четвъртък, 9 май 2013 г.

Риба по средиземноморски






Продукти

500 г прясна дребна риба - тип сардина или хамсия
сол на вкус
2 с.л. пресни средиземноморски подправки по избор
настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. микс пипер
1 ч.ч. слънчогледово олио
сок от 2 лимона


Приготвяне

* Почистете рибата от средната кост, измийте добре и отцедете. Наредете я в съд една върху друга максимум на два реда и посолете на вкус.

* Поръсете с подправките, пипера и лимоновата кора.








* Сгорещете олиото докато започне леко да пуши. Не чакайте да заври, това няма да стане. Има опасност да прегори и загорчи, ако го загрявате много дълго. Просто трябва да е много горещо.

* Залейте рибата с врялото олио. Направете това бавно и е най-добре да сложите съда в мивката, защото горещото олио пръска в съприкосновение със студената риба.

* Залейте рибата с лимоновия сок  и приберете в хладилник. Може да я консумирате веднага, но ако имате търпение да я оставите да отлежи един ден е още по-вкусна.

* За тази италианска рецепта рибата трябва да е категорично прясна, дребна и с фино месо. Не всеки вид прясна риба се получава добре, приготвена по този начин. Ще ви дам пример с наши черноморски дребни риби. Ако приготвите дребен сафрид, атерина или барбун няма да получите добро мезе. Костите на тези рибки са твърди и независимо, че сте махнали средната кост, горещото олио не ги омекотява достатъчно. Подберете рибки с меки и тънки кости. 

* Подправките са изцяло по ваш вкус. Аз сложих розмарин, мащерка и риган. Надявам се да ви хареса този вариант за приготвяне на бърза маринована риба. Скоро излиза черноморската  пролетната хамсия, не се колебайте да опитате. Наздраве!









.

12 коментара:

  1. Риба и Средиземно море е една твърде любима комбинация!Прекрасно предложение, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Това много ми хареса Йоли :)Чудесно е и за замезване и за сандвичи и във салатка ще е добра компания:)
    А дали ще може олиото да се замени със зехтин ?

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря момичета. Казвам ви наздраве, защото това определено е мезе за хубаво питие!

    Дани, не, със зехтин не е добре. Първо, мазнината не издържа на такова затопляне, просто ще я похабиш. Е, може да опиташ със зехтин за готвене. Но най- вече ще стане тежко. Направи го с олио, така или иначе като сервираш рибата я отцеждаш от излишната мазнина.

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно! Прекрасно! Прекрасно! Може би олиото от гроздови семки е добра алтернатива на слънчогледовото олио? Имам предвид, че издържа на висока температура.
    Благодаря за вкусната идея!
    Милена

    ОтговорИзтриване
  5. Gogolina, аз правих подобна риба със зехтин, както е и в оригиналната рецепта за "sardines à l’escabèche"-имам рецептат в блога си, обаче не препоръчвам зехтина, защото при ниски температури се втвърдява леко...

    ОтговорИзтриване
  6. Това много ми харесва, мой тип предложение, Йоли,
    а снимките и представянето, знаеш, че са страхотни.
    Слънчеви и с много усмивки майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Много много любопитен начин за приготвяне на рибата! Мисля да опитам :)Благодаря за свежата идея и удоволствието да се полюбувам на красивите снимки :)

    ОтговорИзтриване
  8. Узо мезе би казал един приятел :) страхотна рибка, Йоли :) ще се пробва задължително!

    ОтговорИзтриване
  9. Сънувам я тази риба. Приказна е.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря момичета.Ще ви кажа наздраве тогава!

    Послушайте Светлето,тя знае повече от мен.Щом не препоръчва зехтин,направете си я с олио.Може да е от рапица,царевица или нещо друго.Но мисля,че не си заслужава да купувате скъпо олио,слънчогледовото си е екстра.

    ОтговорИзтриване
  11. Мхм, изглежда страхотно вкусно. Със сигурност ще опитам някой път да я приготвя сам в къщи.

    ОтговорИзтриване
  12. Боги,изобщо няма да ти е трудно.Тя сама си става,опитай непременно.Благодаря и да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване