеш дали са ти харесали.Благодаря ти още веднъж

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!

    В този блог има много апетитни рецепти - Поздравления!

    Вече съм в предколедно настроение и скоро смятам да направя тези меденки. Ще ми дадете ли съвет за украсата - как се прави тази цветна глазура?

    Мерси предварително!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте и от мен.Много се радвам,че ви харесва блогът ми и благодаря за милите думи.

    Има много варианти за украсяване на бисквитките.Ще ви предложа някои от тях,които са лесни и ефектни.Задължително трябва да имате сладкарски бои,с които да оцветявате.Много подходяща е "бялата ледена глазура".Тя се прави като се смесят и добре разбъркат с лъжичка задължително пресята пудра захар и мъничко вода.Внимавайте с водата,слагайте по съвсем малко и постепенно.Ако глазурата стане много течна просто добавете оше малко захар и обратно,като започне да засъхва и капнете малко вода.Ароматизирайте я с коняк,различни есенции и я оцветете.После сипете различните цветове във фунийки,направени от хартия за печене,отрежете връхчетата и сте готови да рисувате.Оставете меденките настрани докато засъхне глазурата.

    Друг вид е "кралската глазура",която е от белтъци и захар.Просто не трябва да са разбити чак толкова на твърз сняг като за целувки.Сместа трябва да е удобна за рисуване.И принципа пак е същия ... във фунийка,оцветена и т.н.

    Бих препоръчала преди да се нанесе цветната глазура бисквитите да се очертаят със стопен шоколад.Той също се сипва във фунийка,на която се отрязва връхчето.Много хубав контур дава шоколада и така бисквитите стават някак си по-релефни.

    Дано съм помогнала.Ако имате въпроси с радост ще ви отговоря.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Йоли!

    Благодаря ти за бързия отговор! Аз съм съвсем начинаещ кулинар, но се изкушавам да изпробвам много от твоите рецепти... ще започна с коледните сладки:)

    Зорница

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти за доверието Зори.Всички сме били начинаещи кулинари,не се плаши.Само желание трябва да имаш,нищо друго.Успех с меденките,вече им е време да се правят.Те задължително трябва да престоят поне 1 седмица за да станат по-меки и ароматни (ако не ги излапате преди това....).Ако имаш въпрос не се колебай да ме питаш,ще ти отговоря с удоволствие. Успех!

    ОтговорИзтриване
  7. Сладките ти са страхотни. Решила съм да се помъча и аз да направя, но би ли ми казала каде се продават сладкарски бои? Незнам в кой град си, аз съм в София

    ОтговорИзтриване
  8. Ванина,благодаря ти.Радвам се,че ти харесват сладките ми.Сладкарски бои можеш да намериш в кв.Редута на ул."Кадемлия"6 и в магазинчето на ул."Три уши"близо до спирката на трамвай 5.Мисля,че беше около съдебната палата. А най-лесно ще ти бъде,ако са ти останали бои от Великден.Аз тях си ползвам.Те са същите хранителни бои,просто заради яйцата ги продават в друга форма за да са удобни за разтваряне.Успих и със сладките,и с намирането на боички.

    ОтговорИзтриване
  9. Меденките станаха страхотни, Йоли. Не знам дали ще се задържат чак до Коледа:)))

    Благодаря за хубавата рецепта!

    Зори

    ОтговорИзтриване
  10. Браво Зори!!!!Въобще не съм се съмнявала в това.И да ги излапате преди Коледа пак ще съм много щастлива.Благодаря ти много за доверието мила.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте.Аз съм Диана.Направих меденките и какво да ви кажа-изядохме ги за два дена.Има страхотни неща.Пробвах също мъфини- и те изчезнаха за един ден.Просто страхотен сайт.Сладкарски бои има на женския пазар, малко след Симеон в едно магазинче.Изобщо там има доста неща, които може да свършат работа.Успех

    ОтговорИзтриване
  12. Никога не съм обичала меденки, но тези са страхотни :) Даже ги украсих, благодаря за ценните съвети. Белтъчената глазура е страхотна и много лесно се работи с нея.
    Поздрави и Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  13. Диана,Нина,благодаря ви момичета. За мен е голямо удоволствие и радост,че сте опитали меденките. Много ме зарадвахте. Весели празници ви желая и бъдете здрави.

    ОтговорИзтриване
  14. Ще се получат ли ако ги направя само с мед?

    ОтговорИзтриване
  15. tenkoimimi , в никакъв случай не ги прави само с мед.Нищо няма да стане.И без това тестото е лепкаво.Единствено можеш да замениш кафявата захар с бяла.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, привет!
    Тази година реших да направя от твоите меденки.
    Виждам, че само с бяло брашно може да се направят. А може ли вместо кафява да се сложи и бяла захар?
    Благодаря за отговора предварително!

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, видях, че си отговаряла на подобен въпрос.(((
    Със сигурност, коледните ти меденки ще са част от тазгодишната ни коледна трапеза.(((
    Поздрави и пожелания за весел уикенд!(((

    ОтговорИзтриване
  18. Криси,разбира се,че могат. Даже е и препоръчително.Аз ги правя само с бяло брашно,но ...рецептата е такава и аз съм я написала дословно.Да ти кажа,ще взема да я коригирам и да оставя само бялото брашно.

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли сега ги чакам да се изпекатт НЯМАМ ТЪРПЕНИЕЕЕ :))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Йоли, казвам се Златка. Пробвала съм твои рецепти и винаги са много сполучливи. Все оше не мога да ги правя толкова красиви но се старая :-). Сега съм много любопитна относно твоите меденки, които изглеждат страхотно. Аз съм правила меденки, но по друга рецепта, в която мазнината е разстително олио. Тъй като предпочитам маслото във всякакви сладкиши мисля да пробвам този път с масло. Въпроса ми е дали не стават прекалено ронливи, защото всички маслени сладки са много ронливи?

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ти,Злате. Много си мила. Не,не стават ронливи меденките.Наличието на мед просто не им дава тази възможност. И като всички бисквити с повече мед и тези стават твърди.Затова е хубаво да се приготвят доста по-рано.колкото повече стоят,толкова по-вкусни сатават.Благодаря още веднъж и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  22. Много пъти съм опитвала да направя меденки- мечтаех си за страхотните меденки, които правеше баба ми...Никога не ми се получаваха...До миналата Коледа, когато открих този невероятен блог. Станаха разкошни. Тазгодишните отлежават във вид на тесто в хладилника. Благодара ти, Йоли, от все сърце за това, че ме върна в ароматния свят на детството ми!Светли празници!
    Теди

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти,Теди.Толкова се радвам,че ти харесаха меденките.Наистина много приятно ухае в къщи от този букет от подправки.Светли и щастливи празници и за теб,мила Теди!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей, аз съм Екатерина Мирчева и искам да ти Благодаря за страхотната рецепта!
    Правих тези меденки на Великден, Първа пролет, правя ги в момента за 24 май и за 1 юни...Досега не бях попадала на вкусна рецепта за меденки, а много харесвам рисуваните :)Като ще са меденки - да са от Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Ей,Кате,така се радвам,че са ти харесали.И то не само за Коледа.Благодаря ти и да ти е сладко.Ама много,много сладко!

    ОтговорИзтриване
  26. Мила Йоли, тези меденки са толкова вкусни, че празник без тях не минава:)! Правих ги дори за Хелоуин:)! Много ти благодаря за всички вкусни рецепти! Желая ти още многооооо успехи!

    ОтговорИзтриване
  27. Много се радвам,мила,че са ви харесали.Да ви е сладко и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравейте Йоли,искам да попитам на фурна с вентилатор ли се пекат и колко време на 170*? Поздравления за всичко което правите и споделяте с нас!

    ОтговорИзтриване
  29. Да,мила.На вентилатор ги пека,ама аз като се замисля май всичко на вентилатор си првя.И за 8-10 минутки са готови.Благодаря ти за милите думи.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей, Йоли! Аз съм Хела. Адмирации към теб и невероятните ти рецепти! Един въпрос, моля: с кое брашно меденките ще станат най-меки? Искам т.г. да направя дебели меки топчета, а не фигурки за украса. С бяло обикновено ли? Последните години ги правя само с ръжено и/или с пълнозърнесто, но като че ли стават по-твърди. Дали е от брашното? Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
  31. Hella,по принцип медените бисквити винаги са твърди.Затова задължително се правят поне 1 седмица предварително.Искат да си отлежат,ама пък кой да ги чака?Вкусни са и бързо се излапват.Не слагай в тях друго брашно освен бяло,както и не се подлъгвай от това,че тестото лепне.Остави го да се стегне добре в хладилника.Най-добре от предния ден.И после си направи бисквитките.И пак казвам,хубаво е да отлежат няколко дено поне.Успех и да кажеш какво се е получило.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей мила Йоли,
    Казвам се Таня Ланкова от гр.Пловдив.Днес се престраших и направих меденките по твоя рецепта.За моя голяма радост(тъй като правя за първа година) се получиха изключително добре.Спазвах всички твои указания.Даже си позволих да удвоя дозата,за да мога да направя и къщичка(която и нея правя за първа година).Станаха ароматни и дори на този етап сравнително меки.Надявам се до Коледа да станат още по вкусни.Искам да изкажа своите адмирации към това,което правиш.Браво!

    ОтговорИзтриване
  33. Супер Танче.Много се радвам,че са станали вкусни.Да ви е сладко и весела Коледа.Благодаря ти от съррце!

    ОтговорИзтриване
  34. А с каква глазура сглобихте къщичката? С белтъчната глазура стабилно ли е?

    ОтговорИзтриване
  35. Да мила.С най-нормални белтъци,разбити със захар като за целувки.Това е най-доброто и стабилно лепило,не се притеснявай.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  36. Zdraveite,re6ih i az da napravq medenkite,nqma kak da ne se zaribi6 po tazi strahotna recepta: ) no tai kato sam savsem neopitna,stanaha dosta tvardi(ne6to sam sbarkala).4akah 2 sedmici da omeknat,noo ni6to: ) moq priqtelka mi kaza da sloja v kutiqta rezan4eta neobelena qbalka.za edin den umeknaha,narisuvah gi i ve4e sam mnogo happy: )) Simona

    ОтговорИзтриване
  37. Така е Симона.Точно тези меденки са по-твърди,защото има много мед в тях.Обикновено хората ги правят само с 2- с.л.мед,но аз ги харесвам именно с повече.Чудесна е идеята с ябълката и е съвсем правилна.А иначе,предполагам,че има е дошло в повече брашното.Благодаря и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  38. Здравей, Йоли! Вероятно все още никой не мисли за Коледа, но аз днес попаднах на твоя блог. Впечатлена съм. Особено от "сладката" част - тя ми е любима. Разглеждайки рецептите, попаднах на тези коледни меденки. И аз правя подобни, но това което искам да споделя е, че когато изваждам сладките от фурната веднага ги намазвам със смес от два жълтъка и 3-4 с.л. какао /сместа трябва да е редичка/. От топлината тази "кашичка" бързо изсъхва и се получава много хубава, лъскава глазура. След това украсявам с белтък и пудра захар.
    Поздрави! Валентина

    ОтговорИзтриване
  39. Вале,прекрасна,прекрасна,прекрасна идея даваш на всички ни тук.Благодаря ти наистина много.Не само аз,а и читателите ми ще се възползват от идеята ти.Страхотна е просто.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  40. ЗДРАВЕЙ ЙОЛИ!
    КАКВО КОЛИЧЕСТВО СЕ СЛАГА ОТ ПОДПРАВКИТЕ?
    ПОЛЯ

    ОтговорИзтриване
  41. Здравей Поли. Окоро 1 ч.л. е общото количество на микса от подправки. Разбира се, сложи такива,каквито най-много ти допадат.Успех.

    ОтговорИзтриване
  42. Здравей Йоли!Правих тези меденки миналата Коледа и на вкус станаха страхотни.Станаха твърди,но ги сложих в кутия и до празника бяха готови за консумация.Въпросът ми е кога да правя глазурата,понеже миналата година ги украсих след като ги изпекох и докато омекваха в кутията глазурата беше почти паднала.Може ли да се украсят след като вече са омекнали?И рано ли е още да се приготвят,че нямам търпение да ги почвам?

    ОтговорИзтриване
  43. Ама така добре си предугадила нещата сама!Браво на теб!Изобщо нямаш нужда от моя отговор.Но все пак от възпитание ще се включа и аз.Почвай ги веднага,и аз ги захващам моите.Колкото повече стоят,толкова по-хубави стават ... стига да не ти ги излапат домашните преждевременно.Направи ги и направо ги забрави.И 1 седмица преди празниците си ги украси.Благодаря ти много за доверието и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей, Йоли. Реших от рано да си подбера рецепти за коледа и попаднах на тази. Много ми допадна къщичката. Би ли ми дала съвет как да я направя. Предварително ти благодаря.

    ОтговорИзтриване
  45. Много ти благодаря за вниманието.Правилно си преценила,и аз отсега съм се захванала с Коледните празници.По-рано е по-добре,особено за меденките.Всяка къщичка се прави с хартиени иили картонени шаблони.Нправи си ги с размери,каквито искаш,изрежи ги и ги наложи върху разточеното тесто.След това изрежи тестото по тях и го изпечи както печеш и останалите меденки.Имай предвид,че след печене частите на къщичката са по-големи,защото в тестото има набухвател.Ако искаш да ги поизрежеш с остър нож го направи вниматилно докато още са топли.Като изстинат стават твърди и ще се счупят.Слепването им задължително се прави с разбит белтъс кък захар,който после ще холзваш и като сняг,ако искаш.като за целувки си го разбий.При монтирането на стените е добре да ги подпираш изправени между чаши или купички за да са изправени и стъбилни.Бързо засъхва,не е страшно.Украсата си е изцяло по твое виждане.Прозорчета направи от целофан или пък от стопени бонбони.Просто си поиграй.Много е прияно.Благодаря ти и успех.

    ОтговорИзтриване
  46. Здравей Йоли,искам да попитам мога ли да украся меденките със захарно тесто.И ако да-кога?След като ги изпека или след като омекнат в кутийте?

    ОтговорИзтриване
  47. Здравей!Разбира се,че можеш да ги укресиш със захарно тесто.Ще станат много красиви и празнични!бих те посъветвала да направиш това малко по-накрая.Още отсега можеш да си ги изпечеш и да си ги съхраняваш в кутия.Истина е,че колкото повече стоят,толкова по-хубави стават.Не е рано,почвай си ги спокойно.Фондъновото покритие много ще се втвърди,ако и него го положиш още сега.Става като камък и не е добре.Да речем,седмица преди Коледа,или за когато ти решиш,че ти трябват украсени сладки,тогава ги украси със захарното тесто.Така ще са споени като аромат и структура и свежи като украса.

    ОтговорИзтриване
  48. Здравей Йоли! Страхотна рецепта, грабна ме и нямам търпение да я пробвам! Но имам един въпрос преди това... коледната смес от подправки пише. че трябва да е 1ч.л. Но може ли да поясниш за да се направи самата смес от коя подправка по колко трябва да се сложи :? Благодаря! :)

    Марина

    ОтговорИзтриване
  49. Здравей, Йоли.Направих сладките на 4.12.12, на вкус са превъзходни, но до днес си останаха много твърди. Рецептата я спазих точно, но ги съхранявах в чиния покрита с прозрачно фолио.Дали ще омекнат поне малко до коледа?Благодаря предварително и Весели празници

    ОтговорИзтриване
  50. Здравей и ти.Много ти благодаря, че си ги направила.Надявам се да ви харесат,независимо,че са твърди.Това е така,защото в тях има много мед,но аз така харесвам,да е с наситен вкус на мед.Повечето рецепти за меденки са с 3-4 с.л. мед и нямат проблеми с твърдостта.Сложи в тях 1 резен ябълка и хубаво ги опаковай или затвори в кутия.Мисля,че ще помогне.

    ОтговорИзтриване
  51. Йоли, и тук се включвам :))
    Меденките са готови, отлежават в метална кутия от бисквити, която седи на видно място в кухнята, но всички знаят, че е празна :))) Така че се надявам да оцелеят до Коледа.
    Имам въпрос по отношение на глазурата. Четох в коментарите, че предлагаш белтъчна и ледена с пудра захар. Тъй като няма да мога да ги украся в един ден, посъветвай ме коя глазура да използвам, за да издържи по-дълго и да изглеждат така както непосредствено след украсяването. Не съм работила досега с такива глазури и не знам дали се променят с времето... Също така, някои от твоите меденки са оцветени с нещо тъмно кафяво. Какво е това? Този перлен блясък предполага са перлени боички, но това тъмното?
    Благодаря предварително за помощта!
    Нямам търпение да ги украсявам :)))

    Твоя вярна последователка,
    Ема
    :)))

    ОтговорИзтриване
  52. Емче,препоръчвам ти белтъчната глазура.Ледената ми е прекалено сладка и ...захарна като усещане.Не говоря само като сладост,ами и като възприятие.Освен това с белтъците можеш да направиш нещата далеч по-прецизни.Но нищо им няма и на двете,издържат с месеци,давай смело.Тъмните меденки са с какаова глазура под белтъчната.Знам я от Нат,а тя е просто царицата на меденките.Това е разбито яйце с малко пудра захар и водичка и претрито през цедка.С нея се мажат много горещите сладки,още като се извади тавата от фурната.Веднага засъхва и става кафяво и лъскаво.Лесно е,но наистина сладките трябва да са горещи.Това е.Успех и ти благодаря отново и отново.

    ОтговорИзтриване
  53. Йоли, направих меденките за Коледа...Чудесни станаха, омекнаха, много богати на вкус...Благодаря за рецептата! Правила съм много твои рецепти и всички са много сполучливи...

    ОтговорИзтриване
  54. Йоли, направих меденките за Коледа...Станаха чудесни,богати на вкус / направих си твоята подправка за коледни сладки /. Много харесвам твоя блог, правила съм много от рецептите, все успешно...Пожелавам ти да бъдеш жива и здрава през Новата година, както и все така креативна и позитивна!

    ОтговорИзтриване
  55. Благодаря ти Руми.Много съм щастлива да чуя,че са се получили вкусни тези курабийки.Да ви е сладко и щастлива 2013 година.

    ОтговорИзтриване
  56. Здравей, Йоли!

    Меденките изглеждат превъзходно:-)
    Бих искала само да те попитам колко време се пекат? Предварително Ти, Благодаря за отговора и те поздравявам за всички прекрасни рецепти, които публикуваш в този чудесен блог.
    Спорна и успешна седмица, Ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  57. Много,много ти благодаря за хубавите думи.Ще се радвам да опиташ меденките.Не искат много печене,десетина митути стигат, че даже и осем.Като започнат да им се зачервяват крайчетата ги вади от фурната.Така или иначе са твърди бисквити и ако се препекат много ще станат още по-твърди.Но ние пък ги обичаме по-препеченки.Сама си прецени.

    ОтговорИзтриване
  58. Здравейте!
    Направих коледна къщичка и малко сладки по тази рецепта. Не се стигна до украса, защото всичко се изяде :)
    Наистина бяха много вкусни и се надявам следващият път да оцелеят до празниците.
    Весели празници на всички дами!

    ОтговорИзтриване
  59. Еха,как се радвам.Най-голямата похвала е,че всичко е изядено!Благодаря ти много,радвам се,че сте харесали сладките.Приятни Коледни занимания и пак благодаря.

    ОтговорИзтриване
  60. Привет Йоли приготвих меденките ,но как да сглобя къщата с какво по точно? и има рецепта и друго не намирам рецептата ти айсинг да ги украся,ако останат де :)

    ОтговорИзтриване
  61. Събче,айсинга всъщност е разбит белтък със захар като за целувки.Аз на 1 белтък слагам 70т пудра захар.Трябва да е гъст крема за да послужи за лепило.Не съм писала пост за белтъчена глазура,защото по принцип всеки украсява бисквитите си по собствен вкус и въображение.Продават и айсинг на прах.Много е удобен и бързо съхне.Домашната белтъчена глазура съхне доста по-бавно.Можеш направо да си купиш.1 кг е около 10 лева и ще ти стигне пребогато за коледа,че и за Великден.А иначе къщичката се лепи стена по стена,после покрива, накрая ... каквото още имаш като части.Намазваш краищата на стените и ги слепваш.За да ти е стъбилно можеш да ги подпреш на чаши или купички,да ти служат като опора.И като позасъхне самата основа слагаш покрива.после оставяш добре да изсъхне и украсяваш.

    ОтговорИзтриване
  62. Много ти благодаря за,но с какво точно ги лепиш стените и по крива на къщата :)
    Извинявай ако са ми глупави въпросите

    ОтговорИзтриване
  63. Всичко е само белтък,друго няма.Това е лепилото.

    ОтговорИзтриване
  64. здравей, Йоли! меденките изглеждат страхотно и тази неделя съм се заканила да ги правя. исках само да те питам какъв ром ползваш и относно шоколада - какъв шоколад и как го стпяваш. на снимките ти някои са оцветени , но ми се струва, че са оцветени самите сладки преливат , а не украсата?и точенцата отгоре какви са?
    благодаря ти
    ще пиша как са станали

    ОтговорИзтриване
  65. Много ще се радвам да опиташ меденките.Ромът не е важен,какъвто имаш,такъв.Не купувай специално цяла бутилка,ако нямаш.Може да си купиш капсула ромова есенция на др Йоткер,има ги навсякъде.Може и коняк или бренди да сложиш или изобщо да пропуснеш алкохола.Ти реши.Шоколад ползвам белгийски.Кувертюр за готвене.Но и за него ще кажа същото - купи си какъвто обичате най-много.Няма значение.Стопи си го на водна баня или в микровълновата,но на много слаба температура.Иначе ще изгори за нула време.Цветовете - права си,така ти се струва,че се преливат и са оцветени самите сладки.Това е от прахообразната боя,с която съм минала върху сладките.Перлена е и стои като грим.Много са хубави тези боички.Има ги в магазина на ул Кадемлия 6 в кв.Редута в София.Н и по нета можеш да си ги изпишеш.Топченцата са захарни перли.Има ги в големите магазини и в магазините за сладкарски материали.Непременно ми пиши как са станали сладките.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  66. Здравей, Йоли! Опитах твоята рецепта за меденки и станаха страхотни. Изядоха се веднага,никой не ги чака да омекват,а на мен пък си ми бяха достатъчно меки и така :) Имам един въпрос - дали стените на къщичката могат да се слепят достатъчно добре с мед например?
    Благодаря предварително за отговора!
    Дени

    ОтговорИзтриване
  67. Забравих да питам :) мога да си замеся тестото още от предния ден нали? Предния път нямах търпение да го чакам,но сега ще замине повечко време по самото гласене на къщичката. Изрязваш ли /подравняваш ли пак стените на къщичката след изпичане?
    Дени

    ОтговорИзтриване
  68. Благодаря ти Дени,много се радвам,че сте ги харесали.И аз ги обичам по-твърдички,даже ги препичам за да ми станат хрупкави.

    Обезателно си подравни стените на къщичката след като изпечеш частите и.Тестото е с набухвател и така или иначе ще бухне балко при печене и ще изкриви стените.Най-добре е да направиш това докато частите на къщичката са леко топли.Ако изстинат стават твърди и може лесно да се счупят,ако започнеш да ги подрязваш.Няма да стане залепването с мед,изобщо не опитвай.Само с белтък,разбит със захар,стопен шоколад или добре размачкан фондан.Трябва ти здраво лепило,меда няма да стегне изобщо.И да,разбирао се,можеш да си направиш тестото от предния ден.Даже е препоръчително.Приятно майсторене и до скоро.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  69. Много благодаря за бързия отговор :)
    Дени

    ОтговорИзтриване
  70. Днес правих меденките,имам въпрос могат ли да се съхраняват в пластмасова кутия

    ОтговорИзтриване
  71. Радвам се,че си направила тези меденки.Дано ви се усладят.Разбира се,че можеш да ги съхраниш в пластмасова кутия.И аз така правя.Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  72. Здравейте, спрях се на тази рецепта, защото прочетох само хубави и вкусни отзиви :)
    В момента тестото престоява в хладилника, искам само да попитам нормално ли е тестото да е по течно, малко по-гъсто от тестото за кекс? Сега виждам че се втърдява в хладилника, но дали ще е възможно да се направят формички?

    ОтговорИзтриване
  73. Йоли,моля те напиши ми как да направя белтъчна глазура.Направих сладките и тестото ми е хладилника :)ухае доста добре.Благодаря за рецептата. Изпробвала съм много рецепти от твоя болг и всички са ставали прекрасни до сега.Усуканицата с лук,медено-портокаловия кекс ни е любим на цялото семейство.Имах малко проблем с една от тортите,но вината беше в желатина,не в рецептата.В крайна сметка стана вкусна,просто я превърнах в сладоледена (тъй като желатина не стегна) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  74. Здравей Йоли,днес направих тестото за меденките,но има нещо,което не е както трябва.Тестото се къса много и не мога да си изрежа фигурките,успях да направя няколко и ги изпекох,за да видя какво ще стане.На вкус са чудесни,надуха се доста,сега са по-твърдички,но не много.Намесих тестото малко и пробвах пак,но беше същото,после го замесих още малко като прибавих брашно,но пак неуспех.Сега го оставих пак в хладилника.Моля те кажи какво не е както трябва и какво да направя,за да "поправя" тесто.Благодаря предварително.Ваня

    ОтговорИзтриване
  75. Здравейте, бихте ли ми казали с какво са направени тези великолепни снежинки. Имам предвид бялата украса отгоре, както и каква е точно основата/глазурата?

    ОтговорИзтриване
  76. Дано не съм закъсняла с отговорите,но не съм в София.

    Започвам по ред.
    Тестото ще се втвърди в хладилника. Преди да го разточиш обилно пораси плота с брашно, както и самото тесто. То ще си поеме колкото трябва, ако въобще му е нужно, но не го меси с още брашно. В рецептата има много мед и бисквитите така или иначе стават твърди. Много брашно ще ги направи още по-корави.

    Ваня, примеси отново тестото. Нама как да не спои. До сега не съм имала такъв проблем. Да не би да си сложила повече набухвател? Надявам се да се получи. Пиши!

    Виолина, Виолета, всичко бяло по бисквитите е белтък, разбит с пудра захар като за целувки, а кафявото е стопен шоколад. Не е трудно. Опитайте!

