вторник, 8 март 2011 г.

Крем торта




Продукти

Основа

2 белтъка
100 г захар
1 с.л.брашно
1 ванилия
50г едро натрошени или цели лешници

Блат за странично обличане

2 яйца
60г захар
40г брашно
20г какао
1 ванилия

За декоративните бели ивици

10 г меко масло
10 г захар
10 г белтък
10 г брашно

Първи пласт - шоколадов ганаш

100 г течна сметана
200 г натурален шоколад 70%
50 г фино смлени печени орехи

Втори пласт - портокалов крем


3 яйца
1 жълтък
1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч.пресен портокалов сок
125 г масло
настъргана кора от 1 портокал
1 ванилия

Трети пласт - крем кафе

2 жълтъка
100 мл течна сметана
150 г прясно мляко
100 мл силно сварено кафе еспресо
3 с.л. брашно
1 ванилия
7 с.л. захар
1 1/2 пакетче желатин др. Йоткер (15 г)

Четвърти пласт - крем Рикота с ванилия 

200 г Рикота
100г заквасена сметана
150г захар
2 белтъка
2 ванилии
1 и 1/2 пакетче желатин др.Йоткер (15 г)

Глазура

100 г млечен шоколад
150 мл прясно мляко
20 г масло
1 пакетче желатин др Йоткер (10 г)


Приготвяне

* За основата разбийте на твърд сняг белтъците. Постепенно добавете захарта и ванилията и продължете разбиването до получаване на твърди връхчета. Внимателно прибавете брашното като бъркате с лопатка. Накрая сипете лешниците. Очертайте кръг върху хартия за печене с диаметър 22 - 24 см или колкото е диаметъра на тортената ви форма. Сипете белтъчната смес, леко загладете, оформете на кръг и изпечете в предварително загрята слаба фурна на 140*. Сами преценете колко дебела да е основата. Ако искате можете да направите два кръга вместо един. Приберете втория и го ползвайте по-късно за кремове, торти и сладкиши. Може да съхранявате много дълго време целувченият блат, завит в хартия. Печете според вашият вкус - по-препечено или по-малко.




* За да направите блата за обличане страниците на тортата първо подгответе лист хартия за печене, начертан с молив в каквито искате форми. Аз избрах да са ромбоидни. Разбъркайте до хомогенна смес нужните съставки за декорацията и ги сипете в пош с тънък накрайник. Шприцовайте по начертаното от вас като не забравяте да обърнете хартията от другата страна. Линиите прозират достатъчно добре. Поставете листа върху табла или дъска и го замразете във фризера за 20 минути.




* За блата разбийте добре яйцата със захарта и ванилията до получаване на гъст крем. Пресейте какаото заедно с брашното и го добавете към яйчната смес. Извадете декорираният лист от фризера и с шпакла размажете върху него шоколадовото тесто. Изпечете подложката в предварително загрята на 170* фурна за 10 мин. Внимавайте да не прегори. В противен случай белите шарки ще станат кафяви и няма да се виждат добре. След като блатът  изстине отстранете хартията и го нарежете на две или три ленти по дължина. Изчислете сами каква дължина от лентите ще ви е нужна за да обгърне тортата и чак тогава го нарежете. Диаметърът трябва да бъде същия като белтъчната основа.

* За ганаша затоплете сметаната до кипване, прибавете щоколада и орехите и бъркайте докато получите гладък крем. Може да приготвите ганаша няколко дена предварително. За да го сипете в тортата просто малко го загрейте за да омекне.

* За портокаловият крем сложете в малка тенджерка яйцата, жълтъка и захарта. Разбийте за кратко с бъркалка. Прибавете портокаловите сок и кора, както и маслото, нарязано на парченца. Сварете крема на водна баня докато се сгъсти. Нужни са около 15 мин. Не е нужно  непрекъснато да го бъркате.След като кремът се сгъсти го претрийте през цедка за да стане съвършено гладък. Оставете да се охлади. Може да приготвите този крем 2 или 3 дена предварително и да го съхранявате в хладилника.

*  За кремът с кафе разбъркайте захарта с брашното и ванилията. Сложете жълтъците и налейте малко мляко. Разбъркайте до получаване на гладка каша. След това сипете останалото мляко, кафето и сметаната. Сварете крема до сгъстяване на водна баня или в съд с не залепващо дъно. Отнемете от огъня и сипете желатина в горещия крем. Бъркайте докато се разтвори напълно. Разбира се, ако желаете може да го стопите първо него на водна баня с малко вода и чак след това да го сипете в крема. Оставете крема да се охлади.

* За кремът с рикота първо разбийте белтъците на сняг. Прибавете им половината захар и продължете да разбивате още малко. Ако искате сиренето да стане по-фино първо го претрийте през цедка. Ако това не ви притеснява го разбийте с останалата захар и ванилията на гладък крем и добавете заквасената сметана. Стопете желатина на водна баня и го сипете в крема. Разбъркайте добре. На края прибавете и разбитите белтъци. Ако се притеснявате да ползвате сурови белтъци може да ги замените с 400 г заквасена сметана. 

* Сглобяване - поставете основата в тортена форма и я пристегнете с ринг. Върху нея, по стените на ринга сложете лентите от блата.




* Ако ганашът е много студен и твърд го затоплете леко и го сипете върху основата. Като малко се стегне нанесете върху него портокаловия крем. След това излейте кремът с кафе и оставете тортата за 2 часа в хладилника да се стегне. Кремът с кафе трябва да е полугъст като го сипвате. Ако много се е желирал също ще трябва лекичко да го затоплите. След като се е стегнал сипете върху него последния крем с рикота. Загладете добре и оставете тортата добре да се стегне преди да нанесете глазурата.

* За глазурата просто направете едно мляко с какао за пиене. Сложете му маслото за лъскавина и докато е горещо сипете и желатина. Разбъркайте добре. Ако има бучици неразтопен желатин просто го прецедете. Оставете да изстине и да се сгъсти леко.

* Освободете тортата от ринга. Залейте я с полутечната глазура и я оставете небрежно да се разтече отстрани. Може да оставите тортата с тази глазура - става лъскава и млечно кафява. Аз реших да я напудря с какао. Украсих семпло с няколко захаросани лешника и това е. Може да видите как съм ги направила ето тук. Вие украсете по ваше желание. Надявам се, че ви хареса тази торта. Просто такова ми беше вдъхновението в дена, в който я правих и се получи лека торта с много богати вкусове. Да ви е сладко!


