вторник, 8 октомври 2013 г.

Тера Мадре Беласица - Ракарник








Ракарник или Раки с ориз от с. Габрене. Ястие, което хората в селото приготвят на Тодоровден. Поднасят го с красива обредна погача. Баба Калинка го сготви за нас, представям ви с няколко думи начина на приготвяне и снимки на нейната гозба.








Речните раци се измиват  и сваряват в подсолена вода. Бульонът се прецежда и запазва. В малко олио се задушава ситно нарязан праз. Посолява се, слагат се сол и малко червен пипер. Добавя се ориза и както казва баба Калинка, "кавърдисва се малко". След това се долива бульон от раците и ... най-интересното, бобена чорба. Да, най-обикновена бобена чорба, само от натурално сварен бял боб. Без подправки, сол или нещо друго. Предполагам, че нишестето в бобената чорба уплътнява ориза. След това всичко отива във фурната. Когато оризът набъбне и си изпие водата се изважда и върху него се подреждат раците. Ястието се запича още няколко минути и това е всичко. Семпло, лесно и вкусно.


Надявам се, че ви е било интересно да прочетете какво се готви в този край на България. Подгорието е много красиво, селата в него са оживени, а Беласица е уникална планина с дивите си кестенови и чинарови гори. Истината е, че красотата на Родината ни е безкрайна!

Снимки може да видите тук. 







.

12 коментара:

  1. Първоначално видях само две, а ти всички 5 си показала, Йоли... Мислено се пренесох в този чуден край и опитах от магията му... И си много права - родината ни е прекрасна, навсякъде!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Странна работа. Понякога, в зависимост от това кога е Великден, Тодоровден може и да е в началото на март. Не спят ли тогава раците под камъните? Кой знае...Веднага ме грабна думата "кавърдисвам". Татко я употребяваше...Колко е хубаво отвреме-навреме да обръщаме гръб на урбанизацията и да се връщаме към майката Природа. Чакаме още такива нещица, Йоли. Вече вървят и анонсите по 24 kitchen. Забелязах, че епизодите са заснети много красиво. Ще бъде интересно! АНА

    ОтговорИзтриване
  3. Да Гери,пет са,просто реших,че в един пост ще е много объркващо и дълго всичко това и реших да ги разделя.Много съм щастлива,че съм успяла да те накарам да усетиш този край на Българиа.Благодаря ти мила.

    Ани,това е отговорът на въпроса "Къде зимуват раците".Специално попитах хората в селото за това.Вадят ги из под камъните на деретата през лятото,а през зимата покрай коренищата на водните растения и по стените на бреговете пак на същите дерета.С други думи - целогодишно.Много е хубаво всичко това,което виждам и преживявам на такива местенца.Карат ме да се чувствам жива и ме зареждат неимоверно много.Благодаря ти,радвам се,че и ти си го усетила.

    ОтговорИзтриване
  4. Полъх към корените ни и домашните простички гозби... Много ми харесаха последните ти публикации, Йоли, също и снимките в фейсбук.
    Това ястие изглежда точно като името си! Много обичам ориз на фурна, във всякакви комбинации. Само не знам как ще ми се отрази един такъв червен и оцъклен да ме гледа от чинията :) Когато Филип донесе речни раци, си отварям очите, чак когато от тях останат само нежни бели филенца ;) После тях смело ги правя на както дойде :) Имам още да уча...
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ха сега де,Тики,какво ще те правя с тези раци?Нищо им няма на очичките де,престраши се.Това е една от най-вкусните храни на света,поне за мен.Кажи на Филип да те заведе на ресторант,където да ти сервират един цял омар с всичките му такъми за обработка.Пребориш ли се с него - край на притесненията ти.Сладурка си ми ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Цял омар сама да опощя?! Йоли, това е безумно предизвикателство... Може ли стъпка по стъпка? Тази година вече преодолях някои кулинарни препятствия, от сорта приготвяне и ЯДЕНЕ на миди, скариди, калмари, кормене на риба и готвене на агнешки комплект. Дори успяха да ме убедят да лапна охлюв на Коледа (поне с "послушание" бях свила бройката до един, че по едно време бяха стигнали до цели 7 охлюва!!). Сурови стриди и пипалести омари и октоподи, това е в учебната програма за ... по-догодина ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна серия публикации, Йоли!
    Не мога да избера фаворит -
    всяко едно предложение е интересно, стойностно и колоритно, изглежда атрактивно, апетитно и вкусно.
    Поздравления за майсторството и инициативата да се съхрани и сподели това кулинарно богатство -
    Много вдъхновяващо, благодаря ти, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Толкова са интересни и вкусни , натурални и истински всичките тези печива и гозби от поредицата Йоли! Направо да пием вода от извора :)
    А за някои от тях изобщо не бях и чувала, но с удоволствие ще пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  9. Да,и аз не бях чувала повечето имена на гозбите там.Имаше и още много други интенесни неща,но няма как да ги приготвя.Например,опитах постни сарми,завити с лиска от Бутима или Винебой.Ха сега де?Изобщо не знаех,че съществува такова растение.За съжаление листата се берат на пролет.В момента бяха леко горчиви и жилави.Хората по селата ги сушат или замразяват и така имат за цяла година.Страшно интересен вкус,много ми харесаха.

    ОтговорИзтриване
  10. И аз не бях чувала за такива гозби, но изглеждат много апетитно, а и раците са симпатични!

    ОтговорИзтриване
  11. Така е Диде.Какво ли няма в прекрасната ни страна.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  12. As sam ot tozi krai,izrasnala sam sas vsi4kite gozbi,I decatami sega vi obijdavat.ra4arnik,pliaska,butima listata ,pa kakva banica stava ot neia mmm.ima ohtee gobi sa kazvane ama ve4e niama stari babi za da ti pokazvat ot nai stanite babi.

    ОтговорИзтриване