    Благодаря на всички!
    Желая ви уютни и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  77. Здравей, Йоли! Честита Коледа! :) Меденките и къщичката станаха страхотни. Имаше и похвали и за вкуса и за украсата. Меденките този път успях да скрия в кутии, за да омекнат и бяха още по-вкусни. Украсата беше с белтък с пудра захар и разтопен шоколад. Моята принцеса вкъщи като види да отварям кутията и надава радостен вик :) От къщичката остана само покрива, но скоро и него няма да го има хихи
    Много ти благодаря за съветите!
    Дени

    ОтговорИзтриване
  78. Много благодаря! Страхотни меденки. Днес с децата ги изпекохме и омазахме муцунките, ръчичките и цялата кухня:))) Утре ще ги украсяваме. Весела КОЛЕДА!!!

    ОтговорИзтриване
  79. Здравейте! Моля да споделите ваша рецепта за микс от подправки подходящи за меденки и джинджифилови сладки.Какво количество се прибавя от тях за да се получи ароматната комбинация.Дано не е сладкарска тайна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как ще е тайна! Напротив! Лично аз не пиша подправките в точни количества за да може всеки, който ги ползва да ги дозира според вкуса си. Меденките обикновено се правят с микс от подправки, но има хора, които не харесват някои от съставките. ще ти кажа аз как ги обичам най-много, но ти всу пак си помисли дали ще ти допаднат всички аромати. Слагам по 1/2 ч.л. канела на прах, джинджифил на прах и кардамон. Индийското орехче ми е по.малко, около 1/4 ч.л., а карамфила, който е доста активна съставка е 2 зрънца, счукани. Някои слагат 1/2 зърно счукан звезден анасон, но аз не го харесвам особено. Наистина е въпрос на вкус, опитай така както ще ви хареса на вас. А тайна наистина няма. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
    2. Благодаря ви!Кулинарния свят който сте създала ме зарежда с невероятна енергия.А подробните и точни рецепти предизвикват в мен желание да изпробвам всяка една от тях.Благодаря за вашата всеотдайност и желание да помогнете на всеки един от нас.Вашият кулинарен свят е изпълнен с любовта и подкрепата на всички нас и с аромат на сладки.

      Изтриване
    3. Много, много си мила! Благодаря ти за топлотата. Жалко, че не си оставила име и се обръщам към теб така ... анонимно. Много ще се радвам, ако опиташ някоя рецепта, меденките са чудни, особено, ако ги направиш поне 10 дена предварително. Така омекват, спояват се ароматите в тях и стават наистина много вкусни. И не забравяй да експериментираш. Променяй нещата според вкуса и въображението си. В това е истината. Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване
    4. Здравейте, Йоли! Мисля да опитам да направя меденките, и въпросът ми е: Могат ли да престояват меденките украсени с белтъчна или захарна глазура или трябва да ги прибера без украса и да я направя след това когато ще се ядат?(Всъщност глазурата стяга ли се след това или стои лепкава? Аз искам да ги направя цветни за децата, вие коя ще ми препоръчате?)

      Изтриване
    5. Здравей. Много се радвам, че си избрала меденките за Коледа. Надявам се да ви харесат на всички.

      Спокойно можеш да си направиш всичко дори месец предварително. И меденките, и глазурата издържат дълго време. Глазурата не се нарушава като вид, не страда и на вкус. И белтъчената, и захарната. С белтъчена става по-красиво, защото сместа е гъста и позволява по-прецизно да се рисува върху сладките. Ако правиш домашна, имам предвид, че не ползваш готов айсинг, трябва да си по-търпелива. Айсинга, което е сух белтък със цапар стяха почти веднага. А домашно разбитите белтъци със захар изискват по-дълго време за сушене. Трябва да ги оставиш в тави на стайна температура и да проверяваш като леко докосваш с пръст дали глазурата е суха. Чак след това да ги прибереш в кутии. Понякога това отнема 2-3 дена. Захарната глазура също е красива и стяга много бързо, за няколко часа и е готова. не лепне, но и при нея е добре да провериш с пръст. Защото, ако все пак не е напълно суха като наредиш сладките една върху друга в кутии ще се развали глазурата, ако не е напълно суха. Аз изпичам първо едно порядъчно количество меденки и ги започвам лека полека. Предпочитам да ползвам айсинг. Много по-лесно, качествено и бързо става. Ако решиш да си купиш, потърси информация в интернет. Има много фирми, които го предлагат. даже и онлайн можеш да си купиш. Успех и приятно майсторене. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
  80. Здравейте, мила Йоли! Блогът ви често предизвиква трепети в червата ми, но бих искала да ви попитам нещо, за което трудно намирам информация в интернет, а ще е от полза и на много други като мен. На строг хранителен режим съм, в който бялото брашно и захарта са абсолютно недопустими в кухнята. Аз сама съзнавам, функционалността на захарта като материал за хомогенизиране и консервиране, както и наложителността в някои рецепти на бялото брашно, просто защото с пълнозърнесто не би се получило нищо....но бих искала да ви попитам, като опитен гастроном, дали бихте забъркали вариант на коледните сладки само с мед(без никаква захар, поне за самите меденки, украсата ще я измисля някак си) и с отсъствието на брашно тип 500 ? и ако да..да споделите опита си :)) Също така, кога бихме могли да направим тези изменения и в други рецепти, какви са условностите за тези кулинарни компромиси? Единственото което знам е, че медът е два пъти по-сладък от захарта в еднакви количества. Бих желала и много други рецепти да изпробвам така...знам, че не биха имали същия вкус, но за хора като мен би било златна мина да се натъкнат на такива рецепти без да експериментират всеки път в кухнята и да се чудят дали продуктите ще идат на кино и този път?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Тони. Много съжалявам да чуя това. Искрено се надявам да си добре здравословно. Желая ти го от сърце!

      Виж, мила. Има много начини да направиш трапезата си разнообразна и вкусна. Много хора имат проблеми с различни храни, но това изобщо не може да е причина да не си хапват любимите сладкиши. Меденките с пълнозърнесто брашно, дори примесено с ръжено стават чудесни. Малко по-твърди са, но ако се направят поне 2 седмици преди Коледа ще са чудесни. Всъщност, всички меденки са по-вкусни като престоят известно време. Може и само с мед да ги направиш, и това не е проблем. Само да имаш пред вид, че от толкова мед много ще лепне тестото, а не трябва да се прибавя още брашно. 300 г течен мед ще са достатъчни за подслаждане. Ако ползваш Стевия като подсладител може да сложиш малко и от него, но лично аз не му знам дозировките. Опитай с 1/2 доза, дори с 1/4 и виж как се получава за да не се притесняваш, че ще отидат продуктите на боклука. Трябва да пробваш, няма друг начин. Желая ти наистина здраве и да направиш вкусни меденки! Благодаря ти отново.