125 коментара:

  1. Йоли, прекрасна си :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина пиршество от вкусове!Прекрасна визия!

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепна торта!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. запреглъщах жадно и чак усетих вкус :) прекрасно!
    Определено ще пробвам тази торта!

    Йоли, пожелавам ти весел и усмихнат ден! Честит празник! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Лелее,Йоли,страхотна е!
    Чак не ми се мисли колко време ти е отнела...
    Честит празник и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !СТРАХОТНА ТОРТА!
    ПОЖЕЛВАМ СТРАХОТЕН ДЕН И УСМИХНАТ ПРАЗНИК!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, правиш разкошни неща.Цеувки.
    Да си здрава и щастлива
    за съпруга си единствена любима,
    децата да те уважават,
    в работата да те оценяват.
    Бъди жена благословена
    с любов и нежност надарена
    с усмивка вечно озарена
    и с много радост наградена!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудна торта, Йоли!
    Лека и много ароматна наистина :)

    Честит празник!
    Бъди винаги обичана, много щастлива и все така усмихната!

    Прегръдки и усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви много.Страшно се радвам,че ви хареса тортата.

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник мила Йоли! Бъди много усмихната, влюбена и щастлива :)
    Тортата е връх!Поздравления за старанието и трудът, който си вложила в нея!Сигурна съм, че и на вкус е впечатляваща!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Невероятно изпълнение!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятна! Просто нямам какво друго да кажа!
    Честит 8 март скъпа Йоли!

    ОтговорИзтриване
  13. Разкошна торта Йоли! Поздравление за търпението и труда и от мен, крайният резултат просто е зашеметяващ!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли,невероятно богата и красива торта! Направо се прехласнах!
    Поздравления и честит празник!
    :)

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, Вие сте просто великолепна и сте голямо вдъхновение за не една жена. Благодаря Ви, че Ви има.
    Прекрасен празник Ви пожелавам всеки ден!
    Биляна

    ОтговорИзтриване
  16. Вие сте създали красива торта и тя трябва да бъде вкусна.
    Un abrazo

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, честит празник, миличка!!! Бъди щастлива и обичана жена!
    Тортата е страхотна и ще се пробва някой ден, когато имам повече време.
    Поздрави и целувки!!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Съвършена е, Йоли!
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли,честит празник!
    Тортата е наистина впечатляваща-и като направа,и като визия,и с тооооолкова много различни кремове-истинска наслада!
    С най-добри пожелания!

    ОтговорИзтриване
  20. Прекрасна торта, Йоли!! Истинско съвършенство! Честит празник :)

    ОтговорИзтриване
  21. Умопомрачителна е тортата, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  22. Фантазията ти е изумителна!
    Възхищавам се на безграничното ти желание (и умение!) да експериментираш.
    Резултатите показват, че правиш всичко с много любов и ... любопитство! А то е "нещото", което движи всичко около нас...
    Вдъхновявам се и буквално се забравям, когато започна да чета и гледам всичко, което си направила!
    Еми

    ОтговорИзтриване
  23. Тлкова сте мили.Благодаря ви от сърце.Като стана сутрин и ви прочета усмивката веднага заиграва по лицето ми.Благодаря,че ви има.

    ОтговорИзтриване
  24. Страхотна си!!! Ти си моето вдъхновение :)) щом видя нещата ти и започва да ми се готви!
    Продължавай все така!

    ОтговорИзтриване
  25. Ах, Йоли невероятно изкушение си сътворила пак!

    Много е красива и се предполага, че е и убийствено вкусна!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  26. Дари,Мария ... поне виртуално я опитайте. Благодаря ви момичета! Много сте ми мили!

    ОтговорИзтриване
  27. Йоли,тортата става навярно достатъчно висока - виждам, че твоята форма в която поставяш контурния блат също има височина.Ако не разполагам с такава,мислиш ли, че лента фолио ще ми свърши добра работа?

    ОтговорИзтриване
  28. Йоли,невероятна си! Благодаря, че те има! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  29. Hrisak,ще ти е нужен само ринга на обикновената тортена форма,нищо,че е по-нисък от ринга,който виждаш на снимката ми.Няма да ти е нужно допълнително фолио за укрепване.Просто трябва да се пристегне само в началото докато се сипят първите два крема.Като се втвърдят те захващат достатъчно здраво блата,който е отстрарни и можеш спокойто да слагаш желиращите кремове.На своя страна те още повече стабилизират вкичко като се желират.Не се притеснявай,няма да се разкриви.Но пък винаги можеш да сложиш няколко пласта фолио за укрепване и сигурност.Така ще си и по-спокойна.Прецени сама.Благодаря ти миличка.

    Yesim,мнго благодаря.Много,много ...

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти Вики,радвам се,че ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  31. ЙОЛИ,ИСКА МИ СЕ ДА ЗНАМ В КАКВИ РАЗМЕРИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ БЛАТА ЗА ОБЛИЧАНЕ.СМЯТАМ ЗА НЕОБХОДИМО,ЗАЩОТО ВИСОЧИНАТА МУ ТРЯБВА ДА ПОБЕРЕ ТОЧНО ВМЕСТИМОСТТА НА КРЕМОВЕТЕ.

    ОтговорИзтриване
  32. Hrisak,аз пека блат винаги в правоъгълната тава,която си е на самата фурна.Обикновено го режа на 3 еднакви ленти по дължина.Обличам тортата като ги снаждам една до друга.Що се отнася до височината ... хм,това си е много индивидуално.Зависи колко висока искаш да е самата торта и колко са ти излезли кремовете като количество.Не се притеснявай чак толкова.Няма как до грам да се презети всичко с такава точност.Ако ти останат кремове,просто ще си ги хапнете така,отделно.А пък ако не стигнат,винаги можеш да допълниш с плодове,някакво сладко или просто една неразбита и неовкусена квасена сметана.Много обичам да я ползвам точно така - дава неповторима свежест на сладкишите.Но не ми се вярва да не стигнат кремовете.По-скоро може малко да остане от тях,което никак не е фатално.В общи линии височината на лентите ми беше около 10 или 12см.Но не съм мерила.При мен все "на око"са нещата,знам ли?

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей,Йоли! Направих твоята крем торта в почивните дни по повод гостуване на наши приятели. Тортата е уникална ! Приеми поздравленията на цялата ни компания - малки и големи - всички бяхме впечатлени от красивата визия и неповторимия вкус ! А за мен като изпълнител бяха изключително полезни подробните описания , които си дала . Така успях да я направя съвсем лесно . Бъди здрава и с все така неизчерпаема фантазия !

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря, Йоли!Може да ти се сторя малко подробна и капризна в питанията, но е по-добре да чуя твоето мнение.Тогава добивам повече кураж - когато се колебая в нещо си!Още веднъж ти благодаря

    ОтговорИзтриване
  35. Ани,о ... ама така пък да се радвам.Боже,ама наистина много.Страшно ти благодаря.щастлива съм!!!

    Хриси,ама как ще си досадна?Ти?О,напротив,винаги задаваш много полезни и смислени въпроси.И страшно ми помагаш,защото не се сещам винаги да напиша всичко необходимо.Благодаря ти миличка!И не се колебай!Давай!

    ОтговорИзтриване
  36. que maravilla de tarta, es una pasada voy a ver is encuentro un traductor

    ОтговорИзтриване
  37. Аууууууууу тази е уникална! Но много трудоемка ми се струва, въпреки това си заслужава :)

    ОтговорИзтриване
  38. Mar,благодаря ти много за хубавите думи.

    Дани,ами да,права си.Трудоемка,но наистина си заслужава.Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  39. 4ydesno izglejda tortata! a moje li da mi kaje6 kak se kazva pesenta koqto varvi kato fon na stranicata :)

    ОтговорИзтриване
  40. Много се радвам,че ти харесва тортата и музиката. Благодаря от сърце.Певицата е испанка - MECANO, а песента се казва "Hijo de la Luna".

    ОтговорИзтриване
  41. Тортата ти е страхотна. Първия път като я направих моите хора останаха като зашеметени. Това беше най-бързо изядената торта в къщи (при условие че мъжа ми и дъщеря ми не обичат сладко, а аз съм на диета, т.е. не съм я опитала)Вече я правя в различни комбинации от кремове, цветове и форми и всеки път става страхотна и на вид (което мога аз да преценя) и на вкус (според близките ми). Благодаря, че сподели идеите си и опита с нас! marii4e

    ОтговорИзтриване
  42. Аз ти благодаря Мария.Много с мила.И така се радвам,че импровизираш с кремовете!Точно това искам да провокирам в читателите си - да експериментират,да си измислят сами,да творят.Много ,много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  43. Nadherne, uzasne, excelentne. Som vasou velkou obdivovatelkou. Tuto tortu musim vyskusat.
    Красива, невероятно, отлична. Аз съм си голям почитател. Тази торта съм да опитам.

    ОтговорИзтриване
  44. Благодаря Adriana!
    Ще се радвам да опиташ и други мои рецепти.
    Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  45. Тази торта я гледах в предаването ти. Просто бях очарована. Много хубава и предполагам вкусна, но много трудоемка. Дано някой ден се престраша и я направя.
    Поздравления за прекрасните рецепти и предаването което водиш. Дано много дълго време те гледаме на екрана.

    ОтговорИзтриване
  46. Zdarvei mila Ioli(izviniavam se 4e pisha na latinica) SUPER mnogo me radva tvoiat blog i s interes sledia predavaneto ti,no to4no kogato pravi tazi torta niamah pod raka list i himikalka i ne mojah da zapomnia to4no kak se pravi 4etvartiat plast sas ricotata.V receptata pi6e 4e parvo se razbiva sireneto ,no koga to4no se pribaviat 100-te grama zakvasena smetana?Pravila sam niakoi tvoi recepti(vinagi sa se polu4avali),no nikoga ne sam pravila torta.A tazi sedmica sinat mi stava na 1 godinka,prekrasen povod za parvata mi torta!Blagodaria ti predvaritelno!I o6te dalgo ni radva6 i iznenadva6 s novi i novi predizvikatelstva!!!

    ОтговорИзтриване
  47. Стига човек да има време и търпение,тортата не е никак трудна.За 2-3 часа се прави-с печене,с кремове.Трябва само време за стягане.Аз не направих страничния борд,защото ми се втвърди и го сложих като блат във формата.Утре синът ми има рожден ден и ще го изненадам с нея.Мила Йоли,благодаря за рецептите които споделяш и знай ,че те гледам всеки път по телевизията,даже и повторенията по нощите-толкова си ми симпатична....

    ОтговорИзтриване
  48. Благодаря ви момичета!Страшно сте мили с мен!Толкова много ме радвате...

    Тортата наистина е може би по-сложна на вид от останалите, но, както казва Живка не е чак толкова трудна.Живе, благодаря ти от сърце,че я пробва,без или със страничния блат.Така... сега за крема с рикота. Сами разбирате,че в предаването нямаше време да се направи тортата в нейния пълен вариант.Затова основният крем го направих с рикота,сметана и портокалова кора.Ако ползваш рикота дори няма нужда да я разбиваш предварително с миксера.Тя е много нежна.Но ако я правиш с извара е просто задължително да разбиеш с миксер.Иначе рикотата само я разбъркваш заедно със сметаната,захарта и ароматите.Сипваш желатина и това е всичко.Направо си я разбъркай със сметаната,не се притеснявай.Успех и ако имаш още въпроси не се притеснявай да ги задаваш.

    Още веднъж благодаря на всички!

    ОтговорИзтриване
  49. Здравей,Йоли.Днес направих тортата и сега чакам да стегне.Всичко е толкова ароматно и вкусно.Имам само едно претеснение портокаловия крем ми се струва,че не стяга достатачно.Претеснява ме като махна ринга да не се разтече.Ако това се случи понеже чакам гости мисля без никой да разбере да я сервирам в чаши.Моляте,кажи ми къде греша?Може би в качеството на маслото???Петя

    ОтговорИзтриване
  50. Ще се стегне миличка.Не се притеснявай.Нищо му няма на маслото.Но добре си решила,ако стане все пак някакъв гаф го сервирай в чаши.Благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  51. Mila Yoli,napravih tortata za parvia rojden den na sina mi,stana neveroiatna,mnogo stilna i vkusna.Moje bi strani4nia blat ne mi se polu4i osobenno na vid,no improvizirah s ukrasata i se polu4i strahotna torta.A gostite...vsi4ki ostanaha ocharovani!Blagodaria ti o6te vednaj.Edin den probvah i fal6iviat gar6....be6e strahoten,varna me v detskite mi godini kogata mama go prigotvia6e 4esto.6te prodaljavam s izprobvaneto i na drugi recepti!

