понеделник, 14 май 2012 г.

Прясна паста със сьомга




Продукти за 4 порции

200 г бяло брашно
2 яйца
1/2 ч.л. сол

600 г сьомга
1 с.л. микс от сухи подправки - майорана, риган, мащерка, естрагон
1 скилидка чесън
сол  и черен  пипер  на вкус
зехтин

400 г квасена сметана
зелен  или див  лук за гарниране






Приготвяне

* Разбъркайте брашното със солта и в  средата направете кладенче. Добавете яйцата, леко ги разбийте с вилица и омесете гладко тесто. Ако е нужно добавете мъничко вода. Понякота това се налага заради различната големина на яйцата. Трябва да получите твърдо, гладко и еластично тесто. Завийте го в  найлоново фолио и го оставете да почине в  хладилника поне за 30 минути.

* Разточете тестото на възможно най-тънък лист. Поръсвайте с брашно работния плот  за да не лепне. По-лесно ще е, ако разделите тестото на две части и го разточвате по отделно. Оставете разточеният  лист тесто за 5 минути леко да изпръхне. Поръсете отново с малко брашно и го навийте на руло. Нарежете тънки лентички и ги разпръснете върху кърпа да се изсушат  още малко. В голяма тенджера кипнете подсолена вода и сварете пастата  3-4 минути. Отцедете в  цедка и ако не я ползвате веднага я охладете със студена вода. В този случай е добре да я намаслите с малко зехтин за да не залепват  отделните лентички една в  друга. Така може да я съхраните в хладилника докато решите да я хапнете. Ако много обичате паста направете по-голямо количество. Заложете на италианската максима  - 100 г брашно на човек.

* Нарежете рибата на хапки, посолете и овкусете със сухите подправки и черен  пипер.

* В тиган сложете обелената скилидка чесън, налейте малко зехтин и го загрейте. Отстранете чесъна и запържете рибата. Не я препържвайте. Трябва да остане сочна и розова вътре. Добавете сметаната, налейте малко от  водата, в  която е вряла пастата и кипнете гъст сос. Посолете. Добавете пастата, разбъркайте няколко пъти колкото да се затопли и сервирайте веднага. Поръсете с пресен  лук. Да ви е сладко!





20 коментара:

  1. ееееееее, страхотно предложение!
    Ако не ме мързеше да направя и прясна паста, със сигурност щях да го опитам!

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам паста, а прясно приготвената е винаги за предпочитане. Вълшебница си, Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йолинце, какво по-хубаво от домашно приготвена паста мила. Направо ми се прияде и на мен :) Страхотни снимки и рецепта :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Йоли, направо ме плени!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. О, Йоли домашна паста! :) Не съм правила от есента, тъкмо ме подсети.
    Таз рецепта е тъкмо за диетуващи, като мен! Лека и засищаща. Благодаря ти!
    Хубава, топла вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Никога не съм правила домашна паста,но изглежда толкова апетитно,че ще се пробвам.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви много. Рибешката вълна мй не ще да ме пусне ... Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, винаги съм мислела, че не мога да си приготвя паста без машинка, но явно с повече желание се получава :) Ще я приготвя по твоята рецепта!
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори,че къде ти пък сега и такава машинка! Няма нужда мила.Така или иначе не ядем като италианците всеки ден паста. Пробвай и ще видиш, че не е трудно.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  10. Браво,Йолинце браво!!!

    ОтговорИзтриване
  11. тъкмо се чдях какво ще вечеряме и ти ми помогна с избора.Винаги съм мискилс,че е трудно да си направиш пасто,но явно не е така.благодарности за споделената рецепта.страхотна както винаги!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви момичета. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли чудна стана пастата,вечерята също,Голямо благодаря!!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Дени,продължаваш да ме смайваш миличка!Благодаря ти много и да ви е сладко на всички.Радвам се, че е станала добре пастата!

    ОтговорИзтриване
  15. Йолинце, само да ти кажа, че вече три, четири пъти я приготвям тази вкусотия и жъна големи успехи. Невероятно вкусно! Благодаря ти, мила!!!

    ОтговорИзтриване
  16. А,не,не,Дали!Аз на теб благодаря.Така пък да знаеш как да ме зарадваш!

    ОтговорИзтриване
  17. Пак съм аз :) Извинявам ти се много, че те заливам с въпроси тези дни, само да те попитам - имам от млечната течна сметана на Президент - дали с нея ще се получии този гъст сос се чудя или да не експериментирам?

    ОтговорИзтриване
  18. Скъпа Йоли, невероятна си, като вълшебница. Тази паста е просто уникална, соса и сьомгата, всичко е върхът! Обичам те слънце!

    ОтговорИзтриване