      Изтриване
  81. Здрасти Йоли, т.к. за фирменото парти съм поела ангажимент да направя огромно количество рисувани меденки и трябва да започна отсега. Искам да питам ако в рецептата за меденки заменя яйцата с яйчен прах и ги съхранявам правилно, ще могат ли да издържат без проблем до Коледа и Нова Година и ако вместо глазура с пресни яйца ,използвам разтворим с вода Роял Айсинг. Притеснява ме употребата на яйца за толкова време напред.Има ли проблем в този случай да започна отсега и с глазирането или може нещо да стане на глазурата. Мерси за съдействието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно правилно! Трябва да си ги започнеш от по-рано. И мен ме чака същото, може би идната седмица ще ги захвана. Честно да ти кажа, никога не съм работила с яйчен прах. Незнам нито колко се слага, нито какво е качеството на храната след това. Аз правя меденките 1 месец предварително, после те стоят поне още 15 дни докато се изядат. Нищо им няма, не се развалят. Това, че има яйца в тях не е страшно. Само си помисли, яйцата, които варим за Великден издържат много дълго време. Нашите баби задължително са имали боядисани яйца до Спасов ден, тоест 40 дни след Великден. Нямали са хладилници, съхранявали са ги в къщи, на стайна температура. А това са само варени 10 минути яйца. Тук не само, че са изпечени, ами всички съставки в меденките допълнително ги стабилизират. Захарта е един от най-силните консерванти, меда също. Щолените също се правят поне месец предварително, че и повече. Кантучините също. Много сладкиши има, които издържат много дълго време. Лично аз нямам никакви притеснения. Както решиш, но ако искаш да опиташ с яйчен прах ще трябва да потърсиш информация в нета. Не искам да те подвеждам, не съм опитвала. А за айсинга е същото. Меденки, които съм подарявала на приятели си стоят с години и на вид са страхотни, като току що направени. Онзи ден в една приятелка видях няколко меденки, които съм правила поне преди 3 години. Пази си ги като сувенир. Няма да пострада глазурата ти за един месец нито на вид, нито на вкус. Благодаря ти за доверието, май не можах много да ти помогна, но все пак мисля, че няма от какво да се тревожиш. Приятно майсторене.

      Изтриване
  82. Здравейте , Йоли ! Тази година рано рано ме споходи коледното настроение и започнах да си избирам коледно лакомства :) И се спрях на твоята рецепта за меденки
    Вчера от Кауфланд ми попадна "смес за меденки", която обаче в съдържанието й пише,ч е има набухватели , освен подправките, натриев хидроген карбонат и динатриев дифосфат. На съдържанието пише, че това количество е достатъчно за 500гр брашно. Та мисълта ми беше дали е нужно да премахна содата от рецептата, или да намаля бакпулвера?
    Благодаря ти предварително!
    Хубав и ползотворен ден !
    Нели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нелка, хубаво си направила като си купила готов микс за меденки. Всичко е дозирано в тях, няма нужда да слагаш набухвател. Е, на върха на ножа може да сложиш малко сода, няма да навреди. Разликата ще е, че тестото като се изпече ще е по-шуплесто. Няма да навреди, но може и да не слагаш. Благодаря ти за доверието, и аз ги захващам идната седмица. Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  83. Супер, ще ги пробвам така както каза! Много благодаря :))

    ОтговорИзтриване
  84. Теа
    Миналата година приготвих меденките, вълшебни са, до сега мисля, че е най-сполучливата рецепта, която съм правила. Украсих ги с глазура от белтък и пудра захар, като снежинки :) Тази година ще ги приготвя пак, седмица по-рано за да омекнат и скрити от семейството до Коледа :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Теа. И аз харесвам вкуса им. Наистина колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. Благодаря ти от сърце за доверието. Ще се радвам, ако ми пишеш вече в сайта www.yoli.bg. Тук в блога няма да има повече нови рецепти и затова те каня да ги следиш там.

      Изтриване
  85. Йоли, чудна рецепта за меденки. Непремено ще ги направя тази година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аура. Много ще се радвам да ги опиташ.

      Ще се радвам и, ако посещаваш и пишеш в сайта ми оттук нататък, а не тук. Само там ще има вече нови рецепти. www.yoli.bg

      Благодаря ти и весели празници!

      Изтриване
  86. Йоли, златна да си :) За първи път правя каквито и да било меденки и станаха супер. Сега трябва да мисля къде да ги крия, защото ме заплашиха, че няма да издържат до Коледа, хахаххаа. Станаха разкошни. Благодаря за страхотните рецепти, които споделяш с нас :)

    ОтговорИзтриване
  87. Здравейте!!Дълго се чудих какви меденки да приготвя и попаднах на вашата рецепта!!Искам да попитам понеже нямам ръжено брашно,с какво количество бяло да го заменя,и въобще ще се получи ли добре?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Много се радвам, че ще опиташ меденките. С бяло брашно са далеч по-хубави отколкото с ръжено. И аз ги правя с бяло, май само веднъж ги правих с ръжено. Така че, давай смело. Сложи същото количество брашно. Ако ти лепне тестото добави още малко за доизмесване. Благодаря ти много за доверието.

      Ще се радвам занапред да посещаваш и пишеш в новия ми сайт www.yoli.bg, тъй като тук няма да има повече нови рецепти. Благодаря за разбирането и весели празници!

      Изтриване
  88. Много благодаря за бързия отговор,захващам се веднага да ги приготвя!!Аз следя вашите рецепти и затова ще се доверя само на тази ваша за меденките :) Весели празници!!

    ОтговорИзтриване
  89. Здравейте, направих коледни бисквити които декорирах с айсинг (домашен), въпросът ми е колко време издържа айсингът на стайна температура?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и ти. Айсингът издържа много дълго време, с месеци. Годността му е в пъти по-дълга от тази на бисквитите. Така че, не се тревожи, колкото по-дълго време минава, толкова повече изсъхва и става по-здрав.

      Ще се радвам, ако искаш занапред да следиш нови рецепти да посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам. Благодаря ти.

      Изтриване
  90. Здравей Йоли :) Може ли да ми кажеш тестото колко време престоява в хладилник?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, няма точно време. Не е и нужно. Достатъчно е тестото да се охлади добре и да се стегне. Остави го за един-два часа. Всъщност, тестата, в които има много подправки се оставят да престоят дори 1 нощ в хладилника за да се споят вкусовете. Така че, както решиш. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  91. Здравей Йоли. И аз като всички останали съм твоя много голяма почитателка и няма твоя рецепта, която да не ми се е получила. Само меденките още не съм изпробвала, но ще запрятам ръкави и ще видя какво ще сътворя. Въпросът ми е относно меда - аз използвам само натурален мед, който е като захаросан. Подходящ ли е в случая? Благодаря ти много.
    Между другото поздравления за прекрасното ти гостуване в Икеа - беше много интересно, макар и да го гледах онлайн.
    Лили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много се радвам, Лили! Надявам се да е било интересно и за тези, които са го гледали онлайн. Едно е сигурно, постарахме се с децата да омажем хууубавичко Икеа с глазура и бои. Голям кеф!