    ОтговорИзтриване
  52. Да ти е живо и здраво детенцето и много да те радва.Благодаря ти,че избра тази торта за празника му.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  53. Невероятна торта, ти си вълшебница!

    ОтговорИзтриване
  54. Йоли, вчера на 01.04.2012 чествахме 24 години от сватбата ни. Моето семейство, специално ти благодари за тази прекрасна и вкусна торта, която направихме с дъщеря ми и сладко преминахме към следващата годишнина. Всички кремове прекрасно са съчетани като вкусове,просто невероятни! Ще продължавам да изпробвам твоите прелести, който споделяш с нас.

    ОтговорИзтриване
  55. Женка,да сте живи и здрави и още много дълги години щастливи!Изобщо не можеш да си представиш колко ме зарадва с коментара си.Малко хора се захващат с тази торта.Сложна им се вижда.Благодаря ти,че я избра за този специален за вас ден!Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  56. Здравей, Йоли! От много отдавна въздишам по прекрасните десерти, които сътворяваш в кухнята. Готвя от малка, но нямам много опит в сладкарството. Вчера се престраших да се пробвам с тази торта :) Много е хубава, прекрасна се получи, на всички вкъщи ни хареса. Желая ти още много идеи и творчески ентусиазъм! Нямам търпение изпробвам и други твои рецепти за торти :) Да си ни жива и здрава!!! Диана

    ОтговорИзтриване
  57. Благодаря ти Диди!Ти си се захванала с най-пипкавата ми торта.Нямаш се представа колко ме зарадва,защото малко хора се решават да я направят.Таистина много ти благодря и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  58. Zdrasti Yoli, privet ot Chile. Az chesto gledam y pravja rezeptite ti, no dosega ne ti bjah pisala. Svekarva mi ima rozhden den v nedelja y iskam da napravja neshto po - spetzijalno. Tazi torta izglezhda chudesno. Nadjavam se da se spravja :)Mnogo pozdravi i pregratki na teb i semejstvoto ti.Boyka
    P.S. Oshte pomnja tzeluvkite koito praveshe baba ti !!!

    ОтговорИзтриване
  59. Ама много си далече,миличка!Няма ли да си дойдеш?Бургас ни зове това лято!Благодаря ти Боце,много ме зарадва,че си избрала тази торта.Може да ти се вижда сложна,но само плаши на външен вид.Не е толкова страшна.Ако имаш въпроси съм насреща.И не забравяй нещо много важно,най-важното! ИМПРОВИЗИРАЙ!! Целувам те.

    ОтговорИзтриване
  60. Здравей Йоли!Правиш наистина страхотни торти.Аз реших да се поглезя и направих тортата за 30 си рожден ден!Никой не повярва,че аз съм я правила-решиха ,че е купена и бяха меко казано възхитени от вкуса,че чак има желаещи да им я направя.Беше голямо удоволствие да я направя и не е чак толкова трудоемка!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  61. Ееееееее,страхотноооо!!! Много ти благодаря. Поздравявам те с рождения ти ден, независимо, че е късно.Но пък е от сърце! Благодаря ти още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  62. Здравейте Йоли.искам да се похваля ,че за рожденият ден на синът ми приготвих всичко от вашият блог.Не мога да Ви олиша възхищението на всички гости от прекрасното меню което спретнах.Действително ми отне 2 дни приготвянето на всичко но резултата беше убийствен.Ето какво направих:
    Хапките с пушена риба-страхотни на вкус и вид
    Солената торта -е не беше толкова красива като вашата но се постарах,супер вкусна
    Крем тортата която не можах да догодя на външен вид(направих блата за обличане предният ден.НЕ Е ДОБРА ИДЕЯ) и малко портокаловият не ми достигна но беше зашеметяваща.БАГОДАРЯ ВИ за страхотните рецепти.Почусствах се като шеф готвач

    ОтговорИзтриване
  63. Здравей и ти.Защо не си си оставила името,за да се обърна към теб както трябва?Почувствала си се като шеф готвач.А знаеш ли как се чувствам аз сега?Така съм се ухилила,че ще ми изпадат зъбите!Благодаря ти!Благодаря ти от сърце и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  64. Честита Нова Година, Йоли!
    Нека тя да бъде още по-щастлива за теб и семейството ти!
    Правила съм много от твоите рецепти и знам, че винаги, когато искам да направя нещо вкусно и красиво ще го намеря тук. Тази торта е една от любимите ми. Вчера имах двоен повод да почерпя- рожден ден и Нова година и направих цели две. Всички само ръмжаха от удоволствие и съм много щастлива. Благодаря от сърце - от мен и всички домашни!
    Дора

    ОтговорИзтриване
  65. Доре,толкова съм щастлива да чуя това.Знам,че тортата не е от лесните и малко са тези,които са я правили.Затова така се радвам.Благодаря ти от сърце.Честит рожден ден със закъснение и щастлива 2013! Наздраве.

    ОтговорИзтриване
  66. Привет! Започнах тортата преди малко (разрезът изглежда убийствено :))
    Според теб дали ще издържи обличане с чаршаф (може би ако я "затворя" с тънък блат отгоре?). Не възнамерявам да я товаря отгоре с тежки декорации.
    И друго - направих ганаша, портокаловия и моката предварително, като утре ще сглобявам (въздържах се да сложа желатина в моката, за да не заеме съда, в който ще го съхранявам, вместо тортената форма :) Дали има проблем да се загрее, за да се добави впоследствие желатинът? А на портокаловия ще му пречи ли да му добавя желатин? (не ми се вижда достатъчно твърд).
    Поздравления за рецептите в блога! Хем са предизвикателство, изглеждат намислени с вкус и мярка :)

    ОтговорИзтриване
  67. Точице,ах,как ми парека това име!Адски е сладко.Накара ме да се усмихна веднага!