      Ще се радвам да опиташ меденките. Почвай ги за да могат да омекнат до Коледа. Надявам се да ти харесат. Чудесно е, че ползваш такъв мед. Ако е напълно захаросан го стопли малко за да се втечни и готово. Благодаря ти за доверието и хубавите думи.

      Изтриване
    2. Благодаря ти много, Йоли.

      Изтриване
  92. Здравейте. Втора поредна година правя меденките и се получават супер. Тази обаче реших да експериментирам и добавих натурално какао, много добре се върза. Също слагам много по-малко сода, защото в това количество ми е твърде натрапчива като вкус. Това са моите предпочитания :) Благодаря за интересните рецепти! Поздрави, Адриана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ади. Много се радвам, че ти харесват меденките. Чуденто е това с какаото. Ще опитам и аз, благодаря ти отново.

      Изтриване
  93. Отговори
    1. Разбира се, Мария. Алкохолите, които се слагат в сладкишите са само въпрос на вкус. Спокойно може да пропуснеш. Благодаря, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
  94. Йоли, благодаря ти за прекрасните рецепта и обяснение!
    За първи път правя сладки (признавам си без бой до днес винаги съм бягала от печката и готвенето като дявол от тамян, а опита ми в тази сфера опира до направа на прости салати, сандвичи и скара :D) и смея да твърдя, че се получиха страхотно!
    За сега са без глазура, но като гледам как е тръгнало няма и да я дочакат ...
    А ето и снимка на част от първия опит като едната тава май изкарах по-рано от необходимото, а втората умишлено оставих да се позапече малко повечко :)
    https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/12360313_727385324065132_4341847273954052825_n.jpg?oh=b86ce2170780ae0f27d4f0f130d42989&oe=57134133

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, Зори! Те са просто перфектни! Благодаря ти мила! И без глазура ще ги излапате. Светли празници ти желая!

      Изтриване
  95. Привет!

    Тази година се зарекох да не правя меденки,но...ей ме на, оглеждам рецепти. Правила съм меденките на Джули, но нямат омекване просто,колкото и рано да ги приготвя. Сега съм на финалната права - само няколко дни преди Коледа:) и се чудя дали меденките ще омекнат по-бързичко, ако сложа в кутията резени ябълка? (чела съм го някъде) Бих се радвала да споделиш опит:)

    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нормално е Ани. Заради голямото съдържание на мед в тези бисквите е така. Но с ябълка ще е добре, правилно мислиш. Ще се радвам да опиташ и тази рецепта. Благодаря ти.

      Изтриване
    2. Здравей, Йоли!

      Меденките са чудно хубави!:) Направихме ги с дечицата, тестото е леко за работа, еластично и хубаво, и посочените продукти са точно толкова, колкото е нужно:) Най-хубавото - явно поначало не са толкова корави. А бе, суперски! Опечени, украсени и вече наполовина раздадени!
      Благодаря за рецептата! Весели, топли и уютни празници!

      Ани

      Изтриване
    3. Много, много се радвам, Ани. Да са ви сладки! Особено на дечицата. Благодаря ти от сърце за доверието. Светли и уютни празници ти желая!

      Изтриване
  96. Здравей, Йоли!

    Това са най-прекрасните меденки! Вече няколко години си правя от тях и са ненадминати! Тази година ще изпробвам и шоколадовите - тестото се охлажда в момента.
    Благодаря за разкошните рецепти!

    Поздрави и весела и светла Коледа!

    Ива

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наситниа ли! О, Иве, толкова се радвам! Много ти благодаря за доверието и хубавия коментар. Да са ви сладки и весели празници!

      Изтриване
  97. Здравейте, колко време му трябва на тестото, за да се охлади ? Направих меденките и ги оставих в хладилника за 2 часа, след което започнах да разточвам тестото и интересното беше, че все едно работя с дъвка ! Може ли да ми кажете на какво се дължи това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Благодаря ти, че опита меденките. Надявам се да са ви харесали на вкус. Хубаво е тестото да е еластично, това значи, че брашното е било добро и богато на глутен. Това е само в качествените брашна. И се е споило добре с меда и мазнината. Не мисля, че е грешка, напротив.

      Изтриване
  98. Йоли, здравей! Правя твоите меденки и винаги са прекрасни. Имам питане. Трябва да направя няколко сега за Св. Валентин а имам останал домашен айсинг(с белтък, пудра захар и лимон) в хладилника. Мога ли да го ползвам. Има ли проблем с белтъка? Емилия. Не мога да вляза в google...

    ОтговорИзтриване
  99. Здравей мила. По принцип на айсинга му няма нищо за няколко дена в хладилника. Ако е покрит добре и не изсъхва можеш спокойно да си го ползваш. Ако ме питаш за разваляне, о не, спокойно си го ползвай. Това е белтък, само си помисли по колко дена държим яйцата в хладилника. Да не говорим, че е и допълнително "консервиран" от захарта. Давай спокойно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти. Станаха прекрасни...:)

      Изтриване
    2. Много, много се радвам! Да са ви сладки и благодаря!

      Изтриване
  100. Здравей, Йоли:) Тазигодина пак направих от прекрасните ти меденки! Имам една питанка - на мен се падна честта да направя сладки за децата в градината, заложих на тези меденки, но оформени на къщички. Изпекох ги на 5ти и на 7-ми. Та, нали са трайни и до 22-ри (когато е тържеството на децата) няма да им стане нищо? У дома по принцип правя меденките месец преди Коледа, но сега, когато става дума за много деца, ми е тревожно:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха! Супер много се радвам! Няма абсолютно никакъв проблем. С месеци издържат тези меденки и по-вкусни стават. Права си, точно така трябва да ги правиш, месец по-рано за да омекнат. Не се тревожи за децата, голяма трайност имат.Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора, вече съм по-спокойна:) След 2-3 дни ще ги украся. А удоволствието е изцяло мое, пробвала съм дузина рецепти за меденки, тези са ни любимите, разпространих ги и на приятели:) Прекрасни празници от мен!

      Изтриване
  101. Здравейте,
    Тази сутрин замесих тестото с идеята да пека довечера, но притеснението ми е, че стана доста твърдо и някак ронливо- едва се събра на топка, а Вие го описвате като меко и лепнещо... Уж спазих пропорциите... Използвах само бяло брашно 500г , да не би да е трябвало само 250г ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ирина. Първо да ти благодаря, че опита тази рецепта. Незнам как точно да ти отговоря... Не съм имала подобен коментар с такъв проблем. Обикновено е обратното, тестото доста лепна, тъй като е с много мед. На толкова мед, 1 яйце и масло няма как брашното да е само 250г. Съжалявам наистина, нямам идея какво се е объркало. Не мога да променя пропорциите в рецептата, тези са. Надявам се въпреки ронливото тесто да се получат вкусни сладки. Весели празници!