    Давай сега да видим ... първо,очарована съм,че си се захванала с тази торта.Малко хора я правят,защото си е пипкава.Много ме радваш с това! Благодаря ти.

    Правилно си мислиш,че е добре да и сложиш блат отгоре преди да я облечеш.И я намажи тъничко с маслен крем, с желе или конфитюр,както решиш.Трябва да имаш и малко "лепило"в тяхно лице.Няма никакъв проблем с желатине.Просто загрярваш,добавяш стопения желатин и готово.Без проблеми ще стане.За портокаловия крем - не е мек.Той си е маслен,много е нежен като консистенция,но не се разлива.Обаче,имаш ли дори и най-малко притеснение,веднага слагаш малко желатин и там.И ще спиш спокойно.Нали знаеш?Задължителни неща в готвенето няма.Никога не се доверявай 100%на никоя рецепта.Те са само за идея,а от там нататък творчеството е в теб.Променяй,променяй ... това е истината. Благодаря ти много,с нетърпение ще чакам да ми кажеш какво се е получило накрая. Успех!

    ОтговорИзтриване
  68. Реших да си я оставя както си е рецептата, захарното покритие според мен няма да се върже с кремовете. То и без друго ми трябваше само за подложка на вафлена картинка, но прочетох, че не е задължително. Тортата е готова, само картинката не съм й сложила, защото мисля да го направя в последния момент. Ще снимам, да :) Не е много сложна тортата, всъщност кремовете добре се допълват - в единия жълтъците, в другия белтъците :)


    Благодаря за хубавите думи за името, така се казва издателството ми, така че дълго съм го избирала :)

    ОтговорИзтриване
  69. Много ще се радвам да видя тортата.Няма да забравиш да ми я покажеш,нали?Благодаря отново и приятно майсторене.

    ОтговорИзтриване
  70. Ето обещаната снимка :)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151343455188180&set=a.48976333179.59393.763188179&type=3&theater
    Много ми хареса, века е и е нетрадиционна, а разрезът наистина е красив (другия път ще слагам по-течни кремовете, за да правят права линия, защо така ме достраша и все ги слагах полужелирани, не знам).
    Сърдечни поздрави и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  71. Аз ти благодаря,Точице.Радвам се,че е станала тортата.Няма да се притесняваш от течните кремове,нали са в борд от блат,а и са стегнати с ринг.Няма да изтекат,а и правилно си мислиш,че така пластовете стават по-равни.За съжаление не мога да отворя снимката ти.Страницата ти временно не ме допуска,така ми излиза.

    ОтговорИзтриване
  72. Ооооооооо,видях я,видях я!Отвори се снимката.Страхотна е,браво на теб.Много,много ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  73. Здравейте и от мен.От много време се каня да пробвам тази торта и най накрая остана време.Винаги когато се спря на някоя рецепта първо изчитам всички коментари и тогава започвам.Та моят проблем беше единственно със страничният блат първо не ми стигна да покрия тавата и стана потиклен помислих ,че съм пропуснала да запиша набухвател,но виждам че в рецептата няма.Иначе тортата е страхотна.Много се радвам когато някой пробва и споделя резултата,а не просто да видят снимката и да казват колко е хубаво това или онова.

    ОтговорИзтриване
  74. А ако знаеш аз колко се радвам като някой направи нещо и после сподели резултата!Много съм щастлива!Независимо,че не винаги хората са доволни,не винаги им се получава всичко 100%.Важното е,че опитват,че се стараят,че влагат желание.Дори и нещо да се обърка първия път,винаги се оправя после.То и това си е полезно.Та ... благодаря ти наистина от сърце!

    Да,няма набухвател в блата.Това е най-обикновен пандишпан,просто тестото трябва да остане максимално в въздушно преди да се пъхне във фурната.За обличането отстрани...ох,ако знаеш и аз как се мъча с изчисленията.Все мъжа ми карам да смята,аз съм музикант и съм категорично скарана с математиката.Нещо такова се е получило и при теб,зависи и от размера на формата ти.Въпреки неволите отново искам да ти благодаря.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  75. Здравей, Йоли!
    Тортата е много красива и много ме впечатли украсата. Искам да попитам как се правят тези захаросани лешници - топят се някак в карамела, но все пак как заемат тази форма? :)
    Ако има някаква по-лесна техника като за начинаещ, ще се радвам да споделиш. :)
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  76. Благодаря ти Светле.Вече прикачих линк към рецептата за да може да се види как съм ги направила лешниците.Ето,заповядай да поразгледаш малко лесни украси.

    http://yoli-www.blogspot.com/2011/11/blog-post_12.html

    ОтговорИзтриване
  77. Здравей, Йоли! Миналата седмица приготвих тази торта, както и сладкиш "Вахау", който отново оформих като торта. И двете бяха много вкусни и леки! :)
    Благодаря ти за превъзходните рецепти! Ще продължавам да следя с интерес публикациите ти :)

    Цвети

    ОтговорИзтриване
  78. Благодаря ти Цвети.Радвам се,че ти харесват рецептите и че ги опитваш.Много съм щастлива!Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  79. Йоли искам да направя тортата,но не ми добадът сладките неща в които има и кафе с какво мога да го заменя за да не разваля това чудо на кулинарията!

    ОтговорИзтриване
  80. О,изобщо не му мисли.Не на всеки му харесва кафеен вкус в сладкишите.Напълно си права,много е индивидуално.За това съчетание от кремове,ако не сложиш кафе,според мен най-много ще върви карамелен вкус.Или си купи едно готово карамелено мляко от руските магазини,или направи карамел,смеси го с гореща сметана за да стане на карамелен сос и чак тогава го сложи в крема.Пък ако искаш,просто пропусни пласта с кафе,или го направи с млечен шоколад ... или пък бял.Успех и благодаря .

    ОтговорИзтриване
  81. Йоли,много благодаря за рецептата. Тортата е невероятна. Поздрави !!!!