      Изтриване
  102. Здравей, Йоли!
    За втори път правя коледни меденки по тази рецепта/миналата година пропуснах/ и са страхотни. Току що ги изпекох ииииии..... в къщи ухае на Коледа.
    Толкова много неща съм правила по твои рецепти и нямам несполучлив опит. Когато направя нещо ново и въпросът е "Това от Йоли ли е?".
    Меденките ще ги украсявам една седмица преди Коледа, надявам се внучката ми да ми помага.
    Желая ти здраве и да продължиш да ни радваш с красотата, която създаваш.
    Мими

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си мила, Мими! Благодаря ти за топлото отношение и доверието!Радвам се, че са ти харесали меденките. И много добре си направила, че си ги изпекла отсега. Така ще се споят ароматите, ще станат меки и още по-хубави. Благодаря ти отново!

      Изтриване
  103. Здравей, Йоли!
    Ще направя меденките тази година.
    Моля, кажи ми кога да ги украся.Щом трябва да престоят поне седмица за да омекнат няма ли да изсъхне глазурата?

    ОтговорИзтриване
  104. Здравей и от мен. Кажи ми с какво искаш да ги украсиш? Защо се притесняваш за глазурата? Тя трябва да е напълно суха, независимо от какво е. Или искаш глазурата ти да е мека? Ако ще украсяваш с белтък или шоколад може да ги направиш още днес и да ги украсиш чак след дредата на декември. Изобщо не се притеснявай, и аз ги започвам.

    ОтговорИзтриване
  105. Меденките станаха страхотни и много вкусни! Незнам дали ще стигна до украса, защото ги започнахме веднага. Може би ще трябва да направя още една доза, която да е с украса. Направих и няколко кръгли меденки, които слепих със сладко. Много благодаря за рецептата, Йоли!
    Весели празници, Валя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, така се радвам, Вале! Много ти благодаря за доверието и коментара. Сладки да са ви и весели празници!

      Изтриване
  106. Здравей, Йоли. Направих миналата неделя меденките, но до момента са ужасно твърди. Вместо ръжено, ползвах пълнозърнесто брашно и всичко друго както е по рецептата. Опасявам се, че няма да омекнат. Къде може да съм сгрешила?

    ОтговорИзтриване
  107. Здравей и от мен. Мисля, че проблемът е само в брашното. С пълнозърнестото е така, и хлябът става по-твърд, знаеш. Сложи резен ябълка при меденките. Надявам се да ги омекоти. Истината е, че са най-хубави само с бяло брашно. Благодаря, че ги опита. Надявам се да омекнат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сетих се за ябълката и сложих...чакам. Весели празници!

      Изтриване
    2. Здравейте и от мен ! Знам , че зависи от големината на формичките , но все пак - приблизително по колко бройки излизат ?
      Предварително благодаря !

      Изтриване
    3. Привет и от мен! Абсолютно правилно, зависи от формичките. Дозата е за доста бисквити. Средна големина ще излязат поне 50-60. Ще се радвам да опиташ, благодаря!

      Изтриване
  108. Здравейте, Йоли! Огромно благодаря за точната, изчерпателна и изпълнена с много детайли рецепта. Коледни меденки правя за първи път. Изпълних абсолютно точно рецептата. Получиха се сладки, ароматни, красиви и весели коледни меденки. 58 на брой. Тестото се разточваше изключително лесно, не лепнеше и нямаше нужда от брашно за поръсване. Съхранявах стъклената купа с тестото, покрито с фолио в хладилника и вземах по една топка , колкото да разточа и оформя 6,7 сладки. Е, разбира се отварях хладилника често-8 пъти, но резултата беше повече от прекрасен. Опекох меденките и за три дни ги съхранявах в метална кутия за сладки с два резана ябълка.Сладките омекнаха и днес ги украсих с домашен айсинг, оцветен с гел боя и дребни захарни формички. Резултатът е повече от успешен! Още веднъж Ви благодаря!
    Весели Коледни празници! Бъдете здрава, позитивна, креативна, все така добър и търпелив учител!
    П.п. Направих етапни снимки.
    Другата Ваша рецепта, която вече правя три години е за класически плетен козунак. Отново изключително точна и детайлна рецепта.Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бравото е само и единствено за теб, мила Диана! Каквато и да е рецептата, колкото и да е сполучлива, никой друг освен самата теб няма заслуга за добрия резултат накрая. Така че, браво! И благодаря от сърце за доверието, хубавите думи и че се отби тук да ми кажеш всичко това. Много ме зарадва! Светли и благословени празници ти желая!

      Изтриване
  109. Ах,Йоли!Поредния шедьовър,адмирации от семейството ни близки.Коментарите-такива меденки не сме яли.Излишно е да говоря повече.Не издържаха до Коледа ,разбира се:),Успешна година!Поздрави Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така ме усмихна, Мария! Благодаря ти за това усещане! Много се радвам, че са ви харесали меденките! Благодаря ти отново за доверието!

      Изтриване
  110. Вече трета година правя коледните сладки по Вашата рецепта. Стават невероятно вкусни и ароматни! Глазурата за украса пак е по рецепта от блога- отново много сполучлива.След готовност и изсъхване на глазурата ги прибирам в плътно затворен съд с тънки парчета ябълка, която прибавя още аромат и спомага за омекването им.Благодаря! Много обичам да приготвям и вишневия сладкиш- любима рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, и още повече благодаря! За доверието и хубавите думи! Благодаря ти наистина, че се отбиваш при мен и ти харесват рецептите ми!

      Изтриване
  111. Здравейте,

    Приготвям меденките за втора година, много са вкусни. Обожавам аромата на прясно изпечените сладки вкъщи.
    Тази година приготвих сместа следобед, но тъй като не ми остана време вечерта, тестото престоя до сутринта. Резултатът беше, че меденките бухнаха почти двойно, меки са отвътре и хрупкави отвън. Страхотно се получиха :) Използвах вместо пълнозърнесто, брашно от лимец и кафява мусковадо захар.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  112. Много, много се радвам, Мария! От сърце ти благодаря за доверието! Светли и вкусни празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  113. Йоли, здравей. В момента пека меденките, които ще раздам на близки на Коледа. Трябва ли днес да ги украся, докато са топли или ще мога да ги украся през уикенда? Благодаря ти и светли празници! Поздрави, Цвети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, извини ме за закъснелия отговор. Не, няма никакъв проблем да ги украсиш когато ти си решиш. Аз понякога ги изпичам седмици предварително и ги украсявам доста по-късно. Весели празници и благодаря!

      Изтриване