    ОтговорИзтриване
  82. Дано ти хареса и като вкус.Много ти благодаря,да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  83. Здравей, Йоли! Извенявам се че пиша като анонимен, но нямам регистрацияв в блога! Правила съм доста от вашите рецепти и всички са ми се получавали страхотно- точно поради тази причина исках да заложа на вашите предложения, за направата на тортата за първия рожден ден на синът ми! Отдавна съм си набелязала този торта и чакам подходящ момент да я направя!Въпроса ми е дали ако разледя основата на две и я използвам като блат най-отгоре би издържала платка с фигурки при наличието на толкова много крем!
    Теодора

    ОтговорИзтриване
  84. Охооо, малкото сладурче става на цяла 1 годинка! Страхотен празник! Да ти е живо и здраво детенцето, Теди. Благодаря ти, че си избрала тази торта. Кремовете са плътни, желирани са, не се пеитеснявай. Ще издържат фигурките. А и няма да слагаш кой знае какви тежести я. Постави ги преди да сервираш тортата за духването на свещичката и това е. Весел празник на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  85. Благодаря много за бързия отговор и пожеланията! Хубава вечер!
    Теодора

    ОтговорИзтриване

  86. Uskoro će moj rođendan pa namjeravam napravitiovu tortu. Fantastična je .
    TE SAKAME - SEKA IZ BIH.

    ОтговорИзтриване
  87. Много ще се радвам да направиш тортата за рождения си ден.Благодаря ти от сърце.Весел презник.

    ОтговорИзтриване
  88. zdraveite!!tortata e meko kazana Fantastichna!!!iskam da popitam s rikota nqma li da e leko solena i moje li da se zameni s neshto drugo?

    ОтговорИзтриване
  89. Много благодаря. Радвам се, че харесваш тортата. Рикота е напълно безвкусно сирене, напълно неутрално. Няма абсолютно никаква сол в него. Това не е крем сирене, а фина извара. Става чудесно с нея. Категорично не препоръчвам българска извара. Може евентуално маскарпоне, но то е доста мазно. Благодаря отново.

    ОтговорИзтриване
  90. Прекрасна торта ! Много добре изглежда,а и ще е също толкова вкусна убедена съм ! Само искам да попитам за крема с рикотата след като нямам точно мога ли да заменя с нещо друго или да направя крема без рикота ?

    ОтговорИзтриване
  91. Ох,труден въпрос е това за мен.Виж сега,ще ти кажа моето мнение,а ти си реши сама.Нямаме хубава фина неовкусена българска извара и аз затова не я ползвам за сладкиши.Май за нищо не я ползвам.Според мен влошава качеството на храната.Рикотата просто е много нежна,с изразен млечен вкус и е подходяща за десерти.Или не прави крема с рикота,или си купи българска извара,ако я харесвате.Но ако направиш така непременно я разбий на гладък крем с пасатор,защото е зърнеста.Оставям наистина ти са си решиш.Благодаря ти и успех с тортата.

    ОтговорИзтриване
  92. Здравей,аз съм момичето,което пита за крема с рикотата. Вместо него просто разбих заквасена сметана с малко захар ( не обичам да е много сладък този крем) и това ми беше последния крем,а над него полях с шоколад.Стана наистина много хубава торта,но нещо оплесках с кремовете,нямах много време да стегнат и когато сложих този крем с кафето той отиде и по краищата на тортата и стана торта от кремове със страничен крем около всичко + страничен блат :Д.Иначе останалите ми кремчета си стояха на мястото,не знам защо се получи така. Ако може някакъв съвет да ми дадеш за следващия път.Иначе комбинацията от ганаша с ядките и портокаловия крем е просто убийствена.Извинявам се за многото писания,но съм на 17 и готвя от няколко години и нещо като не ми се получи много ме е яд. Благодаря за отговора,пробвала съм и други твои торти и са просто невероятни ! :) Бих искала да ни покажеш някаква лека торта,с хубав мек крем ( без сметанов крем) и с шоколад. Невероятна си !

    ОтговорИзтриване
  93. Тои си такава сладурана, а аз пък така от сърце ти се радвам!Душица си ми.Няма да се ядосваш като нещо не стане.На всеки се случва и именно от това се учим.Да не мислиш,че всичко ми се получава от раз?Няма такива хора.Затова, давай все така смело и всичко ще е супер.Най-важното е,че имаш хъс,желание.Уважавам неимоверно много това!

    Лека торта бих ти препоръчала Кокосовата. Ще я намериш при тортите в каталога.За кремовете - няма какво да се лъжем,най-хубавите са тези с маскарпоне,млечна сметана или пък заквасена.Ако направиш само млечен крем,пак е хубаво да му прибавиш бита сметана или масло.Не е хубав иначе.Тортата ми с поширани круши също е с много хубав крем, но ти не искаш сметана.Можеш да направиш Брюле торта.Ще е елегантна на вид,лека и топяща се като вкус,но пак млечната сметана е в основата на всичко.Виж, един крем може да е лек и пухкав,дори и да е сметанов или маслен.Зависи от комбинацията на продуктите и как е направен.Помисли, ще видиш,че съм права.Прегръщам те и винаги съм насреща.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  94. Здравей,реших да пробвам тортата с крушите ! Скоро баща ми има рожден ден и мисля да направя отново тази ''крем торта'',но с 2 блата като след първия ще има ганаша с орехите и портокаловия крем,а след 2рия блат ганаша и любимата ми заквасена сметана + малко захар ! Блатовете мисля да са от една друга твоя торта ( не се сещам за името точно в момента) .Благодаря за съветите ! Скоро ще направя тортата с крушите и ще пиша ! Лека седмица изпълнена с шоколадови усмивки от мен! Благодаря ти !

    ОтговорИзтриване
  95. Много,много ти благодаря.Страшно ме радваш!Когато направих тази торта мислех,че никой никога няма да я направи.Хората се плашат от по-сложни рецепти.Тази е с много пластове,пипкава е.И затона така се радвам като някой ми пише,че иска да я направи или пък я е направил.Благодаря ти от сърце.Идеите ти са чудесни,ще стане великолепна празнична торта.Да е жив и здрав баща ти и весел ви празник на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  96. Здравей, Йоли! Аз съм Дени и до сега май само за коледните меденки съм ти писала :) Медената ми къщичка стана супер (много съм скромна хихи) С мъжът ми сме ти големи фенове отдавна, а в последно време се престрашавам и доста твои неща опитахме :)
    Рожденият ми ден е след месец,но от сега се заглеждам по тортите ти и тази много ми допадна...досега съм правила само с готови блатове,бисквитена или с бишкоти,но сега ми се иска да се хвърля в дълбокото.
    Преди това имам обаче куп въпроси,въпреки че изчетох и коментарите.
    1. Колко време да пека белтъчната основа? Около 10мин добре ли е? Фурната ми е доста бързичка.
    2. Нямам везна. Сухите съставки все ще ги оправя,но 10гр. белтък ще ме затрудни.
    3. Страничният блат в тавата на фурната ли го печеш? Като го режа след изстиване няма ли да се счупи и по-добре ли е като го огъвам и поставям в ринга да е рязан на повече сегменти, пак за да не се счупи?
    4. За ганаша може ли пак да е с лешници или пък бадеми вместо орехи? Фен съм на бадемите :)
    5. Достатъчно гъст ли ще стане портокаловия крем без кора от портокал,ако не с какво да заместя кората?
    6. Пласта с кафе - предполагам, че сметаната е неподсладена,защото после има и захар в продуктите?
    За желатина пише да се сипе в горещия крем. ако е много горещо,няма ли да му се нарушат свойствата и да не се желира? Нямам почти никакъв опит с желатин. Може ли да ми кажеш за всеки от кремовете, в които го има в колко вода да го разтворя?
    7. За глазурата в продуктите не се споменава масло,а в обясненията има. Колко да сложа?
    8. Къде мога да си намеря подложка за торта и от златните или сребърни бои за украса? Не съм от София, но ако имаш идея от коя верига магазини, сладкарница ли или и аз не знам?
    9. Последно - защо не се разтопява шоколад в метален съд? Заради топлината,която запазва ли? В стъклен или в какъв съд да го правя? Мисля да ползвам за украса и до сега съм го правила все в метален съд и не съм имала проблеми.
    Леле дълго стана, дано имаш търпение да изчетеш всичко :)

    ОтговорИзтриване
  97. Здравей Дени,ще се опитам да ти отговоря и да съм ти полезна.

    1.Белтъкът е добре да се суши,а не да се пече.Затова съм написала ниска температура.Ти ще прецениш,като го пипнеш трябва да е твърд отгоре и да може да се отлепя лесно от хартията. Минимум половин час,че и повече е нужно.

    2.10 г белтък е приблизително половината белтък от 1 малко яйце.

    3. Няма да се счупи.Това е най-прост пандишпан,нищо особено и страшно няма в него.

    4.Разбира се,че може.Сложи такива ядки,каквито обичаш.

    5. портокаловата кора не сгъстява,тя дава само вкус.непременно сложи.

    6.Най-добре си го разтвори в малко вода и после го добави към кремовете. В 3-4 с.л. вода е добре.

    7. Може би съм пропуснала,ще го поправя,ако е така.1 с.л. масло е достатъчна да даде лъскавина на глазурата,но може и без него.

    8.Честно да ти кажа,нямам представа.най-добре е да провериш в нета,можеш да си поръчаш от там или да попиташ из сладкарниците.

    9. От италиански сладкари го знам това за шоколада.Предполагам,че е заради самото темпериране,може би става някаква реакция.Аз го топя в порцеланова купичка за супа,може и в стъкло, ти прецени.

    Успех ти желая с майсторенето.Убедена съм,че ще направиш великолепна торта. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  98. Благодаря, много за бързия и изчерпателен отговор! :) Още доста неща си харесах и подозирам,че цялото ми меню ще е по твои рецепти. Страхотни са!
    За подложката и боичките ще се поразтърся,имам много време.
    Дени

    ОтговорИзтриване
  99. Здравей, Йоли.Това е поредната твоя торта, която правя за любим мой човек. Благодаря ти за страхотните идеи и за красотата, която внасяш в живота на семейството ми .Ти си уникална.

    ОтговорИзтриване
  100. Ей,ама така се радвам,Силве!Захванала си се с по-бавна за правене торта,не е трудна,но си иска време за да стане.Затова пък още повече се радвам,че си избрала нея.Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  101. Йооолии, толкова се радвам, че споделяш всички тези невероятни рецепти с нас. Рожденият ми ден мина, всичко беше много вкусно,благодарение на теб ;)Всички си облизаха пръстите.
    Тортата се получи...единствено си мисля , че странични блат нещо не го докарах, защото ми беше някак леко жилав, но пък беше много ефектен на вид. Не можах да го оформя да е на съвсем правилни парчета,че тавата ми беше голяма, и не се разля добре,та крайните парчета се различаваха от средното и станаха неравномерни в ринга,но пък дефектът стана ефект :)
    Ето линкчета - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203458022881115&set=a.1542054201168.94850.1529345474&type=3&theater
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203458027041219&set=a.1542054201168.94850.1529345474&type=3&theater
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203458020401053&set=a.1542054201168.94850.1529345474&type=3&theater
    А това са другите неща пак по твоя рецепта (маслена погача и пиле кордон бльо) - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203458025361177&set=a.1542054201168.94850.1529345474&type=3&theater
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203458026241199&set=a.1542054201168.94850.1529345474&type=3&theater
    Още веднъж благодаря за съветите!
    Дени

    ОтговорИзтриване
  102. Душица! Благодаря ти Дени, много си ме радваш ти! Страхотия си направо! Дай да те прегърна !

    ОтговорИзтриване
  103. Хехе благодаря :)
    Дени

    ОтговорИзтриване
  104. Здравей Йоли казвам се Диана и честитчко надничам в твоя свят на искушения.До сега съм правила Династия/зная на изуст рецептата/и броени пъти Тофифи.Реших да пробвам този път тази Крем Торта и имам някой питания-Какава е тази Течна сладкарска подсладена сметана 100г./марка/ от 1ви пласт,и от 3ти пласт 100мл.течна сметана може би това е на HOPLA?И освен 1 и 2 пласт нещо друго може ли да се направи предварително?Благодаря и се надявам да ми се получи!

    ОтговорИзтриване
  105. Здравей Йоли честичко надниквам в твоя свят на искушения и до сега съм пробвала Династия и Тофифи много пъти.Иска ми се този път да опитам Крем торта и имам питания за сметаните:Течна сладкарска подсладена сметана 100гр от 1ви пласт каква е /марка/и сметаната от 3ти пласт на HOPLA ли е?И освен 1ви и 2ри пласт нещо друго може ли да се направи предварително?Благодари и дано се получи!

    ОтговорИзтриване
  106. Здравей Диана.Много ти блатодаря за доверието,ще се радвам да опиташ и тази торта.Виж сега,най-хубавото нещо на света е да ползваш млечна сметана.Винаги и за всичко.Не го пиша това конкретно в рецептите,защото в България е доста скъпа и хората нямат винаги възможност да си я купуват.Оставям всеки сам да прецени.Разликата между растителната и млечната е огромна,просто няма дори допирна точка за сравнение.Млечната е от истинско мляко,а другата е чист маргарин,казано най-простичко.Хоплата е растителна.Припървият пласт съмнаписала подсладена течна сметана.Тя е винаги сладкарска,щом е подсладена.Написала съм го за да няма нужда да добавяте още захар.При третия пласт може да е и готварска сметаната,не е нужно да е точно такава,която се разбива.Просто да е течна.Това не е крем,който изисква разбита на сняг сметана, затова наистина няма значение дали е готварска или сладкарска.Сама си презени марката сметана.Има най-различни и повечето са растителни.Ползвай си една и съща за цялата торта.Може би трябва да направя лека корекция в рецептата за да не се бъркат хората.Купуваш една сметана и си караш с нея.Благодаря ти още веднъж и успех с тортата.

    ОтговорИзтриване
  107. Здравей Йоли. Най-накрая се престраших да направя тази торта. На външен вид я докарах, но нямам търпение да ти се похваля и за това не знам как се е получила от вътре и на вкус. Единствено блата за обличане ме притеснява, понеже не исках да прегори и май не го допекох. Малко лепнеше от едната страна. Ще я нося на тате за рождения ден и дано не се изложа. Миналата година правих торта Династия и всички много я харесаха, дори питаха за рецептата. До сега съм опитала доста от твоите рецепти, но тази торта много ме плашеше. С много обич благодаря за всичко което споделяш с нас.

    ОтговорИзтриване
  108. Много се радвам, Краси. Благодаря ти, че си направила тази торта за празника на баща си. Надявам се и вътре да с станала добре. Весело да ви е и да ти е жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  109. Какво да ти кажа Йоли? Перфектна си както винаги! Направо ще получа раздвояване на личността, какво по-напред да се опитам да приготвя от твоите прекрасни рецепти! Толкова вкусни неща има при теб с невероятно майсторски композиции! Ще пробвам самостоятелно този път (за по-бързо) само портокаловия крем, че имам доста портокали. А някой ден с обзел ме кураж ще опитам и цялата великолепна торта! Целувки, мила Йоли: cveteto3101

    ОтговорИзтриване
  110. Ще се радвам да го опиташ,Цвети.Чудесно ще стане и като самостоятелен крем,и като пълнеж за друг сладкиш или торта.Благодаря ти,много ми се доверяваш.Дано не те подведа.

    ОтговорИзтриване
  111. Ммм, вкусно!
    Направо да си оближеш пръститеее!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти хареса. Хубава е тортата, да. Малко е връткава, но си заслужава човек да се заиграе когато има по-специален повод. Ще се радвам, ако я опиташ и ти.

      Ще се радвам, ако посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публиковам нови рецепти. Заповядай там.

      Изтриване
  112. Здравей,мила . Искам да направя тортата за рождения ден на съпруга ми. Обаче.....
    Приготвих крема от портокал предварително,както си писала ти. Бърках около 15-20мин. Ама ми се струва че още не достатъчно гъст..... Сложих го в хладилника да стяга,надявам се,че ще стегне????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, отговорих ти вече в сайта. Благодаря ти, че опита тортата. Страшно силно се надявам да е станала добре. Честит празник и да ви е сладко!

      Изтриване
  113. Здравей, Йоли! Преди дни направих поредната торта от твоя блог и отново обрах овациите. Ето резултата: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1219234004755243&set=gm.1141851835854429&type=3&theater
    За предстоящ празник в петък съм избрала тази торта, но отново имам запитване. В продуктите за крема с рикота си написала 100гр. заквасена сметана, а след това в приготвянето не си писала, че се добавя такава, освен ако не искаме да избегнем суровите белтъци. Та, ако ползваме 2 белтъка слагаме ли и 100гр заквасена сметана или само ако те липсват? Благодаря ти много предварително и се извинявам за честите въпроси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дилянче, много ти благодаря мила, но не мога да отворя линка. Пише, че информацията е недостъпна в момента. Благодаря ти наистина много за доверието и хубавите думи.

      Чакай сега да я видя първо тази торта, че съм я забравила. Нищо чудно и да съм пропуснала нещо.

      Да, определено съм изпуснала сметаната. Прибавя се към рикотата и след това всичко се олекотява с белтъците. Слагаме 100 г сметана и двата белтъка, а ако не искаме белтъци увеличаваме сметаната на 400г.

      Благодаря ти, че ми обърна внимание. Веднага ще го оправя. Тортата е с нормален класически рацмер 26 см.

      Весели и светли празници ти желая и отново благодаря!

      Изтриване
  114. Иии още нещо, за какъв размер са посочените продукти?

    ОтговорИзтриване
  115. Здравейте! Поздравлениа за чудесният сайт, за невероятното изпълнние и вдъхновение! Решила съм да приготвя тази торта и имам 2 въпроса: 1. Защо е необходимо да се реже изпечения страничен блат на няколко ленти, няма ли да е по-стабилна тортата, ако е на една лента? 2. Рикотата с какво мога да я заместя - не съм сигурна, че ще открия рикота? Благодаря Ви предварително! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария! Много си мила, ще се радвам, ако опиташ тортата и ти хареса.

      1. Няма как да не нарежеш страничният блат на ленти. Няма такава тава, в която да изпечеш толкова дълга лента, която да може да облече цялата торта. Трябва да ги снадиш, няма друг начин. Но не се тревожи, тортата е много стабилна, тъй като има желатин в нея, а и е пристегната в ринг.

      2. Рикотата е много фина извара. Ако успееш да намериш такава българска ще е чудесно. Има хубава фина извара на "Добрев" и "Лесидрен", ако ги знаеш тези фирми. А ако имаш Лидл наблизо може да купиш натурално крем сирене на марка "Пилос". Чудесно е, страхотни кремове стават с него. На кутийката пише "Крем за масане" - натурално. С него също може да заместиш рикотата.

      Приятно майсторене и още веднъж благодаря.

      Изтриване